Måndag 27 Jun
Stockholm

"Är ordvitsar om SD för kontroversiellt för er, public service?"

Karl Fredrik Mattsson, copywriter och konstnär
Karl Fredrik Mattsson, copywriter och konstnär. Foto: Ap

"Public service har tydligen ingen humor. Men det får man väl inte säga i det här jävla landet?!", skriver Karl Fredrik Mattsson - mannen bakom "Vår horkarl till kung"-mynten.

Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Karl Fredrik Mattsson är copywriter och konstnär, och blev känd bland svenska folket i samband med att han skapade "Vår horkarl till kung"-mynten.

En ordvits

Varför ogillar Sverigedemokraterna muslimska kvinnor så mycket?

- Även om de skulle vara oskyldiga är de omöjliga att avslöja.

Källa: Järnrör inte min kompis av Karl Fredrik Mattsson

En ordvits till

Vad bildas när en rasistbomb slår ner?

- En sverigedemokrater.

Källa: Järnrör inte min kompis av Karl Fredrik Mattsson

Innan du bestämmer dig för att på allvar skämta om Sverigedemokraternas rasistiska politik, så bör du känna till en sak; public service kommer sannolikt inte att ta i vare sig dig eller dina skämda skämt med tång. Inte före valet alla fall.

Såvida du inte är den som budar högst för att få golfa med Jimmie Åkesson på bästa sändningstid förstås. Då kommer det att gå bättre. För då kan du och Jimmie ”samtala” med varandra på 500 meters avstånd när era bollar ständigt ligger ute i skogen. Och då kan du samtidigt lära dig att förstå Jimmie lite bättre, du som är så fördomsfull.

Vet du förresten vad som är största risken när man spelar golf med Jimmie?

Att han skjuter sig själv i bunkern.

Ett annat undantag är om du frivilligt väljer att utsätta dig för att äta lunch med en rasistisk "stabschef" (vilket mustigt militäriskt ord!) under 4 års tid utan att vare sig lyckas förstå honom, eller få honom att förstå dig. Då kommer Sveriges Radio att göra en dokumentär om det. Som i och för sig nog kan bli rätt så intressant. Ur ett slags meningslöshetens metaperspektiv. Hur blir sverigedemokrater efter några öl på lunchkrogen?

Fördomsfulla.

Så hur skulle det gå ifall du och 58 Facebook-vänner bestämde er för att ge ut en gemensam bok med 199 ordvitsar om Sverigedemokraterna? 

Inledningsvis skulle public service kanske säga: ”Wow, vad kul! Vi vill verkligen göra något på det här.” De kanske till och med skickar ut en person som filmar en intervju med dig om boken, och kanske även intervjuar någon av medförfattarna. 

Sedan nås du förmodligen av ett mejl som säger att inslaget inte hanns med, på grund av en nyuppkommen nyhetshändelse. 

Det är sådant som händer, men ditt inslag ska istället sändas i morgon så det gör ju ingenting. 

Då får du ett nytt mejl. Nu är det en annan redaktör som bestämmer. Den redaktören har just beslutat sig för att stoppa den filmade intervjun med dig. Ordvitsar om Sverigedemokraterna är alltför kontroversiellt. 

Men det är ju ”din” och ”dina kompisars” bok, försöker du förklara. Det är ju inte ni på SVT som tar ställning. Svaret blir att ordvitsar om SD gör att SD får för mycket exponering i svensk media.

Jag har två frågor: 
1. Vad hände med den politiska satiren? 
2. Vad tycker public service att alla "kontroversiella konstnärer" ska ägna sig åt före valet?

För så här fungerar det i upp-och-nervända världen just nu. Det har public service bestämt. För de har ingen humor. I alla fall inte före valet. Men det får man väl inte säga i det här jävla landet?! 

Karl Fredrik Mattsson, copywriter och konstnär

Bör man ordvitsa om vad som helst?
Tack för din röst!
Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.