Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
12 561
reaktioner idag

Linus Svensson: "Elöverkänslighet är en psykologisk åkomma"

"Organisationer som Elöverkänsligas Riksorganisation och Strålskyddsstiftelsen fortsätter peka på det lilla fåtal studier som verkar antyda att människor faktiskt kan få symtom av elektromagnetiska fält", skriver Linus Svensson.

Linus Svensson

Linus Svensson

Vi måste börja ta elöverkänslighet på allvar. Elöverkänslighet, även känt som elallergi, är en åkomma som kraftigt försämrar livskvaliteten för många människor och något som kan vara väldigt svårt att få hjälp för. Det måste ändras. Och det första vi måste göra är att se det för vad det är: en psykologisk åkomma. Elöverkänslighet har ingenting att göra med en faktisk fysisk reaktion på elektromagnetiska fält.

Jag skriver absolut inte det här för att skapa misstro kring personer som upplever sig lida av elöverkänslighet. Symptomen de upplever är äkta, även om orsaken inte är elektromagnetiska fält. Och ifall man inte tar symptomen på allvar kan man inte hitta en lösning. Men att behandla det som en fysisk sjukdom istället för en psykisk kommer inte heller leda till någon lösning.

Att slåss för rätten till elfria zoner för personer med elöverkänslighet gör inget för att faktiskt hjälpa de drabbade. Istället förstärker de bara den underliggande orsaken. Elöverkänsligas Riksförbund fick i år 1 718 928 kronor i statsbidrag. Pengar som skulle kunnat gå till att verkligen hjälpa människor hamnar i händerna på människor som inte bara inte hjälper människor, utan kanske till och med aktivt skadar dem.

Det har gång på gång visats att personer som tror sig lida av elöverkänslighet upplever samma symptom när de tror att de befinner sig nära ett elektromagnetiskt fält som när de faktiskt gör det. En metaanalys, det vill säga en systematisk genomgång av vetenskapliga publikationer, tittade på 31 olika studier som undersökte totalt 725 upplevt elöverkänsliga personer. 24 av dessa studier hittade inga som helst bevis som talade för att elöverkänslighet var en fysisk åkomma. Av de övriga sju kunde två studier inte upprepa sitt resultat vid ett senare tillfälle; i tre studier verkade resultatet enbart vara en statistisk artefakt och i de sista två var resultaten motsägelsefulla. Personerna som genomförde metaanalysen fann ingen anledning att tro att elöverkänslighet är en fysisk åkomma.

Organisationer som Elöverkänsligas Riksorganisation och Strålskyddsstiftelsen, organisationer helt utan vetenskaplig expertis, fortsätter peka på det lilla fåtal studier som verkar antyda att människor faktiskt kan få symtom av elektromagnetiska fält. Att resultaten inte sällan är statistiskt obetydliga och övertolkade och studierna ofta innehåller kraftiga brister i både metod och underlag ignoreras. Och när studierna får kritik hävdar de att kritiken bara är ett försök att censurera obekväma resultat. Men det finns ingen konspiration mot elöverkänsliga, sanningen är att det helt enkelt inte finns något som tyder på att människor faktiskt kan reagera fysiskt på elektromagnetiska fält.

Vi måste börja ta elöverkänslighet på allvar. Vi kan inte fortsätta lämna det i händerna på människor som behandlar det som något det inte är.

Linus Svensson, journaliststudent

Tror du att man kan vara allergisk mot el?

Mer:

Mathias Novak: "När döden skiljer oss åt"