Fredag 6 Aug
Stockholm

Magda Rasmusson (Grön Ungdom): "MP eller SD? Du väljer!"

Magda Rasmusson
Magda Rasmusson. Foto: Picasa

"Det här valet handlar inte bara om vilka som får bilda regering utan också om vilket som blir det tredje största partiet - Miljöpartiet eller Sverigedemokraterna? Vi unga kan vara det som avgör.", skriver Magda Rasmusson (Grön Ungdom).

Kommentera (64)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Magda Rasmusson är språkrör för Grön Ungdom och kandiderar till riksdagen för Stockholms stad.

Följ Magda Rasmusson på Twitter: @magdarasmusson 

Förändring har genom historien startat blandungdomar. Många av våra föräldrar kan berätta om fredsrörelser, feministiskavågor eller kärnkraftsmotstånd. Vår generation måste ställa sig frågan vilka vivill vara. Vi unga kan nämligen bli det som avgör vilket det tredje största partietska vara i svensk politik - Miljöpartiet eller Sverigedemokraterna??

Vår generation må vara enbrokig skara med olika politiska uppfattningar men det som förenar oss är attvi alla är födda i en tid när vi står inför helt nya utmaningar än tidigare.

Vi är uppvuxna i englobaliserad värld där nationsgränserna många gånger känns mer som historiskareliker än något som borde stoppa en från att plugga, resa eller bli kär inågon från ett annat land. Klimatutmaningen liknar inget annat människanställts inför och vi ska se till att steget in i 2000-talet handlar om att utvecklaförra seklets uppbyggnad av välfärdsstaten men utan fossila bränslen. Den nyafeministiska vågen har drivits av unga. Vi vill ha en värld där alla får varadem de är och inte hindras av sunkiga normer.

Vi står helt enkelt införuppgiften att skapa ett nytt Sverige. Därför ser också våra partisympatierolika ut än i andra åldersgrupper. Allt för länge har dock stödet till SD legatsom en stor glädjedödande filt över vår generation. Men något verkar hända.

”Denna bild överförstagångsväljare är otäck”, twittrade Erik ”järnröret” Almqvist när SD endastfick 5 procent av förstagångsväljarna i Europaparlamentsvalet i maj. Reaktionenvisar hur valresultatet måste ha kommit som en kalldusch för desverigedemokratiska partistrategerna. Länge har de unga varit SD:s främsta tillväxtkälla.

Att rasismen fick kallahanden av de unga blev ännu mer tydligt när Miljöpartiet blev största parti,och Fi kom på andraplats. Men ändå var jag och många med mig ändå ganska räddaför att detta var ett undantag. Det låga valdeltagandet i EP-valet missgynnar generelltSD. Men nu tyder mycket på att något har skett.

I senaste mätningen frånNovus hamnar SD på endast 5 procent bland unga väljare – mer än en halveringsedan senaste mätningen. Miljöpartiet placerar sig som andra största parti. Heltnya framtidsutsikter anas.

Men än är det inteavgjort. Riksdagsvalet är knappt två veckor bort och det här valet handlar intebara om vilka som får bilda regering utan också om vilket som blir det tredjestörsta partiet - Miljöpartiet eller Sverigedemokraterna? Vi unga kan vara detsom avgör.

Efter en sommar av likatäta nyheter om flyktingkatastrofer och döda på Medelhavet som nya fall avextremväder, som blir allt vanligare med klimatförändringarna, är svaret förmig tydligare än någonsin.

Vi kan bli den generationsom kommer kunna berätta för våra barn och barnbarn att vi valde borttrångsyntheten, hatet och rasismen en gång för alla och istället varantirasismen, feminismens och hållbarhetens främsta fanbärare. Låt oss varadet.

Magda Rasmusson,
Språkrör Grön Ungdom

Vad väljer du?
Tack för din röst!
Kommentera (64)
Kopiera länk
Dela