Stockholm

"Det är en konstig slump att en majoritet av skitstövlarna är män"

Anny Berglin, feminist och vänsterpartist
Anny Berglin, feminist och vänsterpartist.

"Tillåt mig fnysa", skriver Anny Berglin, feminist och vänsterpartist, om den debattartikel Ambjörn Hedblom skrev hos Nyheter24 för några dagar sedan.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Anny Berglin är feminist, vänsterpartist och debattör. 

Följ henne på Twitter: @AnnyBerglin

”Inte alla män”, skriver Ambjörn Hedblom från Liberala partiet på Nyheter 24:sdebattsida. Åh, och har vi hört den förut? Det finns en sån total ovilja hosmän att kritiskt granska och fördöma manligt beteende, manliga normer ochstrukturer som ger män som grupp större makt än andra. Särskilt vita män.Särskilt vita heterosexuella män. Särskilt vita heterosexuella cis-män. Men nukanske jag började för avancerat, det där med att tänka i flera led samtidigtär inte så enkelt för människor som på förhand bestämt sig för hur världen serut.

Lever man med uppfattningen att det är supersynd om män föratt alla gnäller på dem, ja då vet jag inte hur man ska gå till vägaegentligen. Där alla argument om manlighet bemöts med ”inte alla män!” är detsvårt att få en syl i vädret. För ”inte alla män!” är ett så oerhört enkeltsätt att flytta fokus från relevanta frågor till en diskussion om diskussionen.I stället för att diskutera det aktuella manliga problemet, så diskuterar vii stället varför jag tycker att den manliga könsrollen är ett problem. Och såtar vi oss ingenstans. Och så fortsätter män våldta, slåss och kriga utan attnågon man reflekterar över varför, då alla män är för upptagna med att hävdamanlighetens förträfflighet.

I ärlighetens namn skriver dock Hedblom att även han ser attdet finns problem med manligt beteende. Att det är vanligare att män begårvåldsbrott och att det oftast är män som kissar i trappuppgångar. Men deträcker liksom inte att hålla med om att den manliga könsrollen är ett stortproblem i samhället, nejdå, för då kanske män blir ledsna. Hemska tanke att manska påpeka att det i överväldigande majoritet är män som våldtar till exempel.Fy, så kan man inte säga. Inte alla män är våldtäktsmän! Fastän vi kvinnor fårlära oss från tidig ålder att alla män är potentiella våldtäktsmän, så ses detsom en större katastrof att påpeka att så är fallet än att så ÄR fallet. Attpeka på ett problem i samhället blir plötsligt det största problemet.

Hedblom vill sedan ta upp ett par exempel på varförmanligheten är så himla bra egentligen. Och det är väl lite här jag känner atthuvudvärken går från molande tinningsvärk till sprängande panikmigrän. För vadär det nu som är så positivt med manlighet och män? Tja, för det första såbidrar de mer till välfärden än kvinnor. Det är ju också ett sätt att se på attkvinnor generellt har lägre lön. Det är ju också ett sätt att inteöverhuvudtaget problematisera över att män har större sysselsättningsgrad änkvinnor. Det måste rimligtvis bero på något, men enligt denne liberale manberor det alltså på att män är så himlans bra helt enkelt.

Tillåt mig fnysa.

Andra saker som är positiva med män är att de byter däck ochskyddar sin familj. Hej mitt femtiotal, vi har inte saknat dig! Det är också enfördel att män inte klagar så mycket. Att detta är något positivt är ju...ja,alltså jag vet inte om Hedblom helt missat senaste årens debatt om psykiskohälsa hos män? Att det är fler män än kvinnor som tar sina liv? Det kanskeinte ÄR så jättepositivt att trycka undan sina känslor och förneka att man mårdåligt tills det är för sent. Det kanske snarare är så att det här är ännu ettproblem med den manliga könsrollen? Ett problem som dödar män. Kanske inte såsupertoppenbra, hmm..?

Hedblom fortsätter sedan med att ta upp ett exempel på en mansom räddat en ettåring. Typiskt manligt beteende att rädda barn, ingenting somen kvinna skulle få för sig. Vi alla vet ju att om en kvinna ser ett barn somhåller på att drunkna så har hon troligen nyss målat naglarna och vill intepaja manikyren. Eller? Nä. Att ingripa och rädda ett barn som håller på attdrunkna handlar om mänsklighet. Inte manlighet. Jag menar, really? Ska vi ensbehöva påpeka en sån sak?

Hedblom avslutar sedan sitt debattinlägg med att påstå attdet inte är män som grupp som är problemet, utan det är enskilda skitstövlar.Ja, så kanske det är. Men nog måste väl ändå han hålla med om att det är enkonstig slump då att en majoritet av alla dessa skitstövlar, som slåss ochvåldtar och mördar och krigar och förgriper sig på folk, är...ja, män?

Anny Berglin,
feminist, debattör och vänsterpartist

Håller du med?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.