Grundaren Åsa Hultman
1 av 2
Grundaren Åsa Hultman
Loreen uppträdde
2 av 2
Loreen uppträdde

Let's talk HIV

Zeke om måndagskvällens uppsluppna allvar.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Faktaruta

Let’s talk HIV är en insamlingsstiftelse som genom olika samarbeten inom konst, mode och design samlar in pengar till förmån för hiv/aidsbekämpningen nationellt och internationellt.

www.letstalkhiv.se

Jag vet, jag vet, vår devis ”För att Stockholm är roligare än du tror” rimmar illa med HIV. Men den stockholmska natten är ibland mer än tokpeppad tokstuds till toksena natten. Ibland, inte ofta, så handlar den om riktiga saker.

Som HIV.

Ett virus som 33 000 000 människor är smittade av. Det är stor siffra. Ungefär lika många har genom åren dött i AIDS. Och i år, undergångsfestandets år 2012, kommer ungefär sjutusen till smittas. Och i Sverige bor idag femtusen HIV-smittade.

Igår hade organisationen Let’s talk HIV en välgörenhetsauktion på Fotografiska. Man auktionerade ut tio verk av konstnärer, modeskapare, fotografer och blandkonstnärer. Bland dessa fanns Johan Renck, Jonas Åkerlund, Fredrik Wretman, Lars Liljendahl och Moley Talhaoui. Efter ett kort tal av vackra grundaren Åsa Hultman satte budgivningen igång och allt från skådisar, partyfolk, konstfolk och annat löst folk jag kanske borde känna igen budade duktigt.

Själv fick jag acceptera mitt monetära öde och ovärdigt se på när någon annan ropade in den för kvällen specialdesignade Lars Wallin-klänningen som min flickvän Rosanna så hett ville ha. Extra ovärdigt blev det när hon tvärs över lokalen medelst teckenspråk försökte övertala sin pappa Thomas att köpa den åt henne.

Jaja, hon visste att jag var en fattig babbe från orten när hon blev ihop med mig.

Efter auktionen kom kvällens huvudnummer, Loreen, som körde tre låtar. Bland annat en så stämningsfull version av Euphoria, levererad med sådan närvaro och kraft att Zeke-fakkin-Tastas-från-orten kämpade för att hålla tillbaka tårarna.

Sen satte minglet igång. Ovan som jag är vid den här sortens grejer kändes det väldigt spännande. Lite amerikansk fund raiser typ. De snygga och mäktiga käkade halstrad lax med pocherat ägg och drack vin och gratulerade varandra till både det och det andra. Själv var jag mest där för att visa mitt stöd för ett initiativ som alla borde visa mer stöd för.

Så nästa år, låt oss tala HIV. Ses då.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!