Onsdag 28 Jul
Stockholm

Ta en fika med en sverigedemokrat!

Rebecca Tyrstrup föreslår att du ska ta en fika med en sverigedemokrat.
Rebecca Tyrstrup föreslår att du ska ta en fika med en sverigedemokrat. Foto: Privat

"Hör av er så är det jag som bjuder på kärleksmums och mintkyssar!" skriver Rebecca Tyrstrup som en uppmaning till alla sverigedemokrater.

Kommentera (55)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Rebecca Tyrstrup har ett starkt engagemang mot främlingsfientlighet

Det är mycket snack nu, om Sverigedemokraterna och andrafrämlingsfientliga partier som på något vis har lyckats nästla sig in iEuropaparlamentet. Vilken jävla besvikelse. Jo, det var bara en av alla känslorsom flammade upp efter att ha sett resultatet från årets EU-val. Rädsla, var enannan. Vi frågar oss - vart är Europa påväg?

Nu snackas det mycket om främlingsfientlig politik, ellerja, det kanske mest skriks faktiskt. Framförallt i sociala medier. Jag har settflertalet uppmanande och arga statusuppdateringar som lyder: “Alla som röstadepå Sverigedemokraterna kan ta bort mig från Facebook!”. Jo, det är ju ett sättatt gå till väga för att visa hur illa man tycker om sina vänners röstsedlarunder EU-valet. Förståeligt dessutom, jag har själv “unfriendat” en och annanperson. Tills jag insåg hur fel det var. Jag tror ju trots allt på allas rätttill en egen åsikt.

Evelyn Beatrice Hall skrev i sin bok om Voltaires liv: “Jag håller inte med om vad du säger, men jag är bereddatt gå i döden för din rätt att säga det”. Personligen är jag inte redo att döför att en främlingsfientlig åsikt ska få uttryckas, men grundidén om allasrätt till en åsikt, den kan jag stå bakom.

Att då isolera Sverigedemokrater (eller någon annan för dendelen) på sociala medier kan ju inte vara rätt tillvägagångssätt? Av tvåanledningar: den första för att jag tror på allas rätt till sin åsikt. Menframförallt för att stänga ute människor med andra åsikter än mina egna minskarmina chanser att övertyga dessa människor om det jag tror på. För varför skajag på min Facebook-sida delaartiklar/krönikor/podcasts o.s.v. med människor som tycker precis som jag? Detkänns ju märkligt. Jag kommer ju bara få en massa likes. Det kommer knappastuppstå en diskussion i ämnet och därmed blir det svårt att skapa en förändring.

Och om man nu tror på integration, och att gilla olika, skaman då bidra till en ökad klyfta mellan främlingsfientliga partier och restenav samhället? Ska man då isolera och stänga ute människor som inte tycker somjag? Eller, ska man göra precis tvärtom? Man kanske skulle ska ta en fika meden Sverigedemokrat istället? I fikarummet finns en mycket större plattform fören riktig diskussion och det är i samtalet en förändring kan ske, på riktigt.Undvik då att komma med en massa anklagelser och ta med dig ett par riktigtvassa argument istället! Läs på, dra fram statistik och bjud på en kopp kaffe!Öppna upp och skapa utrymme för en riktig diskussion.

Hat föder hat och det är det sista vi behöver i dagsläget.Så nu vill jag vända mig till mina egna vänner och bekanta. Framförallt tilldem som inte tycker som jag. Hör av er! Så är det jag som bjuder på kärleksmumsoch mintkyssar!

Rebecca Tyrstrup

Vill du fika med en SD:are?
Tack för din röst!
Kommentera (55)
Kopiera länk
Dela