- Foto: Privat/TT

Folkpartist: "Jag är beredd att ta på mig den gröna tröjan, Romson!"

"Jag är beredd att ta matchen! Frågan är, vågar du utmana mig?", skriver folkpartisten Johan Sandblom Wideman.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Åsa Romson talade i sitt almedalstal om när Fredrik Reinfeldt en gång skulle bli grön. För att symbolisera detta använde hon sig avden gröna tröjan. ”Reinfeldt, ta på dig den gröna tröjan!” ropade Romson uttill publikmassan. Jag såg det som att hon utmanade Alliansen på de grönaområdena. ”Jag är beredd att ta matchen! Jag är beredd att ta på mig den grönatröjan!” ropar jag tillbaka. Jag frågar dig nu, Åsa Romson, vågar du utmana mig?

Jag går in påmitt tredje år som studerande vid Folkungaskolans samhällslinje med inriktninghållbar utveckling. När jag kallar mig grön och samtidigt påpekar mittmedlemskap i Folkpartiet, är bemötandet inte alltid trevligt. Väljarna tror påmytbilden att folkpartister inte bryr sig det minsta om miljön. Detta stämmerinte! För mig är förnybar energi det absolut bästa alternativet, men idagsläget kan det inte ersätta kärnkraftens produktion.  Om vi stänger ner all kärnkraft tvingas viinvestera i fossila bränslen. Enligt Greenpeace hemsida ger eldning av kolutsläpp som kvicksilver och koldioxid., utsläpp som har negativa effekter. Kolkraftensker både på bekostnad av klimatet samt människors hälsa. Det ansvaret är intejag beredd att ta.

Som du säger är miljö- & energiforskningenviktig att lyssna på. Det är där vi politiker skall lägga grunden till vårmiljö- & energipolitik. Detta innebär att miljö- & energipolitiken helatiden måste förändras och möta nya utmaningar. Idag måste vi hantera problemsom klimatförändringar, hotet mot biologisk mångfald, övergödning i Östersjön,ja listan är lång! Dessa utmaningar klarar inte en nation själv menar vetenskapen.Därför måste kampen föras på en global nivå i EU- och utrikespolitiken. MaritPaulsens förslag om ett europeiskt FBI är viktigt ur miljösynpunkt. För finnsdet starka globala direktiv mot miljöförstöringen blir det mer attraktivt attkämpa för miljön. Det ska kännas i plånboken om man genom sina handlingar medverkartill negativ miljöpåverkan. En röst på mig, en röst på Folkpartiet, är en röstför gröna röster över hela vår värld.  

Att hela landet skall leva är viktigt för mig sombor på landsbygden.  Därför är detviktigt med kollektivtrafiknät som jag och min familj kan utnyttja. Vi vill haprecis samma förutsättningar som andra. Vi ska precis som de i staden kunnavälja mellan att ta cykel, buss eller bil till våra arbeten eller skolor.Staten måste ta sitt ansvar för att dessa möjligheter ska finnas och fungera. Miljöbilspremien,Ostlänken och Sverigebygget är tre olika reformer som Folkpartiet varit med ochinfört. Miljöbilspremien har lockat bilköpare att använda miljövänliga bilar. Ostlänkenoch Sverigebygget kommer att knyta ihop stad och land. Över detta är jag mycketstolt!

Bästa Åsa Romson! Du kan tycka att detta är fel. Du kanpåstå att Alliansen gör för lite. Du kan tala om vad du skulle göra istället.Men säg aldrig att en folkpartist inte kan vara grön! Utmaningen är antagen.Jag är beredd att ta på mig den gröna tröjan! Jag är beredd att ta matchen!Frågan är, vågar du utmana mig?

Johan Sandblom Wideman,
Folkpartiet

Luf
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.