Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Svensk skola behöver en ny skolminister"

- 21/08/2014, 16:45 -

Faksimil, Socialdemokraternas valfilm

"Vi vill inte se nästa kull gymnasieelever gå i samma skolmisslyckande som vi. Det är dags för Jan Björklund att packa ihop och lämna Rosenbad", skriver fyra gymnasieelever, aktiva i SSU.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Denhär veckan börjar skolan för hösten. Äntligen får vi träffavåra klasskompisar och lärare igen! Eller åtminstone borde vikänna så. Men oron för att behöva välja mellan välmående ochbra betyg, att gråta sig till sömns för att pressen är för hög,att ha mer skolarbete att göra när man kommer hem än vad man har iskolan, att inte bli sedd. Det överskuggar glädjen.

Densvenska skolan ger inte alla elever samma chans att klara sig.Konsekvensen är att svaga elever får sämre hjälp och stödsamtidigt som högpresterande elever stressar sönder varandra.Samtidigt har kraven ökat genom nytt betygssystem och flernationella prov.

Desom inte klarar pressen får också försämrad självkänsla. Men itakt med att elever mår allt sämre i skolan, väljer regeringen attminska skolans resurser och sänka skatten. Enligt en undersökningsom Akademikerförbundet gjorde bland skolkuratorer förra året har90 procent av de tillfrågade fått minskade resurser.

Viska inte behöva ta ångestdämpande medicin för att orka ta ossigenom gymnasiet. Skolan ska förbereda och stärka oss införframtiden, inte knäcka oss. Skolan ska vara en plats där eleveninte är problemet. Tvärtom ska skolan ta till vara på varje elevspotential. Här ska vi utvecklas och bli redo för vårt vuxenliv.

JanBjörklund gick för åtta år sedan till val på att skapa en skolai världsklass. Han målade upp skolan som en krigszon där eleverkörde moppe i klassrummen. Receptet var mer ordning och reda, betygi tidigare åldrar, fler nationella prov och ny betygsskala. Och trooss Jan Björklund. Vi vill ha en skola i världsklass. Men vi kommerinte att lyckas så länge vi har en skolminister som har dömt utoss på förhand.

Vivill inte se nästa kull gymnasieelever gå i samma skolmisslyckandesom vi. Det är dags för Jan Björklund att packa ihop och lämnaRosenbad. Vi kommer att rösta för en regering som minskarklasstorlekarna, fördelar resurser till bättre psykiskskolhälsovård och skapar ett jämlikt skolsystem. Den 14 septemberröstar vi för en röd skolpolitik.

AlvaDahn
EllaRitter
KlaraLarsson
LovisaPettersson
Gymnasieeleveroch aktiva i SSU