Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
1684
reaktioner idag

Federley (C): "Vad sänder det för signaler när polischefer tummar på lagen?"

"Svenska medborgare förtjänar en polis som själv följer domstolsbeslut", skriver Fredrick Federley, EU-kandidat för Centerpartiet.

Fredrick Federley, Centerpartiet

Det är förvånansvärt att rikspolischefen Bengt Svenson och rikskriminalchefen Henrik Malmquist vill bryta mot EU-domstolens beslut att ogiltigförklara datalagringsdirektivet. (Nätleverantörer har förhindrat vårt arbete). Vad sänder det för signaler när landets högsta polischefer vill tumma på lagen?

I sitt beslut den 8 april anser EU-domstolen att datalagringsdirektivet väger över allt för mycket till polisens fördel, att det hotar den personliga integriteten. Därför förklarade domstolen direktivet ogiltigt. Både Svenson och Malmquist vet att domstolsbeslut föregås av grundläggande och noggrant arbete. Att polischeferna inte kan respektera detta arbete är pinsamt.

Jag kan förstå att polisen vill ha tillgång till information på ett sådant enkelt sätt som det bara är möjligt. Direktivet underlättade polisens arbetsmetoder. Men att polisen kränkte den personliga integriteten, det brydde de sig inte om.

I stället för att söka nya arbetssätt, använder nu Svenson och Malmquist skrämselpropaganda. Polischeferna skriver: ”Om polisen förlorar tillgång till och befogenhet att begära ut information […] kommer det brottsbekämpande arbetet försvåras avsevärt, gärningsmän komma undan och brottsoffer gå miste om upprättelse.”

Avslutningsvis anklarar debattörerna telefoni- och internetleverantörer för att ha vägrat tillhandahålla uppgifter till polisen. Det här är oerhört anmärkningsvärt. Leverantörerna följer EU-domstolens beslut, vilket Svenson och Malmquist har svårt för.

Polischefernas debattartikel visar hur viktigt det är att det finns politiker och lagar som tydligt står upp för den personliga integriteten. Svenska medborgare förtjänar en polis som själv följer domstolsbeslut.

Fredrick Federley,
Centerpartiet,
Kandidat till europaparlamentet

Håller du med?

Mer:

Piratpartiet: "Riv omedelbart upp det svenska datalagrings- direktivet!"