Romson (MP): "Fi är en välkommen och bra sparringpartner"
"När politiska förståsigpåare varnar för Feministiskt initiativ så avslöjar de endast sin fyrkantiga bild av demokratin", skriver Åsa Romson, språkrör för Miljöpartiet.
Gillar du artikeln?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.
Åsa Romson är jurist och politiker.
Tillsammans med Gustav Fridolin är hon, sedan 2011, språkrör för Miljöpartiet de gröna.
Som feminist och miljöpartistvälkomnar jag Feministiskt initiativ. Jämställdhetsfrågorna förtjänar ettstörre fokus i politiken och valrörelsen och det är uppenbart att Feministisktinitiativ bidrar till det. Sverige behöver en bredare debatt om ojämställdheteni alliansens skattesänkningar, ohälsotalen som stiger mest bland yngre kvinnor,våld mot kvinnor och det fortsatt ojämna uttaget av föräldradagar.
Som Per Bolund (MP) och GudrunSchyman (Fi) skrev i januari på DN Debatt har alliansen sedan 2006 uppenbarligen inteprioriterat ökad jämställdhet. Utvecklingen har till och med lett till ökade klyftor mellan kvinnor och män på vissa områden. Exempelvis har inkomstklyftan mellanmän och kvinnor ökat med 43 procent sedan 2006. Kvinnor har i år i genomsnitt63 900 kronor mindre i inkomst än män. När alliansen tog över makten 2006 varskillnaden 44 600 kronor.
Flera politiska förståsigpåare harvarnat för att rösta på Feministiskt initiativ. Varningarna har gjort gällandeatt en röst på Feministiskt initiativ skulle missgynna den röd-grönaoppositionen och därmed gynna alliansen. Det är en snäv syn som missar behovetav mer jämställdhet i den politiska debatten och i politiken. Och dessutommissar det poängen med den moderna demokratin som tillåter att nya och tydliga partierväxer sig starka medan otydliga partier riskerar förlora sin position.
Självklart har väljarna rätt att hajämställdhet som den avgörande frågan för partivalet, precis som många kommerha skola eller miljö som sina avgörande frågor. Att reducera väljarnas val tillett spel om taktikröstning mellan två block förminskar demokratin och döljerdet faktum att väljarna har olika åsikter om vad som är viktigast förframtiden.
I EU-valet 2009 var frågorna omövervakning och frihet på nätet stora och många väljare la sin röst på Piratpartietsom fick två ledamöter i EU-parlamentet. Trots att Miljöpartiet harintegritets- och öppenhetsfrågor högt på agendan, och 2009 konkurrerat om väljaremed Piratpartiet, valde vi att samarbeta i EU-parlamentet. Detta samarbete hargjort att den gröna gruppen kunnat agera kraftfullt i dessa frågor och blandannat stoppat ACTA-avtalet. Så oavsett vem som tog röster av vem 2009 så ärresultatet en vinst för det öppna samhället.
De senaste årens politik har gjort det tydligtatt jämställdheten måste prioriteras aktivt av varje regering för att inteavstanna. Jag vet att miljöpartiets väljare vill att vi agerarmålinriktat för de frågor vi driver och bygger de samarbeten som ger bästresultat.
När politiska förståsigpåare varnarför Feministiskt initiativ så avslöjar de endast sin fyrkantiga bild avdemokratin. Om Feministiskt initiativ lyckas ta sig in i EU-parlamentet så ärdet ett bevis på att den svenska demokratin lever. På samma sätt är det om ettparti åker ur EU-parlamentet eller riksdagen. Det viktigaste är att väljarnahar partier som de känner att de vill ge sin röst, och därmed kan peka ut densamhällsutveckling som de vill se.
Jag och Miljöpartiet driver på för merjämställdhet i riksdagen och i EU-parlamentet. I detta är Feministisktinitiativ inte ett hot utan en välkommen och bra sparringpartner. Miljöpartiethar en stark och genomarbetad feministisk politik och vi antar gärna utmaningensom en större debatt om jämställdhet inför valet innebär.
Åsa Romson (MP), språkrör