Stefan Lindborg och Felicia Ohly från Ung Vänster.
Stefan Lindborg och Felicia Ohly från Ung Vänster.

Ung Vänster: "Blir du lönsam, lille vän?"

"För Ung Vänster är principen enkel; varenda skattekrona avsedd för utbildning ska gå till elever och lärare, inte hamna i riskkapitalbolag eller skolbolagsägares fickor", skriver Stefan Lindborg och Felicia Ohly från Ung Vänster.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Blir du lönsam, lille vän?”heter en känd målning av konstnären Peter Tillberg, men i dessaskolstartstider kunde det lika gärna vara en fråga somriskkapitalister och skolbolagsägare ställer. Under de senastetjugo åren har den svenska skolan kommersialiserats allt mer. Denprivatiserade skolan blev aldrig den uppsjö av alternativapedagogiker och småskalighet som många friskolevänner hoppades påi början av nittiotalet. Istället fick vi aktiebolag,riskkapitalister, skolkonkurser och vinstutdelning.

Det privata vinstintresset i skolanleder fel och tvingar annat att stryka på foten. Lärartätheten ärlägre i privata vinstdrivande skolor, många av dem sparar in påelevhälsan och dessutom har lärare i privata skolor i regelbetydligt lägre löner än i kommunala. Den som tror att konkurrensautomatiskt leder till förbättring bör fundera kring vilka uttryckden tar sig i skolans fall, med påkostade reklamkampanjer, generösbetygsättning och lockmedel som långtifrån alltid är relateradetill undervisningens kvalitet.

När svaret blir nej på frågan omeleverna är lönsamma, då söker sig riskkapitalbolagen vidare tillnästa lukrativa marknad. När eleverna på Karlstadsidrottsgymnasium kom tillbaka efter jullovet fick de besked om attskolan var försatt i konkurs. Tidigare hade ägaren gjortmiljonvinster. Mitt under läsåret blev eleverna tvungna att bytaskola. När JB Education gick i konkurs förra sommaren – även härefter att ha gjort stora vinster under tidigare år – blevframtiden osäker för tiotusentals elever. Dessa exempel handlarinte om att skolmarknaden har misslyckats, utan istället om attskolmarknaden har fungerat precis så som den kan förväntas göra.Så länge ägarna tjänar pengar är det inga problem, men närsiffrorna i bokslutet ändrar färg, då är det dags förskolkapitalisterna att söka sig vidare.

Vad händer med de elever som inteförväntas bli lönsamma? Under de senaste åren har vi sett fleraavslöjanden om hur privata skolor väljer och vrakar mellan elever.En skol-VD pratade om elever i termer av ”ruttna äpplen” och”cancersvulster” som skulle hållas borta för att ”skydda defina eleverna”. Uppdrag granskning kunde visa hur det på sammaskola, under samma, tid fanns plats för en skötsam elev med brabetyg, men att det var fullbelagt när frågan gällde en skoltröttelev. Den kommersialiserade skolan, där vinstintresset styr, harutvecklats till en sorteringsskola. När vi om knappt en månad stårframför valurnan bör vi fundera på om det är ett sådantskolsystem vi vill ha.

Skolan är ett område synnerligenolämpligt för marknadslösningar, kommersialisering och privatavinstintressen. Varje elev som börjar skolan i augusti ska kunnalita på att han eller hon får den bästa tänkbara utbildning, atträtten till kunskap är överordnad vinstintressen ochaktieutdelningar. För att uppnå det måste skolanavkommersialiseras och det privata vinstintresset tas bort. För UngVänster är principen enkel; varenda skattekrona avsedd förutbildning ska gå till elever och lärare, inte hamna iriskkapitalbolag eller skolbolagsägares fickor.

Stefan Lindborg,förbundsordförande Ung Vänster
Felicia Ohly, viceordförande Ung Vänster

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.