Malin Nilsson.
Malin Nilsson.

"Vi är marionetter i USA:s järngrepp"

"Vi har en utrikesminister med nära relationer till USA och vår riksdag har röstat fram en lag som tillåter oss gå USA:s ärenden", skriver Malin Nilsson.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Malin Nilsson är chefredaktör på kulturmagasinet Popmani. Hon har studerat journalistikvetenskap och filmvetenskap med koppling till källkritik och mediernas makt.

Jagtror vi var mångasom glädjesnärBarack Obama vann presidentvalet 2008. Äntligenkunde det bli förändringhos vårgranne överatlanten. Inte bara att USA förförstagångenfick en rasifierad president - folket hade en tro påatthan kunde skapa förändring.Obama skulle inte bara investera mer pengar i skolorna, höjakvinnors löneroch förbättrasjukförsäkringen,han skulle ocksådraur trupperna ifrånIrak - ett krig vi sedan längehade tröttnatpå.Hela världenhurrade närObama höllsitt segertal ”Yeswe can” ochöveren natt hade han blivit en frälsareförhela västvärlden.

Dethar påpekatsförut,men det ärviktigt att påpekaigen. Barack Obama ärUSA:s president. Inte Sveriges, Europas, eller västvärldens.Hans intresse äratt tjänasitt eget land, inte vårt.Ändåärdet han vi vändeross till närolika dramatiska händelserskakar världen;2011 närOslo skakades av Anders Behring Breiviks dåd;närMH370 försvannspårlöst;Irans kärnvapen.Svenska medier skriver till och med om den amerikanske presidentensåsiktom tv-serien House of Cards. Närflygplanet MH17 krashade i Ukraina i torsdags kan världeninte annat änatt väntasig att USAs president träderfram likt en frälsareoch talar om vad vi ska tro och vad som komma skall.

Dettafastänvi de senaste årenhar lästom USAs järngreppövervärlden,västsom öst.Hur amerikanska soldater torterade irakiska fångari Abu Ghraib, filmbevis påhuramerikanska soldater skjuter ner civila irakier varav tvåjournalisterifrånReuters. Vi har lästom USAs spionage påNorge,Danmark och Sverige, vi har en person som pekats ut som amerikansk spion i vårregering - Carl Bildt -, och såsentsom i december kunde Uppdrag Granskning avslöjaatt USA använderFRA till att spionera påRyssland.

MH17lyfte frånAmsterdam vid 12-tiden, föratt mellanlanda i Kuala Lumpur och sedan vidare till Melbourne. ÖverUkraina kraschar planet och vid 17-tiden bekräftasde 295 passagerarna vara döda.De flesta utbildade journalister kan härhållamed om att USA har inte någonannan relation till händelsenannan änderas fientliga inställningtill proryska separatister. Att därförhänvisatill USA:s underrättelsekällor,som TT gör,och att inväntaObamas uttalande om tragedin, ären aning irrelevant. Om medierna hade söktefter en objektiv sanning hade de räknatmed USA:s sedan långttidigare kända,fientliga relation till Ryssland och nöjtsig med Ukrainas egna, och möjligenandra europeiska ländersundersökningav händelsen.

Innanfakta är presenterad och undersökningenknappt påbörjadspekuleras det om flera teorier frånmedier såvälsom makthavare. I inledningen av sitt tal sade Obama att ”vi vet att minst en amerikansk medborgare, Quinn Lucas Schansman, dödades. Våra tankar och böner går till hans familj". Vidare hävdarhan att bevis pekar mot att en missil frånproryska separatister i Ukraina stårbakom händelsen.Han hänvisartill en konversation med Putin om att Ryssland har misslyckats medatt hållafred i Ukraina. Obama användervarenda tillfällehan fårtill att hållasina egna om ryggen och kasta de andra framförtåget.Fördet ärbara den amerikanska medborgarens familj han ber för.Hans fientliga inställningtill Ryssland tar överinnan fakta ärbevisat. Förhonom finns det ingen annan sanning änden att proryska separatister stårbakom denna förkastligahändelse.

Underhelgen talade den amerikanska regeringen igen. Nu sägerde sig ha ännumer bevis påattRyssland ärinblandat. Bevis som just nu endast stödsav att de sägersig ha extraordinärabevis, men de tar inte fram dem, och de understryks inte av andraundersökningar.Återigenärdet intressant varförmedierna väljeratt lyfta den amerikanska underrättelsensutredningar i ställetförde inom Europa, platsen därtragedin ägderum. Måsåvaraatt Ryssland ligger bakom, men detta har vi ännuinga bevis för.Heller verkar ingen sökaefter bevis som tyder det motsatta. Medierna låtersig matas av propagandistiska tal framförfakta.

Jagupprepar mig. Vi har bevis påUSAspolitiska järngreppövervästsåvälsom öst.Vi har en utrikesminister med nära relationer till USA och vårriksdag har röstatfram en lag som tillåteross gåUSA:särenden.Svenska medier låterhellre en president utanförEuropa komma fram i ett ungefär20 minuter långttal, änpresidenten frånlandet därtraumat ägderum. Vi tänkertillbaka påeuforinsom spreds övervärldennärObama vann presidentvalet 2008. ”Hanärfin den därObama”,tänktevi. ”Nukommer förändring,”troddevi. Med åren,och bra journalistik och whistleblowers, lärdevi oss förståattdet ären falsk verklighet. En fasad förett tyst, kallt krig som aldrig tog slut därUSA styr oss som marionettedockor i ett järngrepp.

Malin Nilsson
Chefredaktör Popmani

/
/
USA
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.