Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
1684
reaktioner idag

Piratpartiet: "Basinkomst är svaret på arbetslösheten"

"I stället för att jaga de arbetslösa bör vi införa en ovillkorad basinkomst. Varje månad bör alla medborgare i landet få en garanterad inkomst för att kunna leva på en minimistandard", skriver Gustav Nipe från Piratpartiet.

Gustav Nipe, Piratpartiet

Gustav Nipe, Piratpartiet

Med tilltagande digitalisering och automatisering behöver allt färre människor arbeta utan att påverka det svenska välståndet. Mänsklig arbetskraft håller idag på att bli utbytt av maskiner och robotar, liksom hästar en gång blev utbytta av bilar.

I västvärlden ökar befolkningsantalet, medan antalet jobb inte ökar i samma takt som ekonomin växer. Arbetstillfällena blir inte fler, trots att den ekonomiska aktiviteten har återhämtat sig efter den senaste krisen. Börsen går som på räls, men reallönerna hålls kvar.

I en nyligen släppt rapport från Stiftelsen för Strategisk Forskning bedöms det att mer än varannan anställd kommer kunna ersättas med digital teknik inom de tjugo närmaste åren. Enligt Moores lag fördubblas datorkraften var artonde månad, och lagen har visat sig stämma ända sedan den formulerades på 60-talet. Allt mer arbete kommer kunna utföras av maskiner, vilket ger upphov till teknologisk arbetslöshet. Även arbetsuppgifter som anses vara kvalificerade kommer att rationaliseras bort av robotar. De som idag läser på läkarlinjen eller ekonomprogrammet kommer att få finna sig i att plugga något kompletterande under sitt yrkesliv. Deras traditionella arbetsuppgifter sköts bättre av mjukvara inom ett par decennier.

Under den kommande valrörelsen kommer politiska företrädare att skrika sig hesa över vem som kan skapa flest jobb. Många förslag går ut på att skapa en flexiblare arbetsmarknad, göra det enklare att avskeda och att anställa medarbetare. Andra politiker vill satsa mer på utbildning och infrastruktur. Alla skolelever ska utbildas i mer entreprenörskap.

Att jobba kan aldrig vara ett självändamål. Vi jobbar för att leva, vi lever inte för att jobba.

Redan idag har vi en arbetslöshet på nio procent. Samhället går inte under för det. Det produceras ett enormt överflöd i Sverige, som gör att alla inte behöver arbeta. Däremot är det oerhört stigmatiserande att vara arbetslös. Samhället ser med förakt på dig som arbetslös och försöker tvinga in dig i olika åtgärdsprogram. Förnedringen är total när du har nått arbetslinjens slutstation, Fas-3, där staten betalar 5000 kronor i månaden till det företag som kan sätta dig i arbete utan att behöva betala ut lön.

Vi bör omfamna den teknologiska utvecklingen samtidigt som vi ska bekämpa de sociala klyftor som den ger upphov till. I stället för att jaga de arbetslösa bör vi införa en ovillkorad basinkomst. Varje månad bör alla medborgare i landet få en garanterad inkomst för att kunna leva på en minimistandard. Ingen ska behöva ligga vaken om natten och oroa sig för att behöva bo på gatan eller att inte ha råd med mat. En ovillkorad basinkomst skulle vara vår tids stora sociala reform.

 Den teknologiska arbetslösheten kommer endast att stiga, vilket egentligen är något positivt - för det betyder att vi behöver arbeta mindre. Denna utveckling medför däremot att ett fåtal personer kommer att bli enormt förmögna, medan andra inte får något alls. Jag ser i stället ett samhälle där datorer och robotar arbetar, och att det överflöd som maskinerna producerar kommer så många människor som möjligt till godo. Att införa en basinkomst skulle vara ett första steg i rätt riktning.

Gustav Nipe,
Piratpartiet

Är medborgarlön en bra idé?

Mer:

"Sverige måste införa massinvandring för att klara framtiden"