Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

LUF: "Ett feministiskt parti måste våga värna valfriheten i välfärden"

- 05/07/2014, 12:06
Linda Nordlund, förbundsordförande för LUF

Linda Nordlund, förbundsordförande för LUF

Clara Uddman

"Det finns en systematisk diskriminering av kvinnor på arbetsmarknaden", skriver Linda Nordlund, förbundsordförande för Liberala ungdomsförbundet.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Genom Feministiskt initiativs framgångar i Europaparlamentsvalet har feminismen blivit en valfråga. Men Fi liksom de andra vänsterfeministerna har inte förstått att feminism och ekonomi hör ihop. Folkpartiet behöver därför vara ett tydligt alternativ för feminism utan socialism. Kvinnor kan aldrig äga makten över sina liv om de är ekonomiskt beroende av sina män eller staten. De frågor som Folkpartiet bör fokusera på är därför kvinnligt företagande i välfärdssektorn liksom en individualiserad och förkortad föräldraförsäkring som stärker mäns ställning i hemmen och kvinnors ställning på arbetsmarknaden.

Medan allt fler oppositionsföreträdare ropar på kvotering i näringslivet är den efterfrågade jämställdheten på väg att uppnås i de av samma debattörer så föraktade vårdföretagen. Fyra av tio av Vårdföretagarnas medlemsföretag har en kvinna som vd. Det kan jämföras med att andelen kvinnliga VD:ar i Sverige i stort är 12 procent. Utan att ta kvinnors företagande på allvar kommer vi aldrig att uppnå den jämställdhet i maktkorridorerna som kvoteringsivrarna säger sig vilja se.

Den politisering av företagande inom skola, vård och omsorg vänstern förespråkar har direkta, negativa konsekvenser för det kvinnliga företagandet. Inte minst är det en viktig förklaring till att kvinnor oftare är deltidsföretagare och oftare låter bli att ha anställda. De gränsdragningar som oppositionen vill se för vinsterna är godtyckliga och kan inte motiveras trovärdigt. Kvalitetskraven på välfärdsföretagen är av central vikt, men det är även företagsvillkor som är stabila över tid. Den ekonomiska risken att starta ett företag blir inte mindre av att ett valresultat helt kan ändra förutsättningarna.

Folkpartiet driver i dag en tredje pappamånad, det är ett steg i rätt riktning men från Liberala ungdomsförbundets sida vill vi se en individualisering liksom en förkortning av föräldraförsäkringen. Så länge kvinnor tar ut uppemot 14 månaders ledighet per barn, medan män tar ut ungefär två, kommer lönegapet mellan män och kvinnor på 3,6 miljoner kronor över en livstid att bestå. Svensk forskning har visat att varje extra vecka som fadern stannar hemma får en positiv effekt på moderns lön, medan det inte påverkar hans egen lön negativt. Med dagens takt kommer det dock att ta 80 år innan pappor tar ut lika mycket föräldraledighet som mammor enligt TCO:s pappaindex som presenterades i våras. 

För kvinnorna bidrar föräldraförsäkringens utformning starkt till att löner och pensioner släpar efter. Eftersom försäkringens konstruktion uppmuntrar till att kvinnor stannar hemma längre är det inte förvånande att karriärmöjligheterna försämras. Den långa frånvaron lockar arbetsgivare att tänka två gånger innan de anställer en ung kvinna som kan tänkas bli gravid. Detta ger upphov till systematisk diskriminering av kvinnor på arbetsmarknaden – oavsett om den enskilda kvinnan planerar att skaffa barn eller ej. Därför måste föräldraförsäkringen kortas. Ett första steg vore att de föräldradagar som inte har tagits ut när barnet fyller tre år fryser inne. På sikt bör föräldraförsäkringen, som i dag är 16 månader lång, kortas till ett år.

Ett trovärdigt feministiskt alternativ måste driva en trovärdig ekonomisk politik med fokus på att stärka kvinnors position på arbetsmarknaden. Liberala ungdomsförbundet vill att Folkpartiet ska bli det självklara valet för högerfeminister - men då måste Maria Arnholm och Jan Björklund våga värna valfriheten i välfärden. Också kvinnors företag måste få gå med vinst.

Linda Nordlund
Förbundsordförande Liberala ungdomsförbundet