Gustav Fridolin (MP): "Så skulle feminismen drabba Sverige"

"Statsminister Fredrik Reinfeldt har haft lite svårt att förstå vad feminism är och "hur den skulle drabba Sverige". Så här, Fredrik Reinfeldt, skulle feminismen drabba Sverige", skriver Gustav Fridolin, språkrör för Miljöpartiet.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

När statsministern i SVT:sAgenda häromveckan blev utfrågad om Moderaternas resultat i EU-valet ville haninte prata om Moderaterna. Utan om Grön Ungdoms kampanj ”jag är #redoför en feministisk revolution”. ”Och jag vet inte vad det är”, sa statsministern,”eller hur den skulle drabba Sverige”.

Jag tar det som en fråga. Ochi partiledardebatten i dag gör jag därför mitt för att förklara hur feminismenkan drabba Sverige.

I dag har Sverige envåldtäktslagstiftning som gång på gång förvandlar rättegången till ett andraövergrepp, där det juridiskt sett inte är kvinnans bedömning av om hon vill hasex utan mannens bedömning av vad kvinnan ville som avgör utfallet. Vi behöveren samtyckesparagraf i våldtäktslagstiftningen. Så skulle feminismen drabba Sverige.

Med den förändringstakt vihar i dag kommer kvinnor och män inte jämställda löner förrän år 2138.Inkomstskillnaderna mellan män och kvinnor har till och med växt underalliansens tid vid makten. Vi behöver jämställda ledningar i de störstabörsbolagen, en jämställd föräldraförsäkring och bättre villkor i offentliga,kvinnodominerade yrken. Så skullefeminismen drabba Sverige.

Unga tjejer mår allt sämre.Allt fler pressas av allt hårdare krav på att få högsta poäng på varje prov,vara populär bland vännerna, få flest likes på instagram, se ut som de retuscherademodellerna i reklamen – och till slut äter prestationsångesten upp tjejendärunder. Vi behöver en skola som klarar av att se eleven också bakom provenoch betygen. Där det finns lärare med tid, elevhälsa, normkritisk kompetens. Enskola som ger tjejer och killar samma möjligheter. Så skulle feminismen drabba Sverige.

Kvinnor slits ut hårdare änmän på arbetsmarknaden. Slitiga jobb med dåliga villkor gör attsamhällskostnaden för att kvinnor i dag är så mycket sjukare än män varje årglider upp till tio miljarder direkt ur statsbudgeten. I tuffa jobb i tillexempel äldreomsorgen är det många som inte håller hela fram till pensionen,och därför fastnar i att tvingas be om deltid eller i sjukpenning. Närpensionen kommer tackas man för allt det man gjort för välfärden med lägstamöjliga pension. Vi behöver fler anställda i omsorgen, och bättre arbetsvillkordär de arbetstidsförkortningar som blivit möjliga för män i industrin ocksåkommer kvinnor i omsorgen till del. Såskulle feminismen drabba Sverige.

Arbetet mot mäns våld bärsi dag upp av kvinnors ideella krafter. Många som utsätts för våld i närarelationer får inte det stöd som behövs. För 2012 redovisade kvinnojourerna attde behövde neka över 3000 kvinnor som sökte om hjälp det stöd de behövde, ochdetta trots politiska löften om motsatsen. Kvinnojourerna har så mycket våldatt slåss emot, att man inte också ska behöva slåss emot svikna politiskalöften. Kvinnojourerna behöver en stadigvarande finansiering, som ger godaförutsättningar för arbetet. Så skullefeminismen drabba Sverige.

En ny regering måste vara enfeministisk regering. En ny regering ska ta jämställdheten på allvar och vändautvecklingen när det handlar om löner, rättigheter, skola och arbetsmarknad.Det kommer inte drabba Sverige, men det kommer göra Sverige till ett bättreland.

Gustav Fridolin
Språkrör (MP),folkhögskollärare och riksdagsledamot för Göinge, Österlen och Bjäre

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Behöver Sverige mer feminism?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.