Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
12 626
reaktioner idag

"Midsommarfittan är en del i en feministisk våg"

"Vi som gillar Midsommarfittan gör det för att det är en rolig grej och för att den engagerar alla som funderat över könsmaktsordning och andra maktordningar", skriver Linnéa Engström, grön feminist.

Midsommarfittan engagerar och boostar kreativiteten hos midsommarfirarna samtidigt som den också skapar ilska och frustration. Midsommarfittan provocerar och utmanar.

Midsommarfittan är en del i en feministisk våg som vuxit sig starkare och nu  stampande och larmande kräver sin plats i det politiska strålkastarljuset. Midsommarfittan tar plats, utmanar normer, får människor att skratta och bli provocerade. Är ingenting heligt? Inte ens våra ”svenska” traditioner?

Midsommarafton 2008 var jag med och byggde den första midsommarfittan i min bekantskapskrets. Idén uppkom på den årliga kompisfesten och sagt gjort: vår första midsommarfitta restes till allas jubel. Efterhand uppkom fler detaljer: någon band ihop blommor och hängde den i midsommarfittans mitt som kronan på verket; midsommarklittan var skapad. Sedan började någon hoppa ”små grodorna” genom midsommarfittan – succén var ett faktum. Efter något år uppkom gruppen ”Midsommarfittan” på facebook som snabbt fick över tre tusen medlemmar. Kreativiteten blomstrade och människor delade sina egenskapade Midsommarfittor i olika storlekar och former. Eventet ”Midsommarfitta” hade över 9000 deltagare år 2011.

Samtidigt haglade föraktfulla kommentarer i gruppens kommentarsfält.Trots osäkerheten om midsommarstången verkligen symboliserar en erigerad penis som penetrerar ”Moder jord” så verkar det vara väldigt upprörande att förändra utseendet på midsommarsymbolen och då dessutom kalla det för det kvinnliga könsorganet.

Vi som gillar Midsommarfittan gör det för att det är en rolig grej och för att den engagerar alla som funderat över könsmaktsordning och andra maktordningar. Midsommarfittan skulle också kunna vara en aktion till stöd för kvinnors rätt till sin egen kropp. Är det något som världens länder överallt misslyckas med så är det att stå upp för kvinnors rätt till sin egen kropp. I Sverige är det i princip omöjligt att bli fälld för våldtäkt. Ansvaret för övergrepp läggs systematiskt på individen, allt som oftast en ung tjej som inte sa ”nej”.  Könsstympning är kanske den tydligaste formen av övergrepp på kvinnors sexualitet och på det stora behov som samhällen har att kontrollera kvinnors kroppar. Transpersoner och queers förvägras fortfarande möjligheten att leva sitt liv fullt ut på grund av biologistiska föreställningar om kön.

If I can’t dance, it’s not my revolution. Midsommarfittan förenar nytta med nöje-om en så vill.  Låt oss dansa och fira feminismen segrar, i morgon förändrar vi världen.

Glad midsommar!

Linnéa Engström,
grön feminist och stolt byggnadsingenjör till en av de första svenska midsommarfittorna

Vad dansar du runt i dag?

Mer:

Gustav Fridolin (MP): "Så skulle feminismen drabba Sverige"