Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
2979
reaktioner idag

"Det är en konstig slump att en majoritet av skitstövlarna är män"

"Tillåt mig fnysa", skriver Anny Berglin, feminist och vänsterpartist, om den debattartikel Ambjörn Hedblom skrev hos Nyheter24 för några dagar sedan.

Anny Berglin, feminist och vänsterpartist

Anny Berglin, feminist och vänsterpartist

”Inte alla män”, skriver Ambjörn Hedblom från Liberala partiet på Nyheter 24:s debattsida. Åh, och har vi hört den förut? Det finns en sån total ovilja hos män att kritiskt granska och fördöma manligt beteende, manliga normer och strukturer som ger män som grupp större makt än andra. Särskilt vita män. Särskilt vita heterosexuella män. Särskilt vita heterosexuella cis-män. Men nu kanske jag började för avancerat, det där med att tänka i flera led samtidigt är inte så enkelt för människor som på förhand bestämt sig för hur världen ser ut.

Lever man med uppfattningen att det är supersynd om män för att alla gnäller på dem, ja då vet jag inte hur man ska gå till väga egentligen. Där alla argument om manlighet bemöts med ”inte alla män!” är det svårt att få en syl i vädret. För ”inte alla män!” är ett så oerhört enkelt sätt att flytta fokus från relevanta frågor till en diskussion om diskussionen. I stället för att diskutera det aktuella manliga problemet, så diskuterar vi i stället varför jag tycker att den manliga könsrollen är ett problem. Och så tar vi oss ingenstans. Och så fortsätter män våldta, slåss och kriga utan att någon man reflekterar över varför, då alla män är för upptagna med att hävda manlighetens förträfflighet.

I ärlighetens namn skriver dock Hedblom att även han ser att det finns problem med manligt beteende. Att det är vanligare att män begår våldsbrott och att det oftast är män som kissar i trappuppgångar. Men det räcker liksom inte att hålla med om att den manliga könsrollen är ett stort problem i samhället, nejdå, för då kanske män blir ledsna. Hemska tanke att man ska påpeka att det i överväldigande majoritet är män som våldtar till exempel. Fy, så kan man inte säga. Inte alla män är våldtäktsmän! Fastän vi kvinnor får lära oss från tidig ålder att alla män är potentiella våldtäktsmän, så ses det som en större katastrof att påpeka att så är fallet än att så ÄR fallet. Att peka på ett problem i samhället blir plötsligt det största problemet.

Hedblom vill sedan ta upp ett par exempel på varför manligheten är så himla bra egentligen. Och det är väl lite här jag känner att huvudvärken går från molande tinningsvärk till sprängande panikmigrän. För vad är det nu som är så positivt med manlighet och män? Tja, för det första så bidrar de mer till välfärden än kvinnor. Det är ju också ett sätt att se på att kvinnor generellt har lägre lön. Det är ju också ett sätt att inte överhuvudtaget problematisera över att män har större sysselsättningsgrad än kvinnor. Det måste rimligtvis bero på något, men enligt denne liberale man beror det alltså på att män är så himlans bra helt enkelt.

Tillåt mig fnysa.

Andra saker som är positiva med män är att de byter däck och skyddar sin familj. Hej mitt femtiotal, vi har inte saknat dig! Det är också en fördel att män inte klagar så mycket. Att detta är något positivt är ju...ja, alltså jag vet inte om Hedblom helt missat senaste årens debatt om psykisk ohälsa hos män? Att det är fler män än kvinnor som tar sina liv? Det kanske inte ÄR så jättepositivt att trycka undan sina känslor och förneka att man mår dåligt tills det är för sent. Det kanske snarare är så att det här är ännu ett problem med den manliga könsrollen? Ett problem som dödar män. Kanske inte så supertoppenbra, hmm..?

Hedblom fortsätter sedan med att ta upp ett exempel på en man som räddat en ettåring. Typiskt manligt beteende att rädda barn, ingenting som en kvinna skulle få för sig. Vi alla vet ju att om en kvinna ser ett barn som håller på att drunkna så har hon troligen nyss målat naglarna och vill inte paja manikyren. Eller? Nä. Att ingripa och rädda ett barn som håller på att drunkna handlar om mänsklighet. Inte manlighet. Jag menar, really? Ska vi ens behöva påpeka en sån sak?

Hedblom avslutar sedan sitt debattinlägg med att påstå att det inte är män som grupp som är problemet, utan det är enskilda skitstövlar. Ja, så kanske det är. Men nog måste väl ändå han hålla med om att det är en konstig slump då att en majoritet av alla dessa skitstövlar, som slåss och våldtar och mördar och krigar och förgriper sig på folk, är...ja, män?

Anny Berglin,
feminist, debattör och vänsterpartist

Håller du med?

Mer:

"Ja, jag hatar män"