Caro Wikbro Carlén, sexualupplysare
Caro Wikbro Carlén, sexualupplysare

Sexupplysare: "Man kan få klamydia även på sommaren"

"En könssjukdom, en misstänkt graviditet eller behov av upplysning kan inte sättas på paus under tre månader bara för att Ungdomsmottagningen stänger", skriver sexualupplysaren Caro Wikbro Carlén.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Följ Caro Wikbro Carlén på Twitter: @CaroWikbroC 

Tredagar innan jag skulle sluta ettan på gymnasiet gick jag in i väggen. Skolsköterskantog min ångest oro och på allvar – men förklarade i nästa mening att jag skullefå hjälp först i augusti. Anledningen? Ungdomsmottagningen som jag var knutentill via skolan var sommarstängd. När hösten kom och jag avverkat mitt förstabesök hos ungdomsmottagningen blev det snäppet lättare att leva. Jag och minavänner hade funnit en plats där vi kunde snacka preventivmedel, undersökabesvär i fittan, göra graviditetstest och testa för överförbara sjukdomar.Öppettiderna krockade rätt ofta med plugget, men vi hade en plats att gå tillungefär 9 månader om året.

Jag som storstadsbo har ändå haft tur. Varmin mottagning stängd kunde jag ta tuben några stationer extra och gå till enannan om det verkligen krisade. Men på andra mindre orter kan det vara milmellan mottagningarna.

Sommarstängda ungdomsmottagningar upprepasår efter år. RFSU har de senaste åren undersökt ungdomsmottagningarnasöppettider landet runt. Sverigebarometern 2014 visar att av de mottagningar somsvarat på enkäten är det 31 % som kommer ha öppet som vanligt. En snabbhuvudräkning visar alltså att 69 % har stängt hela veckor, begränsadeöppettider eller hänvisar till andra instanser.

En ungdomsmottagningär mycket mer än bara inhämtning av kondomer. För många är det främsta källanför information och upplysning. Men det är också en plats där en får bli sedd,möter någon som vill lyssna på en eller som lugnar svaga nerver.

Mycket information kan kids ta reda på vianätet och det finns hemsidor med vettig information. Dagen-efter-piller,graviditetstest och klamydiatest går att beställa hem, absolut – men inget klårett möte med en trygg person i samband med dessa saker. Någon som stöttar, pepparoch förklarar hur det går till och vad som kan hända om graviditetstestet plussareller om en har klamydia. Jag tror på kommunikation och information. Lustfylldoch informativ kunskap som sker i möten mellan människor.

Varförtar politikerna så lätt på unga människors behov och rättigheter? I mitt arbetesom sexualupplysare möter jag väldigt många oroliga vuxna som skakar missnöjtpå huvudet och beskyller porren och internet för att förstöra ungdomarnas utvecklingsmöjlighetersamt syn på sex och kroppar. Men var fan ska unga vända sig när vuxenvärldengång på gång sviker? Om ungdomsmottagningarna landet runt stänger ellerhänvisar vidare – var ska de unga då ta vägen med sina frågor, sin oro ellerklump i magen? En könssjukdom, en misstänkt graviditet eller behov avupplysning kan inte sättas på paus under tre månader. 

Det är en mänskligrättighet att få information om sin kropp och säkrare sex. Året om, även förungdomar. 

Caro Wikbro Carlén, sexualupplysare

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Borde Ungdomsmottagningen vara öppen på sommaren?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.