Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Miljöpartiet: "Vi kräver en samtyckeslag"

- 07/06/2014, 13:00 -
Magda Rasmusson, Språkrör Grön Ungdom, och Gunvor G Ericson (MP), gruppledare och jämställdhetspolitisk talesperson

Magda Rasmusson, Språkrör Grön Ungdom, och Gunvor G Ericson (MP), gruppledare och jämställdhetspolitisk talesperson

"Så länge som en samtyckeslag saknas kommer rättsprocessen ofta innebära ännu en djup kränkning av kvinnors rätt till sina egna kroppar", skriver Magda Rasmusson (Grön Ungdom) och Gunvor G Ericson (MP).

Att ta tag i den utbredda våldtäktskulturen är en av vårt samhälles allra viktigaste utmaningar. Samtyckeslagen samt andra feministiska frågor som syftar till att stärka kvinnors makt har därför en självklar plats i vårt valmanifest som vi antog nu i helgen.

Dels måste vi ta tag i hur frågan om våldtäkter hanteras inom vårt rättsystem. I webbtidningen Dagens juridik kan vi läsa om en färsk dom från Göta hovrätt. Där konstaterar domstolen att mannens tilltag att sticka in sina fingrar i kvinnans underliv ("för att se om hon varit otrogen") var en handling av våldtäktskaraktär, men att det inte var bevisat att det var någon av de situationer som krävs enligt våldtäktsbestämmelsen. Våldtäktsåtalet ogillades.

Hovrätten använde istället en bestämmelse om "sexuellt ofredande". Den är avsedd, och hittills använd, för blottare och mindre trakasserier. Att vaginal penetration med könsorgan, fingrar, flaskor eller liknande skulle höra till den kategorin har inte varit lagstiftarens tanke. Detta blottar svagheterna i dagens lagstiftning.

I Kanada är sex utan samtycke straffbelagt, som även har högre krav på den handlande, som på ett rimligt sätt måste ha försäkrat sig om att den andra ville ha sex. Det är en liknande lag som krävs i Sverige.

Våra lagar måste skicka tydliga signaler om att sex förutsätter samtycke. Inte främst för att få fler män i fängelse utan för att få färre övergrepp eftersom lagen verkar normerande. Det var också så alliansregeringens egen utredare resonerade när han föreslog ett uttryckligt förbud mot sex utan samtycke. Trots det har regeringen inte lagt fram något lagförslag utan bara tillsatt ytterligare en utredning. Det är helt oacceptabelt!

Men som politiker har vi också ett ansvar att se de bakomliggande orsakerna och ta tag i dem. Vi tror att en viktig åtgärd är en normkritisk sexualundervisning där diskussioner om gränsdragningar kan föras.

Vi gröna har fått nog. Därför går vi till val på att bilda en ny, grön och feministisk regering - där vi tar tag i problemen på allvar.

Magda Rasmusson Språkrör Grön Ungdom
Gunvor G Ericson, (MP) gruppledare och jämställdhetspolitisk talesperson

--

LÄS MER: Samtyckeslag, för eller emot?

Morgan Johansson (S): "Vi behöver reformera sexualbrottslagen" 

FATTA: "Samtycke borde vara en självklarhet" 

Gruppvåldtagen och flaskvåldtagen – men flera friande domar 

Sanna blev våldtagen: "Det var väl inte så farligt?" 

Professorn: "Även utlevande flickor ska ska ha skydd för sin sexuella integritet" 

"Samtycke är bra, men glöm inte strukturerna som leder till våldtäkter" 

Är du för en samtyckeslagstiftning?