Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Federley (C): "Vad sänder det för signaler när polischefer tummar på lagen?"

Fredrick Federley, Centerpartiet

Fredrick Federley, Centerpartiet

TT

Debatt | 09/05/2014 10:56

"Svenska medborgare förtjänar en polis som själv följer domstolsbeslut", skriver Fredrick Federley, EU-kandidat för Centerpartiet.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Det är förvånansvärt att rikspolischefen BengtSvenson och rikskriminalchefen Henrik Malmquist vill bryta mot EU-domstolensbeslut att ogiltigförklara datalagringsdirektivet. (Nätleverantörer har förhindrat vårt arbete). Vadsänder det för signaler när landets högsta polischefer vill tumma på lagen?

I sitt beslut den 8april anser EU-domstolen att datalagringsdirektivet väger över allt för myckettill polisens fördel, att det hotar den personliga integriteten. Därförförklarade domstolen direktivet ogiltigt. Både Svenson och Malmquist vet attdomstolsbeslut föregås av grundläggande och noggrant arbete. Att polischefernainte kan respektera detta arbete är pinsamt.

Jag kan förstå att polisen vill ha tillgång till informationpå ett sådant enkelt sätt som det bara är möjligt. Direktivet underlättadepolisens arbetsmetoder. Men att polisen kränkte den personliga integriteten,det brydde de sig inte om.

I stället för att söka nya arbetssätt, använder nu Svenson ochMalmquist skrämselpropaganda. Polischeferna skriver: ”Om polisen förlorartillgång till och befogenhet att begära ut information […] kommer detbrottsbekämpande arbetet försvåras avsevärt, gärningsmän komma undan ochbrottsoffer gå miste om upprättelse.”

Avslutningsvis anklarar debattörerna telefoni- ochinternetleverantörer för att ha vägrat tillhandahålla uppgifter till polisen.Det här är oerhört anmärkningsvärt. Leverantörerna följer EU-domstolens beslut,vilket Svenson och Malmquist har svårt för.

Polischefernas debattartikel visar hur viktigt det är att detfinns politiker och lagar som tydligt står upp för den personliga integriteten.Svenska medborgare förtjänar en polis som själv följer domstolsbeslut.

Fredrick Federley,
Centerpartiet,
Kandidat tilleuropaparlamentet