- Foto: Privat

"Midsommarfittan är en del i en feministisk våg"

"Vi som gillar Midsommarfittan gör det för att det är en rolig grej och för att den engagerar alla som funderat över könsmaktsordning och andra maktordningar", skriver Linnéa Engström, grön feminist.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Så bygger du en midsommarfitta

Med hjälp av björkris, blommor, tråd och kreativitet skapar du en oval, fittliknande form. Då fittor kan se olika ut kan även midsommarfittan variera i storlek, form och utsmyckning. 

Om skribenten

Följ Linnéa Engström på Twitter: @LinneaEngstrom 

Gå med i facebookgruppen Midsommarfitta! 

Midsommarfittan engagerar och boostar kreativiteten hosmidsommarfirarna samtidigt som den också skapar ilska och frustration.Midsommarfittan provocerar och utmanar.

Midsommarfittan är en del i en feministisk våg som vuxit sigstarkare och nu  stampande och larmandekräver sin plats i det politiska strålkastarljuset. Midsommarfittan tar plats,utmanar normer, får människor att skratta och bli provocerade. Är ingentingheligt? Inte ens våra ”svenska” traditioner?

Midsommarafton 2008 var jag med och byggde den förstamidsommarfittan i min bekantskapskrets. Idén uppkom på den årliga kompisfestenoch sagt gjort: vår första midsommarfitta restes till allas jubel. Efterhanduppkom fler detaljer: någon band ihop blommor och hängde den i midsommarfittansmitt som kronan på verket; midsommarklittan var skapad. Sedan började någonhoppa ”små grodorna” genom midsommarfittan – succén var ett faktum. Efter någotår uppkom gruppen ”Midsommarfittan” på facebook som snabbt fick över tre tusenmedlemmar. Kreativiteten blomstrade och människor delade sina egenskapadeMidsommarfittor i olika storlekar och former. Eventet ”Midsommarfitta” hadeöver 9000 deltagare år 2011.

Samtidigt haglade föraktfulla kommentarer i gruppenskommentarsfält.Trots osäkerheten om midsommarstången verkligen symboliserar enerigerad penis som penetrerar ”Moder jord” så verkar det vara väldigtupprörande att förändra utseendet på midsommarsymbolen och då dessutom kalladet för det kvinnliga könsorganet.

Vi som gillar Midsommarfittan gör det för att det är enrolig grej och för att den engagerar alla som funderat över könsmaktsordningoch andra maktordningar. Midsommarfittan skulle också kunna vara en aktion tillstöd för kvinnors rätt till sin egen kropp. Är det något som världens länderöverallt misslyckas med så är det att stå upp för kvinnors rätt till sin egenkropp. I Sverige är det i princip omöjligt att bli fälld för våldtäkt. Ansvaretför övergrepp läggs systematiskt på individen, allt som oftast en ung tjej sominte sa ”nej”.  Könsstympning är kanskeden tydligaste formen av övergrepp på kvinnors sexualitet och på det storabehov som samhällen har att kontrollera kvinnors kroppar.Transpersoner och queers förvägras fortfarande möjligheten att leva sitt livfullt ut på grund av biologistiska föreställningar om kön.

If I can’tdance, it’s not my revolution. Midsommarfittan förenar nytta med nöje-omen så vill.  Låt oss dansa och firafeminismen segrar, i morgon förändrar vi världen.

Glad midsommar!

Linnéa Engström,
grön feminist och stolt byggnadsingenjörtill en av de första svenska midsommarfittorna

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Vad dansar du runt i dag?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.