Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Svenskarnas magkänsla är värd att ta på allvar"

- 02/09/2014, 08:58 -
Viking Bohman

Viking Bohman

Privat

"Det som håller att på att hända i Europa och i Sverige bör göra oss riktigt oroliga. Svenskarnas magkänsla är värd att ta på allvar", skriver Viking Bohman, medlem i Grön Ungdom.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

För någon månad sen så var det EU-val och en delfrämlingsfientliga partier gick på många håll framåt, dock gick de på andrahåll tillbaka i ungefär samma utsträckning. 

Ramaskriet som uppstod kring främlingsfientlighetenansågs vara överdrivet. Uppförstorat av media. Det sa i alla fall vårEU-kommissionär Cecilia Malmströmi morgonsoffan.

Man dock missar någotviktigt om man bara räknar lappar lagda i valurnan. Det är ganska uppenbart attnågot obehagligt håller på att hända. På nyhetssidor läser vi frekvent om demonstrerande nazisteroch vänsterextremister som inte kan hålla tillbaka vreden utan i stället tartill våld. Allt med en förvirrad poliskår i bakgrunden.

I våra Facebook-flöden så fladdrar allt oftarenationalistisk propaganda förbi. Gärna från Fria Tider, Avpixlat eller annan SDinfluerad media. Alla har vi minst ett par facebook-vänner som ibland länkartill artiklar som helt enkelt går lite för långt. Vår egen statsminister talar om flyktingdilemmat som vårgenerations ödesfråga och påtalar de stora kostnader som detta innebär. Nyligensåg vi även ett utspel från KDU gällande begränsningar i migrationspolitiken.

Allt detta bidrarsjälvklart till en oroskänsla. Politiska krafter har satts i rullning och någontingär på väg att förändras. Undersökningar visar att svenskarna är uppriktigt oroligaöver den ökade främlingsfientligheten. Och det med all rätt.

Trots de relativt låga siffror som SD får i opinionen såförändras det politiska landskapet till deras fördel. Något liknande händer iresten av Europa. Det politiska samtalet förskjuts. Här förflyttar sig ledande partier långsamtpolitiskt för att plocka väljare från de nationalistiska blocken. Retorikenblir långsamt mer och mer främlingsfientlig. Och sanningen är att långsiktigtså vet vi inte vart detta tar vägen. Det finns i dag en risk i att den starkanationalismen normaliseras, att rasismen blir en del i vardagen ochutanförskapet blir absolut.

Allt detta skerosynligt för de som endast räknar röster i det senaste valet. Det går dem förbisom inte tar sig tid att lyssna – på riktigt. Valresultatet den 24 april varingen katastrof. Dock bör det som håller att på att hända i Europa och iSverige göra oss riktigt oroliga. Svenskarnas magkänsla är värd att ta påallvar. Vi villinte se ett tyskt 30-tal i modern tappning. Därför gör vi allt som står i vårmakt för att förhindra normaliseringen av rasism och främlingsfientlighet.

Miljöpartiet– Sverigedemokraternas motpol. 

Viking Bohman
Grön Ungdom

Håller Sverige på att bli som Tyskland på trettiotalet?