IOGT-NTO: "Vi måste prata om svensk pengaspelspolitik"

"Hur ser Sveriges partier och svenska spelpolitiker på en framtida spelpolitik?", undrar Anna Carlstedt, förbundsordförande IOGT-NTO.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Civilsamhällets ställning är starkt. ISverige verkar runt 200 000 ideella organisationer. I dessa samlas medlemmar avolika anledningar för att bedriva den verksamhet som de själva vill. Ett stortoch livskraftigt civilsamhälle kräver en frihet och självständighet i attutveckla sin verksamhet och att ekonomisera sin idé. Den självständighetenanser vi nu är hotad.

Svenskspelpolitik har genom åren varit tydlig. Det är två sorters aktörer som enligtlag kan bedriva lotteriverksamhet – staten och ideella folkrörelser. Vi har enreglerad spelmarknad för att vi vill värna folkhälsan samtidigt som den gerförutsättningar för det breda och viktiga arbetet som civilsamhället bedriver.Vi är oroade över den utveckling som nu sker inom spelpolitiken och menar attcivilsamhällets röst måste finnas med i pågående och framtida diskussionerkring den svenska spellagstiftningen.

Engagemanget ochorganiseringsgraden är stor i Sverige. Av befolkningen över 16 år är 79 procentmedlemmar i minst en förening. Ofta många fler. I snitt lägger vi 4 timmarideell tid i veckan, vilket i sig motsvarar ca 400 000 årsarbetskrafter.Tillsammans sysselsätter sektorn dessutom 142 000 personer.

Målet förregeringens politik för civilsamhället är att ”villkoren för civilsamhället somen central del av demokratin ska förbättras”. Två principer som anses viktiga iarbetet är principen om självständighet och oberoende samt principen omlångsiktighet. För ett starkt och självständigt civilsamhälle behövs justlångsiktiga finansieringsmöjligheter.

Att bedrivalotterier och på det sättet skapa möjligheter till självfinansiering har variten av kärnpunkterna i utvecklingen av det svenska civilsamhället. Men ska detfortsätta måste det finnas en stabilitet och en dialog mellan beslutsfattarnainom politiken och den ideella sektorns aktörer. Civilsamhällespolitikensvackra ord om ”självständighet och oberoende” samt ”långsiktighet” riskerar attbli just ord om inte en framtida spelpolitik säkerställer ideellaorganisationers särställning.

Spellagstiftningenoch inverkan på den ideella sektorn har berörts i flera av utredningarna kringspelmarknaden. Trots det känner många av oss en stor osäkerhet kring framtidenpå spelmarknaden och förändringar på den påverkar ofrånkomligt civilsamhället.Ingen utredning har kunnat visa en tydlig konsekvensanalys förorganisationerna. Få partier kan också svara på hur deras tänkta spelpolitikskulle påverka svenskt föreningsliv.

Vi ser att viideella aktörer som bedriver lotteriverksamhet på egen hand tar stort ansvarnär det gäller utveckling av spel, marknadsföring och spelansvar i stort. Vi ärpå många sätt bättre aktörer att bedriva spel än de utländska kommersiellaaktörer som många av våra partier vill legalisera via ett licenssystem.

Vi vill därförlyfta tanken om att en svensk spelpolitik framöver kan vila på två ben; iförsta hand vikten av spelansvar och att begränsa spelmarknaden för att minskaspelberoende och andra negativa konsekvenser. I andra hand – vikten av ettstarkt och oberoende civilsamhälle.

Hur ser Sveriges partier och svenskaspelpolitiker på att en framtida spelpolitik står på de två benen?

Anna Carlstedt
förbundsordförande, IOGT-NTO
vars Miljonlotteriet möjliggör vårt arbete för en nyktrare och mer demokratiskvärld 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Bör vi släppa spel om pengar fritt?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.