Magda Rasmusson och Lorentz Tovatt, båda språkrör för Grön Ungdom
Magda Rasmusson och Lorentz Tovatt, båda språkrör för Grön Ungdom

Grön Ungdom: "Svenskarnas parti normaliserar SD"

"Nazisternas aktiviteter på Almedalen överskuggar Sverigedemokraternas, även om båda har en politik som sätter människor mot varandra och även om båda i praktiken sprider hat"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Hur kunde det gå så snabbt attglömma? Det är många som ställer sig samma fråga runt om i Europa efterEU-valet. I Frankrike varnar judiska organisationer för följderna av att FrontNational blev största parti. Partiet är ökänt för att ha kallat Förintelsensgaskamrar för en historisk bagatell och bara några veckor efter valet blevderas grundare och omvalda EU-parlamentariker Jean-Marie le Pen föremål förännu en antisemitisk skandal då han lovade att ”ordna en ugn” åt en judiskpopstjärna som kritiserat Nationella Fronten. 

Från Grekland tog sig nazistiskaGyllene Gryning in i EU-parlamentet trots att delar av deras ledning häktatsför inblandning i ett mord på en grekisk antirasist. I Ungern skördade Jobbikframgångar, trots rå antisemitism och partiets nära band till miliser somförföljer, trakasserar och misshandlar romer. Till och med i Tyskland lyckadesen nazistisk ledamot vinna ett mandat i EU-parlamentet. Och Förintelsensöverlevare frågar sig: Hur kunde det gå så snabbt att glömma?

Efter Sverigedemokraternasintåg i EU-parlamentet var vi många som ställde frågan till dem: vilka kommerni samarbeta med? Ska ni sätta er i samma grupp som Front National, som nihistoriskt haft tätt samarbete med och vars ledare Marine le Pen (Jean-Mariesdotter) var i Sverige för att hälsa på Jimmie Åkesson bara för några månadersedan? Till slut tvingades SD klargöra att deras svenska röster inte ska gestöd åt franska antisemiter, och därmed tycktes diskussionen avklarad.

Det är den inte. Nu läser jag iutländska tidningar om deras nya grupp, där det för övrigt sitter en ledamotinvald i EU-parlamentet för Front National, och inser att det nu är SD somgranskas där, på samma sätt som vi här granskar Front National, eller för dendelen Jobbik och Gyllene Gryning. I brittiska Guardian skriverman till exempel om hur det egna högerpopulistiska UKIP join forceswith Swedish and French far-right och beskriver Sverigedemokraternasom ett parti som bildades av ”white supremacists, including a formermember of the Waffen SS”.

UKIP försvarar sig med attSverigedemokraternas EU-parlamentariker skrivit ett brev där de tar avståndfrån sitt eget partis historia.

Och jag tänker: hur kommer detsig att vi inte har denna typ av granskning i Sverige? Har det blivit såmedialt ointressant att vi har ett parti i Sveriges riksdag med rötterna i rårasism och vit makt-rörelse att det inte längre är något man behöver upplysaom? Hur kan vi vara bättre på att förklara Front Nationals och Jobbiks bakgrundoch kopplingar, än Sverigedemokraternas? De franska och ungerska partierna stårju inte under val i Sverige, men SD gör det.

Med den ökande aktiviteten avnazistiska Svenskarnas parti understryks det här ytterligare. Nazisternasaktiviteter på Almedalen överskuggar Sverigedemokraternas, även om båda har enpolitik som sätter människor mot varandra och även om båda i praktiken spriderhat. Att Svenskarnas parti är ännu värre får ju inte bli ett argument för attinte granska och tydliggöra vilka Sverigedemokraterna faktiskt är, vad de stårför och vad de kan ställa till med. Därför måste vi fortsätta påminna osssjälva om vår och SD:s historia.

Lorentz Tovatt, språkrör GrönUngdom
Magda Rasmusson, språkrör GrönUngdom

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Blir SD normaliserade?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.