Micke Danielsson, marknadsansvarig för Eskilstuna Guif
Micke Danielsson, marknadsansvarig för Eskilstuna Guif

Micke Danielsson: "Hur kan en framgångsrik idrottsman sjunka till den nivån?"

"Vi ska vara ett land som i alla lägen ser människors lika värde och ger den hjälp som behövs. Det finns ingen annan väg", skriver Micke Danielsson, tidigare allsvensk fotbollsspelare och nu marknadsansvarig för Eskilstuna Guif.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Micke Danielsson är 39 år gammal och har en bakgrund som allsvensk fotbollsspelare i Trelleborgs FF och Örebro SK. I dag arbetar han som marknadsansvarig för handbollsklubben Eskilstuna Guif.

Följ honom på Twitter: @Mickedanielsson 

Att läsa att en allsvensk fotbollsspelare har varit ute i natten och rumlat är i sig tyvärr ingen nyhet. Det har hänt förut och kommeratt hända igen. Men att falla ner till nivån att använda n-ordet som jag vägrarskriva ut mot en polis som vill omhänderta honom är under all kritik och värtalla fördömanden. I positionen som framgångsrik idrottsman så har man enväldigt bra chans att framstå som en förebild för de barn och ungdomar somföljer honom. Det här är precis tvärtom!

Just nu lever vi i ettsamhälle som jag uppfattar som väldigt hårt och kallt. Vi ska slå oss fram ochofta så hamnar någon i vägen. Varje dag läser vi uttalanden från olika personersom gör utfall mot någon av samhällets svagare grupper. Vi har en ton isamhällsdebatten som alltid letar syndabockar och som alltid ser glaset somhalvtomt. Samhället är just nu i en period där nedmontering av välfärd,utanförskap och brist på solidaritet är på väg att skapa ett samhälle som intejag vill ha. Ett samhälle där alla får vara med och alla är delaktiga utifrånallas lika värde kommer dock inte att komma av sig själv.

Vi måste arbeta för det och arbeta hårt. Varje dag så måstevi avfärda rasistiska skämt på fikarasten. Vi måste ta avstånd från korkadeuttalanden där människors hudfärg eller sexuella läggning används som ettskällsord. Vi måste vara mycket mer källkritiska när vi surfar runt på socialamedier och skapa oss en egen uppfattning. Vi måste själva vara delaktiga i att skapa ett samhälle där vi ser varjemänniska som någon med en själ, som någon med familj, någon som vill ge och fåkärlek och som kan bidra med extremt mycket om just varje människa ges chansen!I stället för att se den personen som ett problem eller som något jobbigt ochsvårt.

Jag sätter mitt hopp till de goda krafterna inom samhälletoch framförallt idrotten som har varit min hemmaplan genom hela livet först somfotbollsspelare och nu som verksam inom Eskilstuna Guif i handbollen. Vitillsammans i idrotten kan lära alla kommande generationer hur ett samhälle börse ut, och jag tror massor på våra ungdomar. De kommer att se den rätta vägenoch leda oss bort från en tid där vi just nu har svårt att se ljuset och hellreskapar motsättningar och ser svårigheter med det mesta. Vi ska vara ett landsom i alla lägen ser människors lika värde och ger den hjälp som behövs. Detfinns ingen annan väg.

Vi måste dock hjälpadem på vägen och idrottens grundläggande tanke och värdegrund som allaföreningar ska arbeta efter är en bra start. 

”Alla som vill, oavsettnationalitet, etniskt ursprung, religion, ålder, kön eller sexuell läggningsamt fysiska eller psykiska förutsättningar får vara med i föreningsdrivenidrottsverksamhet” 

Så skriver Riksidrottsförbundet. Utifrån den grunden så är jag helt övertygad om att vi harchansen att skapa ungdomar som är beredda att ta över världen och styra den ien riktning som jag kommer att gilla.

Micke Danielsson
Marknadsansvarig
Eskilstuna Guif

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.