Lördag 31 Jul
Stockholm

Efter NekNomination: "Vilka förebilder vill vi nominera?"

Emil Skoglund.
Emil Skoglund. Foto: Privat

DEBATT. "Vill vi ha ett samhälle där man förespråkar hetsdrickande mitt under arbetsveckan?". Brandmannen och sjuksköterskestudenten Emil Skoglund om Facebookutmaningen NekNomination.

Kommentera (13)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Debatt

Emil Skoglund är 23 år.

Han har jobbat som brandman i två år och studerar nu, parallellt med jobbet, till sjuksköterska.

Jag är förmodligen inte ensam om att ha sett alla dessa filmer där folk blivit utmanade att dricka alkohol inom 24 timmar för att sedan fortsätta dela beteendet. Vid första anblick verkade detta vara en rolig nättrend men snart tog förnuftet över. 

Efter att ha sett en person som ska till jobbet häva i sig stora mängder alkohol på morgonen, en annan samtidigt förtära läkemedel och därefter friskt skämta om det för att få några ”likes”, då blir jag orolig. Kalla mig gärna tråkig men detta är allt annat än roligt för mig och många andra som får jobba med alkoholens efterföljder.

I dag jobbar jag som brandman. Vi möter inte alltför sällan utsatta individer i samhället som lever i någon form av missbruk. Det kan till exempel vara vid en trafikolycka, en lägenhetsbrand eller självmord. Jag studerar även till sjuksköterska där mycket vikt ligger på att reflektera över folkhälsan och hur vi som hälso- och sjukvårdspersonal ska hjälpa människor att leva sundare.

Personligen älskar jag bärs, fester och studentliv, tro mig! Det betyder dock inte att vi som vuxna människor ska sprida den här typen av idioti. En öl är väl inte speciellt hälsofarlig, men att sprida ett alkoholideal där man förespråkar hetsdrickande mitt under en arbetsvecka, är det ett samhälle som vill ha? 

Bara för att sätta perspektiv på saker och ting; enligt en studie så kör varje dag 12 600 förare rattfulla i Sverige. Jag ska inte ens beröra alkoholens påverkan vid till exempel våldsbrott och suicida där unga människor är särskilt utsatta. Människor är känsliga, identitetssökande och ibland väldigt oberäkneliga. Är ni ansvarsfulla så följ inte efter den här nättrenden, ha roligt men inte på andras bekostnad, för det är vad som sker när vi får en normförskjutning av alkoholkonsumtion.

Emil Skoglund, brandman och sjuksköterskestudent

Kommentera (13)
Kopiera länk
Dela