Lena Ek (C), Miljöminister
Lena Ek (C), Miljöminister - Foto: COPYRIGHT TT NYHETSBYRÅN / HENRIK MONTGOMERY / TT

Lena Ek: "Miljöpartiet har missförstått OECD:s rapport"

"Miljöpartiet har missförstått OECD:s granskning av svensk miljöpolitik. Läser man rapporten är det snarast en positiv bild som framträder", skriver miljöminister Lena Ek.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Miljöpartisterna Niclas Malmberg och Esra Hacimehmet verkar ha läst OECD:s granskning av svensk miljöpolitik 2004-2012 på ett helt eget sätt. Enligt dem riktar OECD ”skarp kritik” mot Sveriges miljöpolitik i sin rapport. Men går man igenom rapporten är det snarare ett motsatt budskap som träder fram.

Såväl klimatfrågor som avfallshantering och miljöorganisationers insyn i processerna sätts under lupp i de granskningar OECD genomför. Och Sverige får beröm för sina insatser redan i förordet till granskningsrapporten – vi benämns som ett föregångsland på miljöområdet. I avsnitt efter avsnitt lyfts våra miljöframgångar fram:

– Sverige är en av den industrialiserade världens minst koldioxidintensiva ekonomier.

– Vår avfallshantering ger en hög grad av materialåtervinning, kompostering och energiåtervinning – mindre än en procent av vårt avfall deponeras.

– Vårt kväveöverskott per hektar jordbruksmark är lägre än i övriga Östersjöländer, vilket beror på en sjunkande användning av gödningsmedel.

– Den negativa hälsopåverkan från vatten och sanitet motsvarar den lägsta i världen, delvis på grund av att våra reningsverk håller så hög standard.

– Vi har inrättat flera ”väl genomtänkta samordningsmekanismer för miljöpolitikens genomförande”, varav de flesta kommit på plats under Alliansregeringen.

– Vi bedöms ha ett effektivt system för miljötillståndsgivning med differentierade krav kopplade till anläggningars miljörisker.

– Vi hålls fram som ett land där flera lagar och funktioner finns på plats för att garantera allmänhetens tillgång till miljöinformation, liksom att vi kraftigt utökat tillgången till rättslig prövning i miljöfrågor för organisationer.

– Vi är en föregångare i världen i miljöbeskattning och användning av ekonomiska styrmedel. Sverige ses som ett av få länder som höjt miljörelaterade skatter och sänkt skattebördan på inkomster och arbete.

Men inget är så bra att det inte kan bli bättre när det gäller miljön. En av Sveriges främsta utmaningar är riktigt att vi måste arbeta mer med våra miljökvalitetsmål. OECD menar att de visionära målen har för dålig koppling till det som sker i miljöarbetet i vardagen – i kommuner, företag och i bostadsområden. Jag kan inte annat än att hålla med. Den välformulerade men vaga målstruktur som dåvarande S-regeringen satte på plats 1999 hade alldeles för få konkreta hållpunkter. Det var därför Alliansregeringen reformerade miljömålen 2011, vilket för övrigt Miljöpartiet röstade emot i Riksdagen. 

I dag kan systemet bättre svara mot det faktum att miljöproblem inte bara kan lösas på nationell nivå. Dessutom har målen stagats upp med handfasta etappmål, där vi nu på område efter område presenterar förslag. Bara under det senaste året har vi levererat tre breda propositioner med flera olika delar för att göra miljömålsarbetet mer träffsäkert. Det gör att Sverige nu har bättre möjligheter att klara generationsmålen när de gäller att få en giftfri vardag, stärka den biologiska mångfalden och förbättra insatserna för havsmiljön.

OECD:s granskning kommer att vara till stor nytta för hela miljö-Sverige. Den visar också att vi är på rätt väg i att skapa ett hållbart samhälle, även om mycket arbete återstår. MP:s politik som riktas in mot nolltillväxt, betald frånvaro från arbetsmarknaden och höjda skatter på jobb och inkomster, skulle avsevärt försvåra denna utveckling

Lena Ek (C)
Miljöminister

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.