Carina Riberg, Miljöpartiet
Carina Riberg, Miljöpartiet - Foto: Emma Ode

"Förklara för mig hur ni kan tro att 500 kronor räcker, Migrationsverket"

"Hur kan Migrationsverket tro att 500 kr i månaden är tillräckligt för att köpa bland annat blöjor, kläder, mat, välling, vinterkläder, skor och medicin i månaden till en sexmånaders baby", skriver Carina Riberg från Miljöpartiet


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Carina Riberg är kommunfullmäktigeledamot för Miljöpartiet i Kumla, samt sittande i kommunstyrelsen och i socialnämnden.

Här finns mer info om hur mycket pengar asylsökande får: Migrationsinfo.se

Jag reflekterar över den resa jag gjort, det känns nästan som att jag varit i ett annat land. Men det har jag inte. Jag har besökt ett flyktingboende med asylsökande människor i Sverige. Att se vilken misär dessa medmänniskor får genomlida är frustrerande. De vuxna råkar vara födda i ett annat land men har tvingats fly krig, förföljelse, oroligheter och död.

De välkomnas inte som de verkliga människor med de otaliga kunskaper, erfarenheter och utbildningar de faktiskt har. En del har barn precis som många av oss och dessa barn är födda i Sverige. Men barnen blir inte Svenska medborgare trots att de drog sitt allra första andetag här i Sverige.

De bär med sig upplevelser och har både fysiska och psykiska ärr. De försöker finna en ljusare tillvaro här i Sverige. Tänk dig att du kanske inte får lägga dig i en säng när kvällen kommer, om så bara för att vila när brist på terapi för dina traumatiska upplevelser gör sömnen svårfunnen.

Att inte få sträcka ut dig i en egen säng efter en lång dag av oro över hur allt kommer att bli. Du kanske får kura ihop dig på en obekväm soffa eller i ett hörn på det kalla dragiga golvet på en sunkig madrass som inte är upptagen ännu, av någon annan av alla som är inhysta i samma rum.

Ett rum som många av oss inte skulle se som en sovsal utan dörr, för ett antal asylsökande som kan vara en mamma, pappa, bror, syster, kusin, barn, ungdom etcetera, för oss skulle det kanske vara ett vardagsrum i en liten lägenhet med plats för umgänge och skratt.

Tänk dig att inte kunna kommunicera ordentligt när du förväntas laga mat med fem till en början främmande andra vuxna, på liten yta i samma kök som är nergånget med råttlort i de trasiga skåpen, ni alla talar kanske inte samma språk.

Att inte kunna sova för att någon är ledsen, går upp och dricker vatten eller behöver gå på den enda toaletten som är angripen av mögel i tak golv och på väggarna. Det är lyhört och det finns inget eget utrymme med en dörr att stänga om dig. 

Att se dessa uppgivna maktlösa föräldrar och barn, små barn med stora tindrande förväntansfulla ögon i detta utrymme där det finns dålig luft från mögel i våtutrymmet och stora brister för krypande små barn är förkrossande.

Jag fick för några sekunder ett starkt infall av att åka hem och plocka ihop sådant de behöver, leksaker, kläder, möbler och att handla mat, ja sådant som är självklart för mig och andra men som fattas dem.

Men då slog det mig att detta är bara ETT boende. Hur många sådana finns i Sverige? Hur många människor lever i likadan misär?

Hur kan Migrationsverket tro att 500 kr i månaden är tillräckligt för att köpa bland annat blöjor, kläder, mat, välling, vinterkläder, skor och medicin i månaden till en sexmånaders baby (37 kr per barn och dag, men från och med det tredje barnet halveras ersättningen).

Alla som vill kan följa hur det ser ut där många av dessa medmänniskor kommer ifrån, vi kan följa nyheter som rapporteras direkt i vårt hem genom TV och annan media. Dessa nyheter är tyvärr verkliga, inga påhittade serier.

Vi kan försöka förstå, vi kan visa dem omtanke, vi kan om vi vill, det är värre för dem, de kan inte välja bort det de varit med om och den misär de lever i under deras väntan (en av dem hade väntat i nästan 11 år) på att få det besked som kan ge trygghet, att få stanna i Sverige.

Jag har inte rest långt alls jag är kvar i Sverige - ett land där många inte är välkomna år 2014.

Carina Riberg, Miljöpartiet i Kumla

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är det rimligt att asylsökande får klara sig på 500 kr i månaden?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.