"Säkerhetszon kan hindra folkmord i Irak"

"Det är dags att visa på demokratins styrka. Det är dags att tydligt markera mot terrorism och extremism", skriver Delmon Haffo och Arin Karpet från MUF.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Iskrivande stund står staden Mosul, en irakisk stad som i årtusenden varit hemför assyrier, tom på samtliga kristna assyrier. Terrorgruppen ISIS har förföljt, torterat och mördat. En etnisk rensningpågår och hittills har omvärlden stått still.

Konverteratill islam, betala en särskild straffskatt eller dö. Dessa var alternativen förde kristna assyrierna i Irak, som fått sina hus märkta av den arabiskabokstaven ”N” (i sammanhanget innebär det kristen). Detta tillvägagångssättigenkänns från 40-talets nazityskland, där judar märktes med en stjärna för attnazisterna skulle veta vilka hus som tillhörde judarna. Historien upprepar sigmen denna gång är det kristna assyrier som står offer för skräckväldet.

I veckanrapporterades att den sista kristna assyriern tvingats lämnat staden, som nustår helt tom på dess ursprungsbefolkning. En etnisk rensning utan dess likepågår och hittills har omvärlden inte agerat. Hur långt ska det behöva gå innanFN och internationella samfundet vidtar åtgärder? Hur många fler ska behövatorteras, våldtas och mördas innan konkreta åtgärder kommer till stånd?  Hur länge ska människor behöva lida innanomvärlden visar på motstånd mot denna typ av terror?

Svenskaregeringen har bland annat genom både statsminister Fredrik Reinfeldt ochutrikesminister Carl Bildt fördömt situationen och vid flertalet gånger lyftfrågan. Dessutom har regeringen skickat humanitärt bistånd tillhjälporganisationer som hjälper människor på flykt från sina hem. En del hargjorts, men tyvärr räcker inte detta. Människor är fortsatt på flykt och denetniska rensningen fortsätter sprida sig i mellanöstern, när nu rapporterkommer från Syrien som meddelar att ISIS framfart lamslagit delar av kristnaminoritetsområden i landet.

Nästa åruppmärksammas att det för 100 år sedan, 1915, pågick ett folkmord av armenier,assyrier/syrianer, kaldéer med flera. Kristna i mellanöstern har förföljts imer än 100 år och historien upprepar sig. Den etniska rensningen fortgår. Vikan inte ändra på det förflutna, men vi kan förhindra att det händer igen.

Nu ärdet dags att FN visar på sin kraft för fred och demokrati i världen. Situationeni Irak har enligt vår mening enbart en lösning, nämligen en säkerhetszon iNinveslätten, skyddad av FN, för de minoritetsfolk som nu tvingats fly undan.Sverige kan vara med och trycka på för att FN ska gå in och skyddaNineveslättens minoriteter.  Ensäkerhetszon för de kristna assyrierna är den enda lösningen som de facto kanhindra ett folkmord av ursprungsbefolkningen i Irak.

Denavgörande frågan är, kommer omvärlden, med FN i spetsen kunna ha på sittsamvete att enbart ha tittat på när den etniska rensningen och folkmordet påkristna assyrier pågick i Irak, eller kommer omvärlden att agera. 

Det är dagsatt visa på demokratins styrka. Det är dags att tydligt markera mot terrorismoch extremism.

DelmonHaffo,
Assyrier och 2:a vice ordförande Moderata Ungdomsförbundet i Stockholm 
Arin Karapet,
Armenier och ledamot Moderata Ungdomsförbundet i Stockholm

/
Muf
/
/
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.