Gustav Fridolin (MP): "Så skulle feminismen drabba Sverige"
"Statsminister Fredrik Reinfeldt har haft lite svårt att förstå vad feminism är och "hur den skulle drabba Sverige". Så här, Fredrik Reinfeldt, skulle feminismen drabba Sverige", skriver Gustav Fridolin, språkrör för Miljöpartiet.
Gillar du artikeln?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.
När statsministern i SVT:sAgenda häromveckan blev utfrågad om Moderaternas resultat i EU-valet ville haninte prata om Moderaterna. Utan om Grön Ungdoms kampanj ”jag är #redoför en feministisk revolution”. ”Och jag vet inte vad det är”, sa statsministern,”eller hur den skulle drabba Sverige”.
Jag tar det som en fråga. Ochi partiledardebatten i dag gör jag därför mitt för att förklara hur feminismenkan drabba Sverige.
I dag har Sverige envåldtäktslagstiftning som gång på gång förvandlar rättegången till ett andraövergrepp, där det juridiskt sett inte är kvinnans bedömning av om hon vill hasex utan mannens bedömning av vad kvinnan ville som avgör utfallet. Vi behöveren samtyckesparagraf i våldtäktslagstiftningen. Så skulle feminismen drabba Sverige.
Med den förändringstakt vihar i dag kommer kvinnor och män inte jämställda löner förrän år 2138.Inkomstskillnaderna mellan män och kvinnor har till och med växt underalliansens tid vid makten. Vi behöver jämställda ledningar i de störstabörsbolagen, en jämställd föräldraförsäkring och bättre villkor i offentliga,kvinnodominerade yrken. Så skullefeminismen drabba Sverige.
Unga tjejer mår allt sämre.Allt fler pressas av allt hårdare krav på att få högsta poäng på varje prov,vara populär bland vännerna, få flest likes på instagram, se ut som de retuscherademodellerna i reklamen – och till slut äter prestationsångesten upp tjejendärunder. Vi behöver en skola som klarar av att se eleven också bakom provenoch betygen. Där det finns lärare med tid, elevhälsa, normkritisk kompetens. Enskola som ger tjejer och killar samma möjligheter. Så skulle feminismen drabba Sverige.
Kvinnor slits ut hårdare änmän på arbetsmarknaden. Slitiga jobb med dåliga villkor gör attsamhällskostnaden för att kvinnor i dag är så mycket sjukare än män varje årglider upp till tio miljarder direkt ur statsbudgeten. I tuffa jobb i tillexempel äldreomsorgen är det många som inte håller hela fram till pensionen,och därför fastnar i att tvingas be om deltid eller i sjukpenning. Närpensionen kommer tackas man för allt det man gjort för välfärden med lägstamöjliga pension. Vi behöver fler anställda i omsorgen, och bättre arbetsvillkordär de arbetstidsförkortningar som blivit möjliga för män i industrin ocksåkommer kvinnor i omsorgen till del. Såskulle feminismen drabba Sverige.
Arbetet mot mäns våld bärsi dag upp av kvinnors ideella krafter. Många som utsätts för våld i närarelationer får inte det stöd som behövs. För 2012 redovisade kvinnojourerna attde behövde neka över 3000 kvinnor som sökte om hjälp det stöd de behövde, ochdetta trots politiska löften om motsatsen. Kvinnojourerna har så mycket våldatt slåss emot, att man inte också ska behöva slåss emot svikna politiskalöften. Kvinnojourerna behöver en stadigvarande finansiering, som ger godaförutsättningar för arbetet. Så skullefeminismen drabba Sverige.
En ny regering måste vara enfeministisk regering. En ny regering ska ta jämställdheten på allvar och vändautvecklingen när det handlar om löner, rättigheter, skola och arbetsmarknad.Det kommer inte drabba Sverige, men det kommer göra Sverige till ett bättreland.
Gustav Fridolin
Språkrör (MP),folkhögskollärare och riksdagsledamot för Göinge, Österlen och Bjäre