Miljöpartiets språkrör Åsa Romson
Miljöpartiets språkrör Åsa Romson - Foto: Foto Fredrik Hjerling / Fredrik Hjerling

Romson (MP): "Fi är en välkommen och bra sparringpartner"

"När politiska förståsigpåare varnar för Feministiskt initiativ så avslöjar de endast sin fyrkantiga bild av demokratin", skriver Åsa Romson, språkrör för Miljöpartiet.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Åsa Romson

Åsa Romson är jurist och politiker. 

Tillsammans med Gustav Fridolin är hon, sedan 2011, språkrör för Miljöpartiet de gröna.

Som feminist och miljöpartistvälkomnar jag Feministiskt initiativ. Jämställdhetsfrågorna förtjänar ettstörre fokus i politiken och valrörelsen och det är uppenbart att Feministisktinitiativ bidrar till det. Sverige behöver en bredare debatt om ojämställdheteni alliansens skattesänkningar, ohälsotalen som stiger mest bland yngre kvinnor,våld mot kvinnor och det fortsatt ojämna uttaget av föräldradagar.

Som Per Bolund (MP) och GudrunSchyman (Fi) skrev i januari på DN Debatt har alliansen sedan 2006 uppenbarligen inteprioriterat ökad jämställdhet. Utvecklingen har till och med lett till ökade klyftor mellan kvinnor och män på vissa områden. Exempelvis har inkomstklyftan mellanmän och kvinnor ökat med 43 procent sedan 2006. Kvinnor har i år i genomsnitt63 900 kronor mindre i inkomst än män. När alliansen tog över makten 2006 varskillnaden 44 600 kronor.

Flera politiska förståsigpåare harvarnat för att rösta på Feministiskt initiativ. Varningarna har gjort gällandeatt en röst på Feministiskt initiativ skulle missgynna den röd-grönaoppositionen och därmed gynna alliansen. Det är en snäv syn som missar behovetav mer jämställdhet i den politiska debatten och i politiken. Och dessutommissar det poängen med den moderna demokratin som tillåter att nya och tydliga partierväxer sig starka medan otydliga partier riskerar förlora sin position.

Självklart har väljarna rätt att hajämställdhet som den avgörande frågan för partivalet, precis som många kommerha skola eller miljö som sina avgörande frågor. Att reducera väljarnas val tillett spel om taktikröstning mellan två block förminskar demokratin och döljerdet faktum att väljarna har olika åsikter om vad som är viktigast förframtiden.

I EU-valet 2009 var frågorna omövervakning och frihet på nätet stora och många väljare la sin röst på Piratpartietsom fick två ledamöter i EU-parlamentet. Trots att Miljöpartiet harintegritets- och öppenhetsfrågor högt på agendan, och 2009 konkurrerat om väljaremed Piratpartiet, valde vi att samarbeta i EU-parlamentet. Detta samarbete hargjort att den gröna gruppen kunnat agera kraftfullt i dessa frågor och blandannat stoppat ACTA-avtalet. Så oavsett vem som tog röster av vem 2009 så ärresultatet en vinst för det öppna samhället.

De senaste årens politik har gjort det tydligtatt jämställdheten måste prioriteras aktivt av varje regering för att inteavstanna. Jag vet att miljöpartiets väljare vill att vi agerarmålinriktat för de frågor vi driver och bygger de samarbeten som ger bästresultat.

När politiska förståsigpåare varnarför Feministiskt initiativ så avslöjar de endast sin fyrkantiga bild avdemokratin. Om Feministiskt initiativ lyckas ta sig in i EU-parlamentet så ärdet ett bevis på att den svenska demokratin lever. På samma sätt är det om ettparti åker ur EU-parlamentet eller riksdagen. Det viktigaste är att väljarnahar partier som de känner att de vill ge sin röst, och därmed kan peka ut densamhällsutveckling som de vill se.

Jag och Miljöpartiet driver på för merjämställdhet i riksdagen och i EU-parlamentet. I detta är Feministisktinitiativ inte ett hot utan en välkommen och bra sparringpartner. Miljöpartiethar en stark och genomarbetad feministisk politik och vi antar gärna utmaningensom en större debatt om jämställdhet inför valet innebär.

Åsa Romson (MP), språkrör

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Vill du se Fi i ett rödgrönt regeringssamarbete?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.