Lördag 25 Sep
Stockholm

"Vänd inte rasismen ryggen – titta den i ögonen"

Shapoor Azad.
Shapoor Azad. Foto: Privat

"Att man stämplar de tio procent som röstar på SD som människor med rasistiska tendenser är inte bara fel utan farligt", skriver Shapoor Azad.

Kommentera (6)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Shapoor Azad är ersättare i kommunfullmäktige i Upplands-Bro kommun för Socialdemokraterna. Han kandiderar även i kommunvalet i höst.

Det är två månader kvar till valet. Almedalen var en miniatyr av en politisk arena som egentligen sträcker sig från Haparanda till Malmö. Partiledarna har använt sig av den politiska retorik som ska nå de flesta väljarna. 

Mitt i denna politiska karusell händer saker som faktiskt historiskt sätt inte är kontroversiellt men mindre vanliga för oss i Sverige. Partier med helt öppen eller en dold rasistisk agenda har fått plats i det svenska politiska rummet. Svenskarnas partis och Sverigedemokraternas aktivitet under Almedalsveckan väckte inte bara uppmärksamhet utan till med rädsla hos de som inte hade räknat med att få stå sida vid sida på Hamntorget med dem och dela flygblad. 

Den enklaste förklaringen blev att svenska polisen har tappat greppet om demokratin och börjat flörta med högerextremismen. De enkla åtgärderna i sin tur blev att störa deras torgmöten genom att vända ryggen eller skrika "inga nazister på våra gator".  Även om man lyckades dämpa deras röst hos de fåtal åhörare på plats fick åtminstone Jimmie Åkesson SVT:s bästa sändningstid med två miljoner tittare. 

Vad ska dagens svenska antirasism lära sig av detta? Dagens höger är inte som på 80-talet. De har lyckats anpassa sin agenda lika mycket som sin klädsel till nya tider av politiska metoder. De använder inte hat som ideologi utan hot som verktyg för att skrämma svenska folket om de faror som är på väg. Hot från muslimer, hot från invandrare som begår brott. De presenterar enkla svar för ytterst svåra frågor som fattigdom, arbetslöshet, flyktingar och EU:s svaga agerande under senaste åren. De enkla svar som högern levererar går hem hos många människor som saknar information och detta återspeglar sig i valresultatet. 

Att man stämplar de tio procent som röstar på SD som människor med rasistiska tendenser är inte bara fel utan farligt. Detta kan vi lära av de franska socialister och antirasister som försökte att nonchalera högern eller i bästa fall tysta ner den. Front Nationals framväxt från 5 procent till 25 procent under så kort tid bör vara en smärtsam läxa för oss i Sverige.

Det är dags för demokratiska krafter i Sverige att sluta vända ryggen mot rasismen utan i stället titta rakt in i ögonen på den. Lyssna på deras tal, prata med dem i sociala medier och sätt strålkastaren på dem när de samlas på gator och torg. Att vi inte lyssnar på dem, tystar ner dem, vänder ryggen mot dem och river ner deras affischer hjälper inte de tusentals vanliga svenskar som kommer att rösta på dem att förstå hur vidrig deras politik är. 

Varje tårta som Jimmie Åkesson får i ansiktet är ett tecken på att vi har tappat greppet om agendan och det är de som äger frågorna. Vi ska sluta reagera och i stället agera. Det kan vi göra genom att ta tillbaka deras frågor, visa en alternativ politik och med handlingskraft ta itu med de problemen. 

Vi ska äga frågorna om invandring, brottslighet, tiggeri och allt som högern vill göra till sin favoritgren. Detta bör, kan och måste vi göra som en nation med demokratiska traditioner.

Shapoor Azad (S)

Kommentera (6)
Kopiera länk
Dela