Söndag 14 Aug
Stockholm

"Till SSU och MUF: Hyckleri river inte murarna i EU"

Carolina Bruseman, migrationspolitisk talesperson Grön Ungdom
Carolina Bruseman, migrationspolitisk talesperson Grön Ungdom. Foto: Picasa

"Det är därför det gör ont varje gång jag hör en representant från MUF eller SSU förbanna sig över Europas inhumana migrationspolitik", skriver Carolina Bruseman, migrationspolitisk talesperson för Grön Ungdom.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Det är valtider. Och med valtider kommer valfeber. Ungdomsförbunden drabbar samman på skoldebatt efter skoldebatt runt om i svenska gymnasieskolor. Allt som oftast debatteras EU:s migrationspolitik och debatten förvandlas snabbt till en tävling om vilket parti som vill öppna gränserna mest. 

Missförstå mig inte. Jag skulle älska en tävling i öppna gränser - men för att den tävlingen ska vara värt något krävs det att det är en tävling i handlingar istället för en tävling i tomma ord. 

Det kan vara lätt att tro att det är Sverigedemokraterna och dess systerpartier som är bromsklossen i migrationspolitiken. Men det är inte hela sanningen. Socialdemokraterna och Moderaterna är de som tillsammans med sina samarbetspartier i parlamentet bär ansvar för Europas inhumana migrationspolitik. Och vad värre är - inget av partierna går till val med fakitska löften om att förändra den. 

På europeisk nivå sker nämligen mycket av migrationspolitiken i ministerrådet - möten som endast migrationsministern för varje land är inbjuden till. Varken där eller i parlamentet har vi kunnat höra Socialdemokrater eller Moderater driva på för fler lagliga vägar till Europa. Och det är här hyckleriet kommer in - politiker som år efter år haft möjligheten att förändra men inte tagit tillvara på den. 

Det är därför jag blir provocerad. Det är därför det gör ont varje gång jag hör en representant från MUF eller SSU förbanna sig över Europas inhumana migrationspolitik. Att i debatter försöka vinna röster på att tala om en värld utan gränser och lagliga vägar för asyl, när en i olika parlament inte driver förslag som skulle leda i den riktningen, är inget annat än hyckleri. 

För oss som tror på människors rätt att själva välja sitt land och på att människor ska kunna söka asyl säkert är valet till Europaparlamentet enkelt. Det finns, tyvärr, framför allt, bara ett alternativ. Miljöpartiet arbetar för en värld utan gränser - en värld där streck på en karta inte ska tillskrivas någon makt. Lagliga vägar för asyl är ett av våra viktigaste vallöften. Och det arbetet kräver mer än tomma ord. 

Gröna partier runt om i Europa går till val på samma sak - vi ber om väljarnas förtroende för att få förändra EU:s migrationspolitik i grunden. Och ni kan lita på att vi står fast vid våra ord - gång efter gång har visat att det går att förändra. I Sverige har vi bland annat varit med och drivit igenom vård för papperslösa och en mer human asylpolitik. Men vi vill mer och kan bättre - därför behöver vi din röst den 25 maj. Bara då blir orden om en human migrationspolitik verklighet.

Carolina Bruseman (MP)
Migrationspolitisk talesperson Grön Ungdom

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.