Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Jessica Polfjärd (M): "S, V och Mp kommer inte kunna hålla sina löften"

Jessica Polfjärd och Stefan Löfven
1 av 1

Jessica Polfjärd och Stefan Löfven

Privat/Scanpix

Debatt | 16/06/2014 13:50

"Sammantaget lovar Stefan Löfvens rödgröna regeringsalternativ reformer för över 60 miljarder kronor", skriver Jessica Polfjärd från Moderaterna.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Med 90 dagar kvar till valet lovar jag att Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet inte kommer att kunna hålla allt de lovar – om de skulle vinna valet den 14 september.

Socialdemokraterna lovar EU:s lägsta arbetslöshet år 2020 men går till val på att göra det kraftigt dyrare för företag att anställa personal och försvårar genom dubblade arbetsgivaravgifter och dubblad restaurangmoms inte minst för unga på arbetsmarknaden. Därtill planerar man att regera tillsammans med Miljöpartiet, som i sin tur går till val på noll tillväxt, skattechock på allt som rör sig, nedmontering av kärnkraften, friår och arbetstidsförkortning. Vänsterpartiet vill förbjuda friskolor och privata vård- och omsorgsalternativ och lovar en ännu kortare arbetsdag än Miljöpartiet.

Sammantaget lovar Stefan Löfvens rödgröna regeringsalternativ reformer för över 60 miljarder kronor samtidigt som man bara har gemensam finansiering för drygt 20 av dessa.

Ett av de senaste i raden av löften är Stefan Löfvens löfte om rätten till heltid i offentlig sektor, förhandlingsvägen genom Sveriges Kommuner och Landsting, om S vinner valet. Och det är viktigt, inte minst ur jämställdhetssynpunkt, att fler kvinnor i offentlig sektor erbjuds heltid. Men det är ett svårt löfte att hålla då vi i Sverige har kommunalt självstyre. Det borde inte minst Socialdemokraterna vara varse. Det är nämligen inte första gången Socialdemokraterna lovar att införa rätt till heltid. 2012 gick Carin Jämtin ut i Svenska Dagbladet och lovade att alla socialdemokratiskt styrda kommuner skulle ha infört rätt till heltid för nyanställda senast vid årsskiftet 2013/2014. Hur har det gått? Sanningen är att man inte ens klarar av att införa rätten till heltid i sina egna kommuner.

Kanske är det därför Socialdemokraterna nu på sina håll testar andra vägar. Mer i linje med V och MP:s idé om arbetstidsförkortning. I Göteborg har man gått med på att införa sex timmars arbetsdag för att sopa deltidsarbeten under mattan. Och kanske är det lösningen vid en rödgrön valseger? Att förvandla det som i dag är deltid till heltid och kalla det arbetstidsförkortning. Arbetstidsförkortning försvagar kvinnors lönebildning och leder till färre arbetade timmar i ekonomin. Behöver jag säga att Socialdemokraterna går till val på att åstadkomma fler arbetade timmar i den svenska ekonomin? En 35-timmars arbetsvecka skulle leda till ett årligt skattebortfall på omkring 155 miljarder kronor enligt Riskdagens utredningstjänst – ohållbart i ett läge där vi står inför stora demografiska utmaningar.

Vänsterpartiet vill avskaffa RUT- och ROT-avdragen, Socialdemokraterna vill försämra dem medan Miljöpartiet faktiskt vill bygga ut reformerna. Jag lovar att något av dessa löften kommer att få stå åt sidan om de rödgröna skulle få bilda regering i september. När det gäller restaurangmomsen så är Socialdemokraterna och Vänsterpartiet faktiskt överens om att den ska dubbleras – men Miljöpartiet vill behålla den nedsatta momsen eftersom den bidrar till att många ungdomar får in en fot på arbetsmarknaden. Även här tycks alltså minst ett vallöfte få stå åt sidan vid valseger i höst.

Så länge de rödgröna partierna inte ger gemensamma förslag och presenterar en gemensam finansiering så handlar de löften som nu duggar tätt inte om något annat än populism och en vilseledning av väljarna.

Nya Moderaterna sätter jobben främst och har sedan 2006 tillsammans med Alliansregeringen drivit en tydlig arbetslinje – där jobben växer till och där det lönar sig att arbeta. Detta har, tillsammans med en ansvarsfull ekonomisk politik, gjort att det i dag är 250 000 fler som jobbar i Sverige. Sysselsättningen har ökat med 78 000 personer i maj i år jämför med maj förra året enligt SCB och Arbetsförmedlingen gick i dagarna ut och berättade att man räknar med ytterligare 95 000 fler jobb 2014 och 2015.

Sverige har, efter den värsta ekonomiska krisen sedan 30-talet, högst sysselsättningsgrad och arbetskraftsdeltagande i EU och är det enda landet i EU som minskat sin statsskuld sedan 2006. Samtidigt har skatteintäkterna ökat och enligt SKL har det aldrig satsats mer på vård, skola och omsorg än vad det gör nu – politik gör skillnad. Nya Moderaterna och Alliansen sätter nu målet om 350 000 nya jobb till år 2020.

 Den 14 september hotas denna utveckling av partier som säger nej till tillväxt, vill höja skatter på jobb och minska antalet arbetade timmar i ekonomin. Arbetslinjen som tagit Sverige igenom en ekonomisk kris står mot ett rödgrönt experiment som lovar allt till alla och som har testats på andra håll i Europa med katastrofala resultat.

Jessica Polfjärd (M), ordförande i arbetsmarknadsutskottet

Är du orolig över att de rödgröna inte ska hålla sina löften?