Stockholm

Adam Tensta

Artisten Adam Momodou Eriksson Taal föddes 1 augusti 1983 i Tensta utanför Stockholm. Han är en svensk hiphopartist, mest känd under namnet Adam Tensta


Det var alltså i Tensta han föddes och växte upp, så artistnamnet var rätt givet. Adam har en finlandssvensk mamma och en gambiansk pappa. Redan som sjuåring började Adam dansa breakdance, men gick snart över till att satsa helt på musiken. 


Det stora genombrottet kom med låten "My Cool" som släpptes 2007. Under åren har han varit förband åt stora artister som Promoe, Rihanna, Akon och Jay-Z. Enligt Adam själv har han aldrig tagit droger, rökt eller druckit alkohol. Nykterhetsrörelsen IOGT-NTO:s juniorförbund gav honom utmärkelsen Junis kompis 2008. Han har också frontat ungdomsprojektet "Get on our team", där han inspirerade unga att våga engagera sig i varandra och diskutera svåra frågor om någon höll på att hamna snett. 


Adams senaste skiva släpptes 2015. Det är hans fjärde platta, med namnet The Empty, som nominerades till en Grammis i kategorin Årets Album. Samma år släppte han en smyckeskollektion tillsammans med Johanna-N, som hette "This Is Home". Adam driver också projektet Nästa Nivå som jobbar för att lyfta upp oetablerade talanger runt om i Sverige, vilket många hundra söker till årligen. 


Adam medverkade i Nyhetsmorgon på TV4 2015 för att konfrontera att de inte bett om ursäkt för bloggaren Louise Andersson Bodin deltagande i programmet, som uttalat sig rasistiskt. Hur rimmar kanalens paroll "noll rasism" med det? Han lämnade direktsändningen med orden "Lycka till med sändningen", i hopp om att TV4-gruppen ska ta sitt ansvar.


Hans oväntade agerande i direktsändning skapade stora rubriker och debatt under lång tid efter att inslaget sändes och han fick stöd av många andra artister, som bland andra Zara Larsson


I juni 2015 intervjuades Adam Tensta av Nöjesguidens chefredaktör Jenny Nordlander. Kort därefter blev de ett par och fick sen sitt första barn i maj 2016.

Adam är även en av Sommarpratarna 2018 i Sveriges Radio.

Visa resten ↓

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.