"Midsommarfittan är en del i en feministisk våg"

- 20/06/2014, 11:01 -

Privat

"Vi som gillar Midsommarfittan gör det för att det är en rolig grej och för att den engagerar alla som funderat över könsmaktsordning och andra maktordningar", skriver Linnéa Engström, grön feminist.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Midsommarfittan engagerar och boostar kreativiteten hosmidsommarfirarna samtidigt som den också skapar ilska och frustration.Midsommarfittan provocerar och utmanar.

Midsommarfittan är en del i en feministisk våg som vuxit sigstarkare och nu  stampande och larmandekräver sin plats i det politiska strålkastarljuset. Midsommarfittan tar plats,utmanar normer, får människor att skratta och bli provocerade. Är ingentingheligt? Inte ens våra ”svenska” traditioner?

Midsommarafton 2008 var jag med och byggde den förstamidsommarfittan i min bekantskapskrets. Idén uppkom på den årliga kompisfestenoch sagt gjort: vår första midsommarfitta restes till allas jubel. Efterhanduppkom fler detaljer: någon band ihop blommor och hängde den i midsommarfittansmitt som kronan på verket; midsommarklittan var skapad. Sedan började någonhoppa ”små grodorna” genom midsommarfittan – succén var ett faktum. Efter någotår uppkom gruppen ”Midsommarfittan” på facebook som snabbt fick över tre tusenmedlemmar. Kreativiteten blomstrade och människor delade sina egenskapadeMidsommarfittor i olika storlekar och former. Eventet ”Midsommarfitta” hadeöver 9000 deltagare år 2011.

Samtidigt haglade föraktfulla kommentarer i gruppenskommentarsfält.Trots osäkerheten om midsommarstången verkligen symboliserar enerigerad penis som penetrerar ”Moder jord” så verkar det vara väldigtupprörande att förändra utseendet på midsommarsymbolen och då dessutom kalladet för det kvinnliga könsorganet.

Vi som gillar Midsommarfittan gör det för att det är enrolig grej och för att den engagerar alla som funderat över könsmaktsordningoch andra maktordningar. Midsommarfittan skulle också kunna vara en aktion tillstöd för kvinnors rätt till sin egen kropp. Är det något som världens länderöverallt misslyckas med så är det att stå upp för kvinnors rätt till sin egenkropp. I Sverige är det i princip omöjligt att bli fälld för våldtäkt. Ansvaretför övergrepp läggs systematiskt på individen, allt som oftast en ung tjej sominte sa ”nej”.  Könsstympning är kanskeden tydligaste formen av övergrepp på kvinnors sexualitet och på det storabehov som samhällen har att kontrollera kvinnors kroppar.Transpersoner och queers förvägras fortfarande möjligheten att leva sitt livfullt ut på grund av biologistiska föreställningar om kön.

If I can’tdance, it’s not my revolution. Midsommarfittan förenar nytta med nöje-omen så vill.  Låt oss dansa och firafeminismen segrar, i morgon förändrar vi världen.

Glad midsommar!

Linnéa Engström,
grön feminist och stolt byggnadsingenjörtill en av de första svenska midsommarfittorna

Vad dansar du runt i dag?