Fredag 30 Jul
Stockholm

Öppet brev till dig som inte röstade i söndags

Hanna Bergman, student
Hanna Bergman, student. Foto:

"Så jag ber dig, du okända människa som inte röstade i EU-valet, att läsa på", skriver Hanna Bergman, student på samhällsprogrammet med beteendeinriktning.

Kommentera (178)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Hej, du som satt hemma i söndags.

Hej, dusom låg och solade hela dagen, du som jobbade hela dagen, du som var bakis isoffan hela dagen och du som helt enkelt inte fick tiden att räcka till. Vet duvad du också gjorde? Du gav andra möjligheten att styra över maktfördelningen iEU-parlamentet. Du valde att inte välja, så att säga. Och självklart, det är enrätt du har att utnyttja, du är inte tvingad att rösta i något val alls. Men duborde.

Jag är18 år gammal, detta var mitt första val och jag förstod varför det var såotroligt viktigt att gå och rösta. Jag vet att jag har makten att påverka ochmakten att motverka främlingsfientliga krafter i vårt land. Jag vet att allaräknas och att varenda människa kan göra skillnad. Och det är just därför jagblir så frustrerad när hälften av de röstberättigade i Sverige valde att stannahemma, att lämna Sverige åt sitt öde i EU-valet, att inte ens försöka. Det göront i mig när jag ser valresultat som visar på 9,7% till Sverigedemokraterna,speciellt efter att de så tydligt visade sina sympatier med Front National iFrankrike. Men jag vägrar tro att var tionde människa jag möter röstar på SD.

Därförär jag så arg på dig som stannade hemma. Jag tror att om alla hade röstat, såhade inte SD fått så mycket makt som de nu fick. And I blame you. Genom ditt ickeval gav du alla andra mycketmer makt att påverka med sina röster. Rasisterna mobiliserade inför valet. Dusatt hemma på valdagen, för lat för att bry dig. Vi har inte råd att inte bryoss längre. Vi måste ta ställning. DU måste ta ställning.

Så jagber dig, du okända människa som inte röstade i EU-valet, att läsa på. Läs indig i politiken, se debatter, ifrågasätt kritiskt. Eller vet du vad – dubehöver inte ens läsa på så mycket. Det räcker med att du vet vilka du verkligeninte vill ge makt till och vilka som verkar någorlunda vettiga. Ta dittmedborgerliga ansvar den 14:e september i år. Håll rasisterna utanför riksdagen,håll SD utanför riksdagen. Låt oss tillsammans rädda Sverige. Röst för röst.

Förallas skull – för min skull, för din och för våra framtida barn.
Vi ses i vallokalen.

Hanna Bergman, student

Röstade du i EU-valet?
Tack för din röst!
Kommentera (178)
Kopiera länk
Dela