Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Maria Ferm (MP): "Hur mycket rasism tål Sverige?"

Maria Ferm, Miljöpartiet de gröna

Maria Ferm, Miljöpartiet de gröna

Debatt | 30/08/2014 09:07

"När nazister öppet demonstrerar på våra gator är det viktigare än någonsin att stå upp för alla människors lika värde. Det är vårt moraliska ansvar", skriver Maria Ferm från Miljöpartiet

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Just nu pågår den största humanitära katastrofen i modern tid i Europas närhet. 200 000 människor har dött i inbördeskrigets Syrien. I Irak genomför terrororganisationen IS massakrer av kristna. Ytterst få av de som tvingas på flykt lyckas ta sig till Europa och söka asyl. Tusentals människor mister också sina liv varje år när de tvingas riskera sina liv genom att fly i knappt sjövärdiga båtar över Medelhavet. Det finns nämligen inga lagliga vägar att ta sig till Europa och öka asyl, trots att det är en mänsklig rättighet. Paradoxalt nog ser vi samtidigt hur främlingsfientliga och nazistiska partier växer runt om i Europa. Då är det som viktigast att stå upp för människors lika värde.

Idag håller nynazistiska Svenskarnas parti torgmöte i Stockholm. Svenskarnas parti har den senaste tiden vuxit i omfång och kan nå sitt högsta valresultat någonsin. Ett parti som vill avskaffa demokratin, stoppa invandringen och avveckla mångkulturen.

Miljöpartiet de gröna är främlingsfientlighetens ideologiska motpol. Vi är övertygade om att ett nytt Sverige är möjligt. Ett Sverige där det är vår gemensamma framtid som förenar oss, snarare än etnicitet, födelseort eller religiös tillhörighet.

Vi vill genomföra stora satsningar för att motverka rekryteringen till nynazistiska rörelser. Skolan är en av de viktigaste arenorna för att motverka rasism. Lärare måste ha verktyg och utbildning för att kunna hantera alla diskussioner som förs i skolan. Det är viktigt att effektiva metoder och verktyg lärs ut såväl i lärarutbildningen som i fortbildningen av lärare.

Miljöpartiet vill att alla lärare ska få en kortare utbildning kring mänskliga rättigheter och antirasism och att två lärare per skola får gå en fördjupningsutbildning. Vi vill också instifta en social investeringsfond, där kommuner kan söka pengar avsatta för att genomföra långsiktigt arbete för att förebygga extremintolerans där Toleransprojektet i Kungälv står som förebild, och ett nationellt resurscentrum för normkritisk och antirasistisk pedagogik.

När nazister öppet demonstrerar på våra gator är det viktigare än någonsin att stå upp för alla människors lika värde. Det är vårt moraliska ansvar. När främlingsfientligheten växer ska vi möta den med det den inte tål – mer medmänsklighet och mer demokrati. Frågan är inte hur mycket invandring Sverige tål utan: Hur mycket rasism tål Sverige?

Maria Ferm,
Riksdagsledamot, Miljöpartiet de gröna