Karin Svensson-Smith, Lorentz Tovatt och Magda Rasmusson från Miljöpartiet
Karin Svensson-Smith, Lorentz Tovatt och Magda Rasmusson från Miljöpartiet

Miljöpartiet: "Manlighet hotar planeten"

"Allt för länge har mannen varit normen när vi planerar vårt samhälle. Detta syns inte minst vad gäller transporter där bilen har fått stå i centrum", skriver tre representanter för Miljöpartiet


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Jämställdhet mellan män och kvinnor är ett mål isig. Barn som föds i dag ska oavsett kön ha lika stor makt över sina liv och deska få lika del av samhällets resurser. Det innebär också att de rimligen skafå samma utrymme när anslagen för framtida infrastruktur planeras. Så är intefallet idag.

Bredvid försvarsområdet är transporterna det mest mansdomineradepolitikområdet. Det har också synts i den förda politiken. Investeringar,underhållsstrategier samt regelsystem har under årtionden utformats efter deresvanor och värderingar som är typiska för medelålders män.

Under påverkan från bilproducenter ochvägbyggarbolag samt inspiration från USA utvecklades Sverige till ett av demest bilvänliga länderna i Europa. Förutom att effekterna för stadskärnor,luftkvalitet, barns rörelsefrihet och klimatpåverkan har varit förödande hardet gynnat män på bekostnad av kvinnor.

Självklart beter sig inte alla män lika - lika litesom kvinnor gör det - men det finns systematiska skillnader som belagts i mångaundersökningar. Män står till exempel för 70 procent av all bilkörning iSverige och dominerar klart bland flygets affärsresenärer. Inget av detta ärett måste utan ett resultat av en politik som genom olika subventioner ochprioriteringar byggt bilsamhället.

Förutom att miljarder läggs på bilvägar ochunderhåll subventioneras parkeringar i alla kommuner. Billösa hushåll får såledesofrivilligt bidra till grannens parkeringsplats via hyran. Att det oftare är kvinnor är ingen nyhet. Enpolitik med mannen och således bilen i centrum tar också upp enormt mycket marki anspråk – mark som vi kunde ha använt på bättre sätt.

I en studie som konsultföretaget Trivector genomfört,med Malmö som utgångspunkt, framkom till exempel att ytor motsvarande cirkatvåhundra Möllevångstorg skulle kunna frigöras om män i Malmö skulle förflytta sigpå samma sätt som kvinnor generellt gör. De arealer som skulle bli lediga pågrund av förändrade resmönster skulle kunna ge möjlighet åt bättre möjligheterför gång, cykel och kollektivtrafik samt både mera grönska och nyttbostadsbyggande.

De som färdas med biltar nämligen tio gånger större gatuutrymme i anspråk jämfört med de som väljeratt åka buss. Att envanlig privatbil är parkerad hela 95 procent av dygnet visar också på en storpotential för att kunna frigöra stora ytor om resmönstren blev jämställda. Mendet finns också andra fördelar.

Förutom att en mer feministisk politik skullejämställa män och kvinnors lika rätt till utrymme i staden skulle den leda tillatt göra det lättare att nå mål om minskad klimatpåverkan, frisk luft och merkollektivtrafik.

Internationellt sett pågår den här debatten förfullt på många håll – men i Sverige går den på sparlåga. Goda förebilder atthämta inspiration ifrån finns både i Köpenhamn och i tyska Freiburg, därbehovet av bil börjat byggas bort med ökat cyklande och mindre klimatutsläppsom följd. Det har inte skett i ett politiskt vacuum utan för att politiker harprioriterat en annan väg till framtidens samhälle. Ett liknande skifte i hur viser på städer behövs i Sverige.

Medan allt fler i världen börjar tänka annorlundakring bilen som norm har Alliansen under sina snart åtta år cementerat rådandemissförhållanden ytterligare. Miljarder av våra skattepengar läggs på FörbifartStockholm, en jättelik motorväg i ett storstadsområde där förhållandena förkollektivt resande är som allra bäst. En fortsatt massbilism i våra storstäder hargång på gång satts framför investeringar som gör kollektivtrafikanternas vardagenklare. Förutom att det är förödande för klimatet har vi visat att det gynnatmän på bekostnad av kvinnor.

Vi i Miljöpartiet vill se en annan framtid. Enframtid där vi sätter jämställdhet och klimatansvar framför en fortsattmassbilism med mannen som norm. Det är därför vi behöver en ny, grön ochfeministisk regering. 

Karin Svensson-Smith
Lorentz Tovatt
Magda Rasmusson
Miljöpartiet

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.