Per Bolund och Esabelle Dingizian från Miljöpartiet
Per Bolund och Esabelle Dingizian från Miljöpartiet - Foto: TT/Scanpix

Miljöpartiet: "Stoppa Alliansens nedläggning av projektet Unga in"

"Miljöpartiet vill att Unga in:s arbetsmetod ska bli permanent och finnas i alla kommuner med hög ungdomsarbetslöshet", skriver Per Bolund och Esabelle Dingizian från Miljöpartiet


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om Unga in

"Unga in vänder sig till unga (16-24 år) som står utanför våra trygghetssystem alltså inte går i skolan, inte jobbar eller finns inskrivna på Arbetsförmedlingen eller får försörjningsstöd från kommunen"

Källa: Arbetsförmedlingen 

Nedläggningen avdet framgångsrika projektet Unga in är det senaste exemplet påalliansregeringens tafatthet när det gäller att råda bot på arbetslöshetenbland unga. I stället för att läggas ned borde metoden införas permanent ikommunerna.

Den högaungdomsarbetslösheten är ett av regeringen Reinfeldts största misslyckanden.Allra mest alarmerande är att över 100 000 unga står helt utanför samhället. Devarken jobbar eller går i skolan.

Ungdomsarbetslösheteni Sverige är högre än i andra jämförbara europeiska länder. Det beror dels påatt den ekonomiska nedgången drabbat de unga mest och dels på att många ungalämnar gymnasiet utan fullständiga betyg. Långtidsarbetslösheten bland unga harnästan fördubblats de senaste åren. Trots detta, och trots att jobben är en avväljarnas viktigaste frågor så har debatten om jobben svalnat. Det äroroväckande.

Under regeringensåtta år vid makten har patentlösningen på arbetslösheten varit sänkta skatter.Det har inte fungerat. De flesta av regeringens övriga åtgärder motungdomsarbetslösheten har också varit tämligen misslyckade.

Men det finns ettundantag. Sedan några år tillbaka har projektet Unga in lyckats med det fåandra kunnat åstadkomma. Unga in vänder sig till ungdomar mellan 16 och 24 årsom varken jobbar, studerar eller har några andra organiserade aktiviteter. Detär ungdomar som har valt bort Arbetsförmedlingen på grund av misstro motmyndigheter. En del tillbringar mycket tid hemma framför datorn, andra finns ikriminella nätverk eller andra former av utanförskap. Många har någon form avohälsa, en stor majoritet har inte gått ut gymnasiet. Det är unga som löperstor risk att permanent hamna utanför, till skada för dem själva och församhället som helhet.

På två år harprojektet nått cirka 1000 ungdomar i Stockholm, Göteborg, Malmö, Gävle ochSkellefteå. Cirka 500 har lämnat Unga in, och av dem har 58 procent gått vidaretill utbildning eller jobb. Det är ett mycket bra resultat, som överträffar detmål som satts upp. Förklaringen finns i det personliga bemötandet, som ärformat efter varje ung persons unika förutsättningar, och det uppsökandearbetssättet. Personalen rör sig helt enkelt på de arenor där de unga finns.

Det här låter jusom ett strålande exempel, en verksamhet värd att lämna projektstadiet och istället permanentas. Men det är inte vad som sker. I dagarna är vi inbjudnatill Unga in:s slutkonferens. Projektet läggs ned den 31 maj när EU-pengarna ärslut. Det är djupt beklagligt och ett svek mot alla unga med behov av stöd.

Miljöpartiet villatt Unga in:s arbetsmetod ska bli permanent och finnas i alla kommuner med högungdomsarbetslöshet. Vi vill att det ska finnas lokala arbetsförmedlingar förunga, vi kallar det Startcentraler. Dit ska ungdomar kunna gå redan förstadagen i arbetslöshet för att få individuellt anpassad hjälp. Här ska allayrkeskategorier samarbeta för att stötta den unga personen. Arbetsförmedlingen,socialtjänsten och Försäkringskassan ska samverka och tillsammans med den ungeidentifiera vad som behöver göras. Viktigt är också att det finns en brakontakt med det lokala näringslivet och organisationer som vänder sig tillunga.

Varje ung personsom går från passivitet till jobb eller skola är en vinst för den unge självoch för samhället och demokratin. Unga in är för bra för att läggas ned. I enregering där Miljöpartiet ingår ska verksamheter som Unga in ellerStartcentraler ha en självklar plats.

Per Bolund (MP),ekonomiskpolitisk talesperson
Esabelle Dingizian(MP), ungdomspolitisk talesperson

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.