Hanna Wagenius, kandidat till Europaparlamentet för Centerpartiet
Hanna Wagenius, kandidat till Europaparlamentet för Centerpartiet

Hanna Wagenius (C): "Integritetsproblemen är fortfarande inte lösta"

"Upphovsrätten kommer också att reformeras under nästa mandatperiod, och då gäller det att ha parlamentariker som inte är fast i gamla föreställningar", skriver Hanna Wagenius från Centerpartiet.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Efter att EU-domstolen ogiltigförklaratdatalagringsdirektivet i början av april verkar integritetsdebatten införEuropaparlamentsvalet ha dött. Beslutet verkar ha invaggad den svenskaoffentligheten i en tro på att det hela är avgjort, att vi inte längre behöveroroa oss för övervakning och att det bara är att gå vidare. Det är tyvärr fel.

Visst är det så att EU-domstolens beslut harupphävt ett av de mest integritetskränkande direktiv vi sett, men att tro attde krafter som vill använda sig av massövervakning verkligen kommer lägga signer och dö är naivt. Jag kandiderar till Europaparlamentet just för att kunnahindra en comeback för datalagringsdirektivet - men också för att det inte ärden enda integritetsstrid som finns kvar att vinna.

Inför valrörelsen 2009 var integritetsfrågan påmånga sätt avgörande. Då hade direktivet om säkerställande av skyddet förimmateriella rättigheter precis införts i Sverige och en hetsjakt mot fildelaretog sin början. Den nya Ipred-lagen innebar att upphovsrättsföretagen fick lovatt kräva ut uppgifter om vem som fanns bakom en viss ip-adress, trots attbrottet är så ringa att polisen inte får begära ut motsvarande uppgiftereftersom det blir oproportionerligt integritetskränkande. Att ge befogenhetertill det privata som inte ens polisen kan få, och att ge befogenheter somdessutom skapat en situation där bolag med hjälp av skadeståndskrav påfantasibelopp skrämmer vanliga människor att betala stora summor i förlikning,är fullständigt absurt. Det är svårt att se hur direktivet kan vara förenligtmed rättsstatliga principer.

Den här situationen är fortfarande inte löst.Direktivet finns kvar, liksom lagen här i Sverige. När man på 90-talet ladeöver musik från en CD-skiva till en kassett för att kunna lyssna på det i bilenförsökte man inte lösa situationen med skadeståndskrav ochintegritetskränkningar, trots att det är samma principiella situation medfildelning över internet. Samma principer måste gälla idag. Hur kan vi anpassaupphovsrätten efter det nya digitala samhället? Hur kan vi upprätthålla denutan att kränka medborgarnas rätt till personlig integritet?

Det är viktiga frågor som behöver svar.Upphovsrätten kommer också att reformeras under nästa mandatperiod, och dågäller det att ha parlamentariker som inte är fast i gamla föreställningar,utan som är beredda att ta integritetsfrågan på allvar. Dessutom står vi införfrihandelsförhandlingar med USA, och vi vet av erfarenhet att den här frågantenderar att smygas med i avtalen. Därtill kommer datalagringsdirektivetgaranterat att lyftas upp igen. Därför behövs politiker i Bryssel som faktisktär beredda att ta kampen för varje medborgares rätt till sitt privatliv också idet digitala samhället.

Hanna Wagenius
Kandidat till Europaparlamentet för Centerpartiet 

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.