Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Hur kan människor vara så totalt befriade från empati?"

- 19/06/2014, 08:42
Skärmdump från den nystartade hatgruppen som nu har över tusen medlemmar.

Skärmdump från den nystartade hatgruppen som nu har över tusen medlemmar.

Faksimil Facebook

"Ett hot eller en kränkning är precis så allvarlig som den som tvingas ta emot den upplever den", skriver feministen Emma Thorell Stårsta.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Den feministiskebloggaren Lady Dahmer har utsatts för hot från medlemmar i en grupp på Facebook (reds. anmärkning: vi skriver inte ut namnet). Hoten består i brutala mordhotoch sexuella anspelningar. Dessa hot kommer inte enbart men framförallt frånmän - män som känner sig kränkta av en kvinna som står för jämställdhet ochfeminism.

Det faktum att flerkvinnor än män utsätts för näthat reflekterar den kvinnosyn vi har i vårtsamhälle. Dessa personer menar att de skämtar, att det inte finns något allvari deras kommentarer. Tyvärr styrks den inställningen av att anmälningar inomsociala medier inte får någon genomslagskraft vilket skickar signaler om attdet är ok att bete sig på det här sättet. Facebook tar inte sitt ansvar för attfå bort grupper som sprider sexism, rasism och liknande och det ärfruktansvärt. Därför är det extra viktigt att vi på andra håll i samhälletsätter ner foten, ställer oss på barrikaderna och vägrar acceptera näthat.

Gruppen ärstartad av en man i trettioårsåldern, men de flesta av medlemmarna är unga ochmånga är tonåringar. Det handlar om lättpåverkade, unga personer som söker stödoch bekräftelse. Det är personer som hittar andra med liknande åsikter som desjälva har, och uttrycker dessa åsikter i råa, elaka och hårda ord. Där finnsen gemenskap och en känsla av samhörighet och vilket gör att man vill passa in.På så sätt skapas ett gruppfenomen och ett grupptryck.

Men det är upp till varjeenskild individ att granska sig själv och fundera över vilka ord som skrivs pådet egna tangentbordet. Ironi går sällan fram i skrift och det som sägs iskrift är dessutom ofta råare än när det sägs muntligt. Det går inte attförneka att det är lättare att uttrycka sina egna åsikter bakom en skärm, ochord kan få en enorm makt och spridning på nätet.

Hot är inte ok. Inte motnågon. Vi har alla ett ansvar att ifrågasätta de runt omkring oss som spriderrasism, sexism och näthat. Det får inte skrattas bort som ett skämt. Ett hoteller en kränkning är precis så allvarlig som den som tvingas ta emot denupplever den. Jag har väldigt svårt att förstå hur människor kan vara så totaltbefriade från empati och medmänsklighet att de inte tänker på den andramänniskan, bakom den andra skärmen har jag väldigt svårt att förstå. Jag ficksom barn lära mig att alla människor har rätt till sina egna åsikter, men manfår aldrig säga eller göra något som kränker en annan människa. Tyvärr verkarinte alla ha lärt sig det.

Vi är vårt samhälle, vi harett ansvar att lära varandra - de som är jämngamla, de som är äldre och de somär yngre - om empati och medmänsklighet. Det är något alla kan lära sig,oavsett ålder eller uppväxt. Alla människor har olika bakgrunder ochperspektiv, men alla människor kan också lära sig att hat är fel och att ingenhar rätt att fördöma eller förtrycka en annan människa.

Ett barn somkritiseras lär sig att fördöma
Ett barn som får stryklär sig att slåss
Ett barn som hånas lärsig blyghet
Ett barn som utsättsför ironi får dåligt samvete
Men ett barn som fåruppmuntran lär sig förtroende
Ett barn som möts medtolerans lär sig tålamod
Ett barn som får berömlär sig att uppskatta
Ett barn som fåruppleva rent spel lär sig rättvisa
Ett barn som får kännavänskap lär sig vänlighet
Ett barn som fåruppleva trygghet lär sig tilltro
Ett barn som bliromtyckt och kramat lär sig känna kärlek i världen
- Dorothy LawHolte

Emma Thorell Stårsta, feminist 

LÄS MER: "Hemlig Facebookgrupp organiserar hatattacker mot feminister"