Jessica Rosencrantz, Moderaterna
Jessica Rosencrantz, Moderaterna - Foto: Lilly Engfeldt

Rosencrantz (M): "Fler i arbete minskar psykisk ohälsa"

"På det långsiktigt planet är svaret att vi måste öka drivkrafterna bland unga att utbilda sig och göra det enklare att få in en fot på arbetsmarknaden. Det är viktigt eftersom dessa faktorer tydligt och direkt påverkar ungas psykiska hälsa", skriver Jessica Rosencrantz, Moderaterna.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Allt fler unga drabbas i dagav psykisk ohälsa och en bov i detta drama är ungdomsarbetslösheten. Detta ären utmaning i hela Europa och Sverige där utanförskap bland unga tydligt ledertill ett minskat psykiskt välmående. För att få bukt med den psykiska ohälsansom drabbar våra unga är det viktigt att fortsätta med den jobbskapande politiksom Alliansen bedriver. Tyvärr väljer oppositionen att straffbeskatta ungamänniskors arbete genom höjd restaurangmoms och höjda arbetsgivaravgifter förunga. Bara i Stockholms län skulle oppositionens politik leda tillkostnadsökningar för företagen motsvarande drygt 13 500 ungdomsjobb. Dettaskulle inte påverka ungas hälsa till det bättre. 

Enligt Folkhälsomyndighetensårsrapport 2013 har den psykiska ohälsan bland ungdomar ökat sedan 1990-taletoch den största ökningen har skett bland unga tjejer i åldrarna 18-24 år. Deunga tjejerna lider av oro, nedstämdhet, ängslan och sömnsvårigheter. Det ärockså uppenbart att problemet är som störst bland tjejerna. Bland kvinnor iåldrarna 16-24 år uppger 32 procent att de känner oro, ängslan och ångest.Motsvarande siffra bland män i samma ålder är 14 procent.

Orsakerna till den negativatrenden är många och komplicerade. En anledning är enligt årsrapporten fråganom arbetslöshet som bedöms öka risken för psykisk ohälsa och också risken attdö i förtid. Arbetslösheten är i dag högre för ungdomar i åldern 16-29 årjämfört med andra åldersgrupper. Dessutom är alkohol och droger en bidragandeorsak till både psykisk såväl som fysisk ohälsa och bland annatcannabisanvändning är vanligare bland ungdomar. Som en konsekvens harslutenvård såsom sjukhusinläggningar för alkohol- och narkotikarelateradediagnoser ökat. Även graden av utbildning tycks påverka vår folkhälsa ochrisken att drabbas av psykisk ohälsa. Låga eller ofullständiga betyg i årskurs9 bedöms leda till ökad risk för unga att hamna i framtida psykosocialaproblem.

Hur ska vi då komma åt denpsykiska ohälsan som breder ut sig? På det långsiktigt planet är svaret att vimåste öka drivkrafterna bland unga att utbilda sig och göra det enklare att fåin en fot på arbetsmarknaden. Det är viktigt eftersom dessa faktorer tydligtoch direkt påverkar ungas psykiska hälsa. I dag känner många unga en allt ökandepress av att vara framgångsrika i samhället och känslan av delaktighet genomett arbete är oerhört central. Åtgärder som stärker ungas roll på arbetsmarknadenär därför avgörande.

På det mer direkta planet kanåtgärder som stärker ungas psykiska hälsa vara att erbjuda hälsofrämjande vårdi en större utsträckning än vad som i dag är möjligt. Det kan exempelvis varaatt ungdomsmottagningar startar drop-in verksamhet för kuratorsamtal och attpsykologer finns tillgängliga på nätet i större utsträckning än vad som ärfallet i dag. En annan viktig åtgärd är att säkerställa att tidsgränserna förväntetid till barn- och ungdomspsykiatrin efterlevs.

En fortsatt stark arbetslinjedär fler unga ges chans att på allvar vara en del av samhället kombinerat medutökade möjligheter till samtal och vård är ett steg i rätt riktning för attvåra unga tjejer och killars hälsa ska förbättras.

Jessica Rosencrantz, riksdagsledamot (M)
Distriktsordförande ModerataUngdomsförbundet i Stockholm

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med skribenten?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.