Mikael Åström (S)
Mikael Åström (S)

Mikael Åström (S): "Det metamorfa Miljöpartiet"

"På område efter område verkar det som att Miljöpartiet söker bli någon form av metamorf organisation som i takt med vad som är medialt populärt omvandlas och ombildas till det som ger de högsta opinionssiffrorna", skriver Mikael Åström (S).


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Mikael Åström är fri Socialdemokratisk debattör med bakgrund som ombudsman på SSU-förbundet och ett mångårigt engagemang i kommunpolitiken. Har också varit krönikör och ledarskribent på Piteå-Tidningen.Sitter i dag som förtroendevald för Socialdemokraterna i SABO:s styrelse

Följ honom på Twitter: @mickeastrom 

Miljöpartiets senaste kongress beslutades om nolltillväxt, vinstförbud och därmed förbud mot friskolor, 6-timmars arbetsdag, friår, lastbilsskatter, förtidia avveckling av kärnkraft och skenande CO-skatter.

Med de besluten så tar MP ett steg tillbaks i utvecklingen. Från att ha etablerat sig som ett hyfsat sansat parti med en bred pragmatisk syn på politiken drar man åter på sig det helstängda huvudlaget för att slippa se verkligheten runt omkring.

Man kan säkert grotta ner sig en hel del i kongressens olika beslut men som ett axplock kan man ju nämna tillväxten som MP vill sätta till noll. Jag vet inte vilket land med noll- eller kanske till och med negativ tillväxt MP har som positiv förebild men i min värld så är det länder som exempelvis Sverige med sin tillväxt som har pengar att satsa på miljövänlig produktion. I min värld är det dessutom så att miljöeffektiva innovationer har en tendens att uppstå oftare i områden med tillväxt än det omvända.

Vill man kan man ju också nämna lastbilskatterna som tillsammans med ökningarna av CO-skatter kommer att öka kostnaderna för lastbilstransporter med 15-20 per mil. Att det är landsbygden som drabbas av det behöver väl knappast påpekas. Landsbygden drabbas dessutom dubbelt då det dels blir dyrare att handla, men också dyrare att sälja. Var MP ska hitta sin lokala och ekologiska produktion av livsmedel när man skattevägen strypt alla möjligheter att såväl producera som leverera är något man möjligen borde redovisa

Kärnkraften är ju också svår att undvika. Den ska MP påbörja avvecklingen av redan under nästa mandatperiod. Jag ser de goda föresatserna men jag undrar om MP ifört sitt stängda huvudlag ser att det samtidigt skulle innebära ökad produktion av kolkraft för att täcka elbehoven. Med det kommer ökade CO-utsläpp och ett ökat bekymmer för den globala uppvärmningen och de miljökatastrofer den för med sig för framförallt fattiga områden som lever i samhällen där tillväxten är på den nivå MP numera tycks förespråka.

Nu har jag inte tagit upp friskolefrågan där MP tidigare var drivande för ökad valfrihet men nu gjort helt om och jag har inte nämnt kravet på 6-timmarsdag som jag trodde förpassats på historiens skräphög i en tid när det rimliga kanske är en övergång till att mäta arbetsinsats istället för arbetstid.

På område efter område verkar det som att Miljöpartiet söker bli någon form av metamorf organisation som i takt med vad som är medialt populärt omvandlas och ombildas till det som ger de högsta opinionssiffrorna. När man väljer att dansa populistisk pardans med Vänsterpartiet gör man parallellt också valet att avstå rollen som varande ett ansvarstagande och regeringsdugligt politisk parti.

Mikael Åström (S)

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.