Torsdag 21 Okt
Stockholm

Mikael Åström (S): "Det metamorfa Miljöpartiet"

Mikael Åström (S)
Mikael Åström (S). Foto:

"På område efter område verkar det som att Miljöpartiet söker bli någon form av metamorf organisation som i takt med vad som är medialt populärt omvandlas och ombildas till det som ger de högsta opinionssiffrorna", skriver Mikael Åström (S).

Kommentera (4)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Mikael Åström är fri Socialdemokratisk debattör med bakgrund som ombudsman på SSU-förbundet och ett mångårigt engagemang i kommunpolitiken. Har också varit krönikör och ledarskribent på Piteå-Tidningen.Sitter i dag som förtroendevald för Socialdemokraterna i SABO:s styrelse

Följ honom på Twitter: @mickeastrom 

Miljöpartiets senaste kongress beslutades om nolltillväxt, vinstförbud och därmed förbud mot friskolor, 6-timmars arbetsdag, friår, lastbilsskatter, förtidia avveckling av kärnkraft och skenande CO-skatter.

Med de besluten så tar MP ett steg tillbaks i utvecklingen. Från att ha etablerat sig som ett hyfsat sansat parti med en bred pragmatisk syn på politiken drar man åter på sig det helstängda huvudlaget för att slippa se verkligheten runt omkring.

Man kan säkert grotta ner sig en hel del i kongressens olika beslut men som ett axplock kan man ju nämna tillväxten som MP vill sätta till noll. Jag vet inte vilket land med noll- eller kanske till och med negativ tillväxt MP har som positiv förebild men i min värld så är det länder som exempelvis Sverige med sin tillväxt som har pengar att satsa på miljövänlig produktion. I min värld är det dessutom så att miljöeffektiva innovationer har en tendens att uppstå oftare i områden med tillväxt än det omvända.

Vill man kan man ju också nämna lastbilskatterna som tillsammans med ökningarna av CO-skatter kommer att öka kostnaderna för lastbilstransporter med 15-20 per mil. Att det är landsbygden som drabbas av det behöver väl knappast påpekas. Landsbygden drabbas dessutom dubbelt då det dels blir dyrare att handla, men också dyrare att sälja. Var MP ska hitta sin lokala och ekologiska produktion av livsmedel när man skattevägen strypt alla möjligheter att såväl producera som leverera är något man möjligen borde redovisa

Kärnkraften är ju också svår att undvika. Den ska MP påbörja avvecklingen av redan under nästa mandatperiod. Jag ser de goda föresatserna men jag undrar om MP ifört sitt stängda huvudlag ser att det samtidigt skulle innebära ökad produktion av kolkraft för att täcka elbehoven. Med det kommer ökade CO-utsläpp och ett ökat bekymmer för den globala uppvärmningen och de miljökatastrofer den för med sig för framförallt fattiga områden som lever i samhällen där tillväxten är på den nivå MP numera tycks förespråka.

Nu har jag inte tagit upp friskolefrågan där MP tidigare var drivande för ökad valfrihet men nu gjort helt om och jag har inte nämnt kravet på 6-timmarsdag som jag trodde förpassats på historiens skräphög i en tid när det rimliga kanske är en övergång till att mäta arbetsinsats istället för arbetstid.

På område efter område verkar det som att Miljöpartiet söker bli någon form av metamorf organisation som i takt med vad som är medialt populärt omvandlas och ombildas till det som ger de högsta opinionssiffrorna. När man väljer att dansa populistisk pardans med Vänsterpartiet gör man parallellt också valet att avstå rollen som varande ett ansvarstagande och regeringsdugligt politisk parti.

Mikael Åström (S)

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (4)
Kopiera länk
Dela