Frans Sporsén, ordförande CUF Göteborg
Frans Sporsén, ordförande CUF Göteborg - Foto: Privat

Sporsén (CUF): (S)veket mot de unga har nått vägs ände

"Socialdemokraterna har styrt Göteborg i snart 20 år, och vad vi ser är knappast en välmående stad", skriver Frans Sporsén, ordförande CUF Göteborg.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

(S)veket mot ungdomars jobb har nått vägs ände. Ungdomsarbetslösheten i Göteborg är enligt uppgift över 13%. Efter år av vanstyre verkar sossarnas löften att försvinna ut i luften som rök. Göteborg är en stad med möjligheter, som stadens regerande majoritet inte tar hänsyn till. I stället för att lyssna till de som står utanför arbetsmarknaden vill SSU bojkotta de som faktiskt ger jobb, företagen.

När SSU tidigare i år uppmanade till bojkott av de stora hamburgerkedjorna var det svårt att ta kampanjen på allvar. Kedjor som Max och McDonalds hade enligt SSU dåliga villkor, och därför var det bättre att de sysselsatta ungdomarna inte hade jobb alls. Motiveringen "gör hamburgaren hemma" gör inte en stad mer livlig, tvärt om. Faktum är att dessa jobb räddar många ungdomar ur ekonomiska bekymmer och ger mer självständighet. Med reformer som höjda arbetsgivaravgifter för unga och slopade RUT-avdrag skulle många jobb garanterat försvinna. Det går inte att se förbi vilka utomordentliga effekter dessa sänkningar och avdrag har lett till.

I stället för att fokusera på de stora kedjorna, låt oss gå till en engagerad småföretagare. Felix Martinsson bolag “Din Läxhjälp” anställer ungdomar som hjälper yngre barn med läxorna. Från den lönen får många ungdomar en drägligare vardag, men företaget hade inte varit möjligt utan RUT-avdraget. Till skillnad från sossarna lyssnar vi på företagarna, de som skapar jobben, och vilka villkor de behöver. Medan vänstern ständigt fördömer de kapitalister som skapar arbete så arbetar vi liberaler för att motverka utanförskap och arbetslöshet på riktigt. Det är skiljelinjen i svensk politik.

I Göteborg går Centerpartiet till val just på att stärka småföretagen. Med förändringar så som mindre upphandlingar, minskad kommunal byråkrati och att se till så att kommunen inte konkurrerar ut småföretagen hoppas vi på att stärka entreprenörsandan i Göteborg.

I stället för att komma med någon konkret lösning på matchningsproblemen verkar Socialdemokraterna upprepa historien. Göran Perssons 100-dagars garanti blir nu Löfvens 90-dagars garanti. Trovärdigheten är låg. Att blint förlita sig på en förlegad arbetsförmedling är inte hållbart i längden. CUF förespråkar i stället att konkurrensutsätta arbetsförmedlingen, i enlighet med vad Australien har gjort.

Efter många år av styre, och kommunalt envälde, verkar sossarna göra lite på så väl nationell som kommunal nivå. Socialdemokraterna har styrt Göteborg i snart 20 år, och vad vi ser är knappast en välmående stad. Med en hög ungdomsarbetslöhet i ett Göteborg plågat av gråsosseri och korruption i åratal är det dags för maktskifte. (S)veket mot ungdomars jobb har nått vägs ände.

Frans Sporsén
ordförande CUF Göteborg

/
/
/
/
/
Relaterat
Behöver Göteborg en ny ledning?
Tack för din röst!
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.