Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Tobé (m): "Vi ser fram emot dina besked om skolan i kväll, Löfven"

Tomas Tobé (m)

Tomas Tobé (m)

TT NYHETSBYRÅN

Debatt | 16/03/2014 09:42

"I kväll förväntar vi oss därför att Stefan Löfven ska börja berätta om vilka skol- och utbildningsreformer han, Jonas Sjöstedt och Gustav Fridolin gemensamt ska gå fram med" skriver Tomas Tobé (m), ordförande för utbildningsutskottet.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

I kväll möts Fredrik Reinfeldt och Stefan Löfven i SVT:s Agenda. Debatten kommer att handla om vilka vägval Sverige står inför när det nu är sex månader kvar till valet i september. Nya Moderaternas mål är ett Sverige som ska bli ännu bättre på att se och tillvarata allas förmåga. Bättre på att ge alla som vill och kan en chans att bidra. För oss handlar det om att ta ansvar för sammanhållningen och se till att alla behövs. Alliansen ger gemensamma besked och tillsammans redovisar vi hur dessa ska finansieras.

Mer kunskap i skolan är en av Sveriges viktigaste framtidsutmaningar och skolpolitiken är också ett av ämnena i kvällens duell.  Mellan Socialdemokraterna och Alliansen råder idag samsyn i de flesta av frågorna om skolans framtid. Det är bra. Både Alliansen och S vill ha mindre klasser, mer tid mellan lärare och elev, fler lärare och ett stärkt läraryrke.

Samtidigt är skol- och utbildningspolitiken ett av de områden där bristen på gemensamma besked från Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet är som tydligast. För att Stefan Löfven ska kunna bilda regering krävs att Vänsterpartiet och Miljöpartiet ingår i regeringsunderlaget. Två partier som har helt andra idéer om framtiden för svensk skola. Miljöpartiets Gustav Fridolin har dessutom nyligen deklarerat att han är redo att bli ny skolminister.

I kväll förväntar vi oss därför att Stefan Löfven ska börja berätta om vilka skol- och utbildningsreformer han, Jonas Sjöstedt och Gustav Fridolin gemensamt ska gå fram med.

Splittringen mellan S, V och Mp hotar den långsiktighet som skolan förtjänar. Några delar är särskilt allvarliga. Därför har vi nu när det är sex månader innan valet sex frågor till Stefan Löfven:

1. Ska Miljöpartiet och Vänsterpartiets förslag om att lägga ned många av Sveriges friskolor bli verklighet? Idag går mer än 200 000 elever i friskolor.

2. Ska Vänsterpartiet få inflytande att förbjuda det fria skolvalet?

3. Både Miljöpartiet och Vänsterpartiet är skeptiska mot läxor och betyg. Kommer Socialdemokraterna tvingas att kompromissa om en återgång till en skola utan tydlig uppföljning och kunskapsmål?

4. Miljöpartiet och Vänsterpartiet vill korta arbetsdagen. Det innebär att landets lärare ska få ännu mindre tid för undervisning. Hur ställer sig Löfven till det?

5. Vänsterpartiet är skeptiska till karriärtjänster för lärare. Vad är ert gemensamma besked?

6. Socialdemokraterna vill ha obligatorisk gymnasieskola och sommarskola. Något som varken Miljöpartiet eller Vänsterpartiet gått med på. Hur ska det bli?

Nya Moderaterna och Alliansen tar den svenska skolans utmaningar på allvar. Därför har vi ökat resurserna till utbildning med mer än 7 miljarder idag jämfört med 2006. Under den senaste veckan har vi gett besked om satsningar på 5 miljarder som är finansierade krona för krona.

Nu är det dags för Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiets att lämna gemensamma besked om hur de vill förbättra den svenska skolan och hur detta ska finansieras. Sveriges lärare, elever och föräldrar förtjänar tydliga svar i en av landets viktigaste frågor av den som aspirerar på posten som statsminister.

Tomas Tobé (m)
Ordförande utbildningsutskottet

Vill du att de rödgröna går till val på gemensamma förslag?