Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Elev: "Alliansens skola håller inte måttet"

Alexander Paulsson

Alexander Paulsson

Debatt | 13/03/2014 14:38

"Den svenska skolan är inte längre bäst i klassen - Det är en mörk sanning och ett politiskt misslyckande" skriver Alexander Paulsson som själv har färska erfarenheter av hur skolan fungerar.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

För mig är skolan en viktigt fråga. Min tanke delar jag nu med mig av!

Nyligen kom regeringen med förslaget om en tioårig skola i Sverige. Ännu ett förslag som rör till i det redan problematiska skolsystemet.

Jag tror inte att skolan i Sverige har anledning att införa tio års grundutbildning istället för nio som vi har nu. Det finns allt för mycket rent av problem som regering och riksdag men också kommuner behöver fokusera på.

Ofta får jag en känsla av att belastningen för lärarna på skolan är stort och att betygssystemet är svårt att hantera. Lönerna för ett av de viktigaste yrken som detta är, kan ja ju inte kommentera närmare men jag vet att de inte är allt för bra.

Det var inte så länge sedan alliansen valde att ge ut betyg från och med årskurs 6. Både före och efter detta förespråkade de om att betygen skulle sättas redan i år 3. Mycket finns att säga om det.

Men man bör se hur kunskaperna och resultaten ändras och skildras innan man för vidare det förslaget med betyg i lågstadiet. Jag tror det kan bli förvirrande för många elever och lärare när dessa system svajar. Lika så gäller det med idén om tio års skolgång. Man måste vänta och se hur resultaten förändras och det måste få ta sin tid.
Istället för att tio års skolgång så ska alla elever kunna få den hjälp de behöver ifrån dag ett i nio år.

Mer icke självständigt arbete och mer genomgångar behövs. Då märker man bättre vilka elever som behöver extra hjälp. Jag tycker att lärarna ska få bättre utbildning och lön. Det gäller inte bara lärare med bättre resultat, gällande elever. Man kan inte i Sverige bygga upp en sådan klyfta. Nej, alla lärare måste få bättre förutsättningar, som gör att de kan föra vidare detta till alla elever, oavsett dess bakgrund. Då blir resultaten bättre och klyftorna inte så stora.

Material saknas i skolorna, såklart det gör, pengar finns inte. Alliansen sänker skatterna. Men höjer priserna. Mer pengar bör läggas på skolan, ännu mer! Där finns Sverige blivande framtid och den verkar ju bilda en svag generation vad det värkar. Det är en mörk sanning och ett politiskt misslyckande. Skolan kan göras bättre, det är inte omöjligt.

Alexander Paulsson, 15 år, Hagfors

Har regeringen misslyckats med skolan?