Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Hur kan människor vara så totalt befriade från empati?"

"Ett hot eller en kränkning är precis så allvarlig som den som tvingas ta emot den upplever den", skriver feministen Emma Thorell Stårsta.

Skärmdump från den nystartade hatgruppen som nu har över tusen medlemmar.

Den feministiske bloggaren Lady Dahmer har utsatts för hot från medlemmar i en grupp på Facebook (reds. anmärkning: vi skriver inte ut namnet). Hoten består i brutala mordhot och sexuella anspelningar. Dessa hot kommer inte enbart men framförallt från män - män som känner sig kränkta av en kvinna som står för jämställdhet och feminism.

Det faktum att fler kvinnor än män utsätts för näthat reflekterar den kvinnosyn vi har i vårt samhälle. Dessa personer menar att de skämtar, att det inte finns något allvar i deras kommentarer. Tyvärr styrks den inställningen av att anmälningar inom sociala medier inte får någon genomslagskraft vilket skickar signaler om att det är ok att bete sig på det här sättet. Facebook tar inte sitt ansvar för att få bort grupper som sprider sexism, rasism och liknande och det är fruktansvärt. Därför är det extra viktigt att vi på andra håll i samhället sätter ner foten, ställer oss på barrikaderna och vägrar acceptera näthat.

Gruppen är startad av en man i trettioårsåldern, men de flesta av medlemmarna är unga och många är tonåringar. Det handlar om lättpåverkade, unga personer som söker stöd och bekräftelse. Det är personer som hittar andra med liknande åsikter som de själva har, och uttrycker dessa åsikter i råa, elaka och hårda ord. Där finns en gemenskap och en känsla av samhörighet och vilket gör att man vill passa in. På så sätt skapas ett gruppfenomen och ett grupptryck.

Men det är upp till varje enskild individ att granska sig själv och fundera över vilka ord som skrivs på det egna tangentbordet. Ironi går sällan fram i skrift och det som sägs i skrift är dessutom ofta råare än när det sägs muntligt. Det går inte att förneka att det är lättare att uttrycka sina egna åsikter bakom en skärm, och ord kan få en enorm makt och spridning på nätet.

Hot är inte ok. Inte mot någon. Vi har alla ett ansvar att ifrågasätta de runt omkring oss som sprider rasism, sexism och näthat. Det får inte skrattas bort som ett skämt. Ett hot eller en kränkning är precis så allvarlig som den som tvingas ta emot den upplever den. Jag har väldigt svårt att förstå hur människor kan vara så totalt befriade från empati och medmänsklighet att de inte tänker på den andra människan, bakom den andra skärmen har jag väldigt svårt att förstå. Jag fick som barn lära mig att alla människor har rätt till sina egna åsikter, men man får aldrig säga eller göra något som kränker en annan människa. Tyvärr verkar inte alla ha lärt sig det.

Vi är vårt samhälle, vi har ett ansvar att lära varandra - de som är jämngamla, de som är äldre och de som är yngre - om empati och medmänsklighet. Det är något alla kan lära sig, oavsett ålder eller uppväxt. Alla människor har olika bakgrunder och perspektiv, men alla människor kan också lära sig att hat är fel och att ingen har rätt att fördöma eller förtrycka en annan människa.

Ett barn som kritiseras lär sig att fördöma
Ett barn som får stryk lär sig att slåss
Ett barn som hånas lär sig blyghet
Ett barn som utsätts för ironi får dåligt samvete
Men ett barn som får uppmuntran lär sig förtroende
Ett barn som möts med tolerans lär sig tålamod
Ett barn som får beröm lär sig att uppskatta
Ett barn som får uppleva rent spel lär sig rättvisa
Ett barn som får känna vänskap lär sig vänlighet
Ett barn som får uppleva trygghet lär sig tilltro
Ett barn som blir omtyckt och kramat lär sig känna kärlek i världen
-  Dorothy Law Holte

Emma Thorell Stårsta, feminist 

LÄS MER: "Hemlig Facebookgrupp organiserar hatattacker mot feminister" 

Håller du med?

Mer:

"Ja, jag hatar män"