Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Stockholm Pride – 5 saker du inte kände till om festen

- 24/07/2018, 14:35 -

På fredag är det äntligen dags för årets Pridefestival i Stockholm. Festivalen som har arrangerats sedan 1998 lockar människor från hela Europa. Men vad känner du egentligen till om festivalen? Här är 5 saker du inte kände till om Stockholm Pride.

I Sverige firar vi årligen HBTQ-personer med Pridefestivaler runt om i landet. Den allra största är den som hålls i Stockholm, men hur väl känner du egentligen till Pridefestivalen? Här är fem saker du förmodligen inte hade koll på. 

1. Varför finns Pridefestivalen?

Det var inte ovanligt att poliserna i USA på 1960-talet trakasserade homosexuella och transpersoner. Pridefestivalen grundades efter ett upplopp som provocerades fram av polisen i New York 1969. Upploppen startade efter att polisen gjort en razzia mot gayklubben Stonewall Inn. Pridefestivalen uppstod alltså som en motreaktion mot det våld och hot som HBTQ-personer behövde utstå.

2. Vart hölls den första svenska Pridefestivalen?

Man kanske kan tro att den första svenska Pridefestivalen hölls i Stockholm. Men det stämmer inte utan den allra första hölls faktiskt redan år 1971 i Örebro av föreningen Gay Power Club. Deras viktigaste fråga var framförallt att få igenom en lagförändring för samkönade giftermål.

3. Stockholm Shame

Under tidigt 2000-tal så var det några från HBTQ-rörelsen som ansåg att Pridefestivalen hade blivit alldeles för kommersiell. Som motreaktion startade de istället festivalen Stockholm Shame som numera är nerlagd.

4. Stockholm Pride 20 år

I år är det 20 år sedan Stockholm Pride startade. Festivalen grundades efter att man år 1998 hade arrangerat Europride.  

5. Varför firas Pride?

Pride som är det engelska ordet för stolthet är även anledningen till varför man firar Pride. Det vill säga för påminna om att alla ska vara stolta för den de är oavsett kön, etnicitet och sexuell läggning. 

Prideveckan i Stockholm börjar nu på fredag, det vill säga den 27 juli och alla är välkomna att delta i firandet.

Du kanske även är intresserade av de här artiklarna?

Prideveckan i Stockholm - det här får du inte missa

Saga Becker: "Det finns en vardaglig transfobi"

Poddprofilen Thobias Thorwid: "Bara att hålla handen är ett statment"

Här är anledningarna till att Pride ständigt är aktuellt

Ska du gå i Prideparaden?