Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Cannalisörerna: "Spice är ett försök att hitta ett lagligt cannabisrus"

Cannabis

Cannabis

Ap

Debatt | 25/03/2014 06:36

SLUTREPLIK "Vi efterlyser en balanserad nyanserad rapportering som inte enbart bygger på fördomar och forskning som bekräftar den repressiva sidans argument", skriver föreningen Cannalisörerna.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Vi vill börja med att tacka Christopher Hederström för att han tog sig tid att svara på vår debattartikel.Det är inte ett lätt område att ge sig in i, det vet vi.Christopher Hederström åtar sig dock den icke avundsvärda uppgiften att försvara TV4:s Kalla Fakta efter den kritik de fått av sitt program om cannabis i söndags. Han börjar med att försöka försvara den starkt ifrågasatta Dunedinstudien som det refererades till i programmet. Därefter vill han jämföra forskare och vem som forskat mest och bäst av de vi nämnde i vår artikel. Därefter kommer en bekräftelse av den kritik vi framförde, han berättar att han läst ett tiotal studier som motsäger Dunedinstudien och att det finns forskare som har en helt annan syn på saken. Vi tänker inte gå i polemik om vilken forskning som är "bäst" eller har mest "rätt". Kritiken vi framförde är just att det finns sådan forskning. Massor av den. Från Harvard och andra välrenommerade institut bland annat. Detta nämndes det inte ett ord om i programmet. 

Sedan tas återigen de numera välkända dödsfallen upp. Två personer hade dött, man kunde inte hitta spår av något annat i dem som kunde förklara deras död än THC. Nu är det så att de inte är de första som dött utan att man kunnat ge en rimlig förklaring. Så det enda man därmed bevisat är att man kan dö trots att man har THC i kroppen. Något inte ens vi bestrider.

Sen kommer vi återigen till "cannabisspice". Författaren påstår att cannabisspice skulle vara en blandning av cannabis och spice? Här får vi erkänna oss slagna på fingrarna. Vi har aldrig hört talas om att cannabisspice ens skulle existera. Faktiskt ingen annan vi frågat heller. Oavsett så är spice ett resultat av att man försöker hitta lagliga vägar att få ett cannabisliknande rus.

Avslutningsvis slår artikelförfattaren fast att det helt enkelt inte går att reglera langning till unga, inte ens i Ryssland och definitivt inte med en legalisering. Vi däremot är fullständigt övertygade om att om polisen slutade jaga vuxna brukare och kunde fokusera sina insatser mot langning till unga, skulle det definitivt kunna ha en positiv effekt.

Till sist, vi efterlyser inte mer forskning. Vi efterlyser inte heller att Kalla Fakta ska ta ställning för den linje vi tror på. Vi efterlyser en balanserad nyanserad rapportering som inte enbart bygger på fördomar och forskning som bekräftar den repressiva sidans argument.

Cannalisörerna genom
Nelly Mathilda Fredlund, Ordförande

Håller du med?