Viking Bohman
Viking Bohman - Foto: Privat

"Svenskarnas magkänsla är värd att ta på allvar"

"Det som håller att på att hända i Europa och i Sverige bör göra oss riktigt oroliga. Svenskarnas magkänsla är värd att ta på allvar", skriver Viking Bohman, medlem i Grön Ungdom.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Viking Bohman är medlem i Grön Ungdom och statsvetarstudent på Försvarshögskolan.

Följ Viking Bohman på Twitter: @vikingbohman 

För någon månad sen så var det EU-val och en delfrämlingsfientliga partier gick på många håll framåt, dock gick de på andrahåll tillbaka i ungefär samma utsträckning. 

Ramaskriet som uppstod kring främlingsfientlighetenansågs vara överdrivet. Uppförstorat av media. Det sa i alla fall vårEU-kommissionär Cecilia Malmströmi morgonsoffan.

Man dock missar någotviktigt om man bara räknar lappar lagda i valurnan. Det är ganska uppenbart attnågot obehagligt håller på att hända. På nyhetssidor läser vi frekvent om demonstrerande nazisteroch vänsterextremister som inte kan hålla tillbaka vreden utan i stället tartill våld. Allt med en förvirrad poliskår i bakgrunden.

I våra Facebook-flöden så fladdrar allt oftarenationalistisk propaganda förbi. Gärna från Fria Tider, Avpixlat eller annan SDinfluerad media. Alla har vi minst ett par facebook-vänner som ibland länkartill artiklar som helt enkelt går lite för långt. Vår egen statsminister talar om flyktingdilemmat som vårgenerations ödesfråga och påtalar de stora kostnader som detta innebär. Nyligensåg vi även ett utspel från KDU gällande begränsningar i migrationspolitiken.

Allt detta bidrarsjälvklart till en oroskänsla. Politiska krafter har satts i rullning och någontingär på väg att förändras. Undersökningar visar att svenskarna är uppriktigt oroligaöver den ökade främlingsfientligheten. Och det med all rätt.

Trots de relativt låga siffror som SD får i opinionen såförändras det politiska landskapet till deras fördel. Något liknande händer iresten av Europa. Det politiska samtalet förskjuts. Här förflyttar sig ledande partier långsamtpolitiskt för att plocka väljare från de nationalistiska blocken. Retorikenblir långsamt mer och mer främlingsfientlig. Och sanningen är att långsiktigtså vet vi inte vart detta tar vägen. Det finns i dag en risk i att den starkanationalismen normaliseras, att rasismen blir en del i vardagen ochutanförskapet blir absolut.

Allt detta skerosynligt för de som endast räknar röster i det senaste valet. Det går dem förbisom inte tar sig tid att lyssna – på riktigt. Valresultatet den 24 april varingen katastrof. Dock bör det som håller att på att hända i Europa och iSverige göra oss riktigt oroliga. Svenskarnas magkänsla är värd att ta påallvar. Vi villinte se ett tyskt 30-tal i modern tappning. Därför gör vi allt som står i vårmakt för att förhindra normaliseringen av rasism och främlingsfientlighet.

Miljöpartiet– Sverigedemokraternas motpol. 

Viking Bohman
Grön Ungdom

/
/
/
/
/
/
KDU
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller Sverige på att bli som Tyskland på trettiotalet?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.