Stockholm Pride arangeras årligen.
Stockholm Pride innefattar i år även EuroPride. - Foto: TT/Thomas Johansson

Stockholm Pride – 5 saker du inte kände till om festen

På fredag är det äntligen dags för årets Pridefestival i Stockholm. Festivalen som har arrangerats sedan 1998 lockar människor från hela Europa. Men vad känner du egentligen till om festivalen? Här är 5 saker du inte kände till om Stockholm Pride.


I Sverige firar vi årligen HBTQ-personer med Pridefestivaler runt om i landet. Den allra största är den som hålls i Stockholm, men hur väl känner du egentligen till Pridefestivalen? Här är fem saker du förmodligen inte hade koll på. 

1. Varför finns Pridefestivalen?

Det var inte ovanligt att poliserna i USA på 1960-talet trakasserade homosexuella och transpersoner. Pridefestivalen grundades efter ett upplopp som provocerades fram av polisen i New York 1969. Upploppen startade efter att polisen gjort en razzia mot gayklubben Stonewall Inn. Pridefestivalen uppstod alltså som en motreaktion mot det våld och hot som HBTQ-personer behövde utstå.

2. Vart hölls den första svenska Pridefestivalen?

Man kanske kan tro att den första svenska Pridefestivalen hölls i Stockholm. Men det stämmer inte utan den allra första hölls faktiskt redan år 1971 i Örebro av föreningen Gay Power Club. Deras viktigaste fråga var framförallt att få igenom en lagförändring för samkönade giftermål.

3. Stockholm Shame

Under tidigt 2000-tal så var det några från HBTQ-rörelsen som ansåg att Pridefestivalen hade blivit alldeles för kommersiell. Som motreaktion startade de istället festivalen Stockholm Shame som numera är nerlagd.

4. Stockholm Pride 20 år

I år är det 20 år sedan Stockholm Pride startade. Festivalen grundades efter att man år 1998 hade arrangerat Europride.  

5. Varför firas Pride?

Pride som är det engelska ordet för stolthet är även anledningen till varför man firar Pride. Det vill säga för påminna om att alla ska vara stolta för den de är oavsett kön, etnicitet och sexuell läggning. 

Prideveckan i Stockholm börjar nu på fredag, det vill säga den 27 juli och alla är välkomna att delta i firandet.

Du kanske även är intresserade av de här artiklarna?

Prideveckan i Stockholm - det här får du inte missa

Saga Becker: "Det finns en vardaglig transfobi"

Poddprofilen Thobias Thorwid: "Bara att hålla handen är ett statment"

Här är anledningarna till att Pride ständigt är aktuellt

Ska du gå i Prideparaden?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Vad är Pride? Här är allt du behöver veta

27 Jul 2018, 10:18

Artisten Patrik Jean: "Allt jag gör behöver inte vara politiskt"

27 Jul 2018, 08:00
Artisten och låtskrivaren Patrik Jean kom ut som 23-åring, efter ett långt förhållande med en tjej. Vi pratar om hur det var, och om det är viktigt för honom att göra ett statement när han skriver låtar om kärlek.

Vad står egentligen färgerna för i prideflaggan? Här har du svaret!

26 Jul 2018, 09:30
Pridefestivalen står runt hörnet och snart kommer gatorna i Stockholm att prydas av olika fantastiska färger. Färger som vajar i vinden i form av prideflaggan. Men vad betyder egentligen alla färgerna på den färgsprakande flaggan?

Simon Lundberg: "De som växer upp i småstäder har det ofta lite tuffare"

25 Jul 2018, 09:17
Vi har pratat med journalisten Simon Lundberg om hur det är växa upp och inte känna att man passar in – och om hur toleranta vi egentligen är i Sverige.

Stockholm Pride – 5 saker du inte kände till om festen

24 Jul 2018, 14:35
På fredag är det äntligen dags för årets Pridefestival i Stockholm. Festivalen som har arrangerats sedan 1998 lockar människor från hela Europa. Men vad känner du egentligen till om festivalen? Här är 5 saker du inte kände till om Stockholm Pride.

Här är anledningarna till att Pride ständigt är aktuellt

24 Jul 2018, 09:43
Storstäderna kickar snart igång årets firande av Pride, och så här dags hörs det alltid någon som undrar varför en festival som denna behövs. Här är 6 anledningar till varför Pride ständigt är aktuellt.