Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Feministiskt initiativ: "Kom igen, granska oss då!"

Amanda Mogensen, FI, och partiledarna i Svt:s partiledardebatt från i våras

Amanda Mogensen, FI, och partiledarna i Svt:s partiledardebatt från i våras

Privat/TT

Debatt | 21/08/2014 18:54

"Media måste sluta se på Feministiskt initiativ som ett litet parti, vi har fler medlemmar än både Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Folkpartiet och Sverigedemokraterna", skriver Amanda Mogensen från Feministiskt initiativ.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

I förra veckan fick vi beskedet från Expressen TV att Gudrun Schyman inte längre var välkommen till den partiledardebatt som hon tidigare bjudits in till. Skälet till den tillbakatagna inbjudan var att de andra stora nyhetsmedierna som t.ex. Svt, Tv4 och Aftonbladet bara skulle ha med partiledarna från de partier som i riksdagen. Och då tyckte Expressen TV att de skulle göra likadant.

Mediernas granskning och bevakning av de partier som ställer upp i valet den 14 september är avgörande för en demokratisk valrörelse. Och nej, Feministiskt initiativ sitter ännu inte i riksdagen, men vi fick 5,5 procent av rösterna i EU-valet och vi har nu över 18 000 medlemmar. Det är fler medlemmar än vad Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Sverigedemokraterna och Folkpartiet har. Vi är inget litet parti längre.

Vi är en folkrörelse. Helt driven av ideella krafter, utan kontor och personal. Och även om nyhetsmedierna inte är ansvariga för att Feministiskt initiativ varken får valsedlar tryckta och distribuerade eller har en valbudget på endast insamlade 2 miljoner, medan riksdagspartierna får sina valsedlar distribuerade till alla vallokaler och utöver kontor och personal har valbudgetar på upp till 70 miljoner kronor, så borde det mana till eftertanke. För trots att vi är många som på vår fritid arbetar i valkampanjen genom vår närvaro i sociala medier och genom att hålla homepartys hemma hos intresserade väljare, så kan vi köpa några som helst annonser eller reklamutrymmen.

Effekten av att vi blir utestänga av från Sveriges största nyhetsmediers partiledardebatter blir att medborgarna och väljarna inte får information om alla de partier de kan rösta på. Demokratin försvagas och att tendensen att politiken kostar pengar förstärks alltmer.

I tidigare val har Feministiskt initiativ inte heller fått någon plats i nyhetsmediernas debatter. Då med hänvisningen till att vi hade för låga siffror i opinionsundersökningarna. Men nu när vi ligger betydligt högre och har en plats i EU-parlamentet är det en plats i riksdagen vi behöver för att få vara med. Men behöver inte väljarna veta mer om oss innan dess? Har de inte rätt till det?

I våras, inför EU-valet, mötte vi påstående om att Feministiskt initiativ inte granskades tillräckligt av nyhetsmedierna. Konstigt nog var det vi själva som fick stå till svars för detta. Vårt enda svar var då och är fortfarande: Varsågoda, granska oss, vi välkomnar det! Nyhetsmediernas uppdrag att granska makten är en förutsättning för en demokrati. Feministiskt initiativ har ännu ingen makt, men vi gör anspråk på den och utmanar de partier som sitter på den idag. Därför ska vi granskas och väljarna måste få veta vad vi står för och vad vi går för.

Därför uppmuntrar jag nu alla nyhetsmedier att sätta fart och granska oss. Låt oss vara med i partiledardebatter och utfrågningar. Ta med vår politik i de enkäter och sammanställningar som görs över partiernas ställningstaganden i olika frågor. Likaså vill jag uppmuntra riksdagspartiernas företrädare att stå upp för demokratin och begära att Feministiskt initiativ också ska finnas representerade i de debatter där de deltar. För inte kan man väl kalla det en demokratisk valrörelse när det bara är de som sitter vid makten som får vara med?

Amanda Mogensen, 
Kommunikationsansvarig för Feministiskt initiativ

Borde FI få vara med i partiledardebatterna?