Onsdag 23 Jun
Stockholm

Johan Forssell (M): ”Boom – Där rök försvaret”

Johan Forssell, Moderaterna
Johan Forssell, Moderaterna. Foto: Riksdagen

"Vad blir kvar av försvaret efter att Miljöpartiet fått säga sitt i en rödgrön regering?", skriver Johan Forssell, riksdagsledamot i försvarsutskottet (M).

Kommentera (9)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

”Boom! Där rök försvaret.” Stockholmsmoderaternas affischkampanj väcker känslor och är omdiskuterad. Oavsett vad man tycker om kampanjens utformning, så har den startat en diskussion som är viktig inför valet. Hur ser egentligen alternativen ut i försvarspolitiken?

Under sommaren har vi tråkigt nog blivit påminda om att freden i vår omvärld inte längre går att ta för given. Putin ritar om Europas kartor och Ryssland uppträder stundtals på ett sätt som för tankarna tillbaka till kalla kriget.

Även Sverige påverkas. Det är uppenbart att vi behöver stärka vår försvarsförmåga. För detta har Alliansregeringen presenterat en lång rad satsningar kommande år. Det handlar materielprojekt som tio extra Jas Gripen, en ytterligare ubåt och anskaffning av kryssningsrobotar. Vi behöver också påskynda rekryteringen av nya soldater och förstärka resurserna till övning och utbildning.

Vi lämnar ett tydligt besked till väljarna. Med en fortsatt Alliansregering kommer vi stärka försvarsförmågan. Satsningar på flera miljarder kronor. Satsningar som behövs.

För att väljarna ska kunna fatta kloka val måste också det andra alternativet belysas. Vad skulle en eventuell rödgrön regering driva för politik? Den frågan vägrar Stefan Löfven att svara på. Istället ska väljarna först senare få veta hur deras regeringspolitik ser ut.

Däremot står det klart att Socialdemokraterna vill bilda regering med Miljöpartiet. Ett parti vars grundläggande uppfattning i försvarsfrågor är nedrustning och ickevåld.

Deras försvarspolitiske talesperson, Peter Rådberg, gjorde nyligen klart att Miljöpartiet tänker sätta stopp för anskaffningen av fler Jas Gripen. Nya ubåtar är lika osannolikt och döms ut som ”industripolitik”. Än mer problematiskt för svensk försvarsindustri är att Miljöpartiet vill att Sverige upphör med vapenexport. I förlängningen hotar det tiotusentals arbetstillfällen som är kopplade till svensk försvarsindustri.

Det här kan te sig som märkliga uppfattningar i en tid av växande internationell oro. Vilket det också är. Men tyvärr är det fullt logiskt för ett parti som gjort till återkommande vana att presentera budgetar med miljardbesparingar på försvaret.

Med mindre än en månad kvar till valet återstår många frågor för de rödgröna att svara på. Ifall det skulle bli ett maktskifte, vilka partier ska då ingå i regeringen? Vilken politik ska den driva? Och vad blir kvar av försvaret efter att Miljöpartiet fått säga sitt?

Johan Forssell,
Riksdagsledamot i försvarsutskottet (M)

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (9)
Kopiera länk
Dela