Onsdag 30 Nov
Stockholm

Vintertid

I Sverige ställer vi om till vintertid i slutet av oktober. Det innebär att vi ställer bak klockan en timme, vilket innebär att vi "vinner en extra timme". Tidsomställningen innebär att det blir lite ljusare på morgonen men riktigt mörkt när man sen går hem på eftermiddagen.

Många är trötta på omställningen och EU håller nu på att avskaffa den. Men det kan ta längre tid än man hoppats och trott.

Tidssäsongerna introducerades för cirka hundra år sedan. Anledningen var att man ville ha mer dagsljus och kunna spara på ström. Men i dagens läge är våra glödlampor såpass energisnål att det inte gör någon markant skillnad i energisparandet.

Det är heller inte alla länder som har sommar- och vintertid, som exempelvis i Asien, Afrika, Australien och Sydamerika.

Ett tips om man har svårt att komma ihåg vilken årstid man ska dra fram och bak tiden, så kan man tänka på utemöbler. När det blir vår tar man fram utemöblerna, alltså drar fram klockan. När det blir höst och vinter tar man in utemöblerna, alltså drar fram klockan. I Sverige är det alltid exakt en timme som gäller.

Vintertid kan komma att slopas.
Vintertid innebär att du ställer tillbaka klockan en timme. Bildkälla: Pixabay


Visa resten ↓

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.