Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Erlandsson (C): "Sverige har världens bästa djurskydd"

- 05/09/2014, 09:59
Eskil Erlandsson

Eskil Erlandsson

TT NYHETSBYRÅN

"Hur blir det bättre djurvälfärd med en politik som driver matproduktionen från Sverige, till länder med mycket sämre djurskydd?", skriver Eskil Erlandsson (C) i sitt svar till Jens Holm (V).

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Jens Holm lyfter en viktig fråga i sin debattartikel . Hur ska vi se till att fler djur ska kunna ha det bra, och skyddas från lidande.
Det finns ett ganska enkelt och kort svar på den frågan: se till att mer mat produceras i Sverige, där vi har världens bästa djurskydd. Men Jens Holm och hans parti verkar tycka tvärt om. Resultatet av vänsterpartiets politik är att mindre mat kommer att produceras i vårt land. Vi kommer att få färre ekologiska och konventionella bönder och vi kommer att tvingas importera mer mat från länder vars djurskydd är betydligt sämre än vad vi har i Sverige.

Min enkla fråga till Jens Holm (V) blir därför; hur blir det bättre djurvälfärd med en politik som driver matproduktionen från Sverige, till länder med mycket sämre djurskydd?

Efter åtta år med Alliansregeringen kan jag konstatera två saker. Sverige har kommit otroligt långt vad gäller välfärden för djuren och kampen för en 100 % hållbar matproduktion. Men vi har mycket mer att göra. Vi har näst störst andel ekologisk jordbruksmark i världen. Vi har fördubblat andelen mark i ekologisk produktion sedan alliansregeringen tillträde. Försäljningen av ekologisk mat har ökat med 13 procent bara mellan 2012 och 2013. Vi har skapat en mer likvärdig och fungerande djurskyddskontroll i hela landet genom att lägga över ansvaret för kontrollerna på staten.

Vi satsar i år 148 miljoner kronor mer på djurskyddskontrollerna än 2008, sista året som kommunerna var ansvariga. 

Just nu pågår en utvärdering av djurskyddskontrollerna för att göra dem ännu bättre. Vi har tagit strid och kämpar fortfarande för att minska tiden för djurstransporter i EU och vi har också tagit strid för att de minimikrav på djurskydd som vi satt upp i EU också ska följas av alla medlemsländer. Dessutom har vi sett till att fler kommuner än tidigare ställer krav på djurskydd i sina upphandlingar och att det i framtiden ska bli ännu enklare att ställa djurskyddskrav när man köper in mat till skolor och äldreboenden.

Jag kan också konstatera att vi i Sverige använder i särklass minst antibiotika i vår djurhållning jämfört med resten av världen. 

Exempelvis så använder Cypern 30 gånger mer antibiotika än vad vi gör i Sverige. Att vi gör det har ett direkt samband med den djurvälfärd vi har i vårt land. En djurvälfärd som inte gör att djuren bli sjuka i samma utsträckning som i andra länder och där djuren inte går så trångt att de skadar varandra. 

Exempelvis går grisarna i Danmark så trångt att man kuperar svansarna så att de inte blir avbitna för att de är för många individer på en sådan liten yta.

Men tro inte att jag är nöjd med alla de framsteg som vi gjort, det finns mycket mer att göra för att förbättra vardagen för våra djur, något som jag tänker kämpa för i minst fyra år till. Vad jag inte kommer kämpa för är Jens Holms politik där den svenska bonden straffbeskattas, och där matproduktionen kommer drivas utomlands till en produktion med mycket sämre djurvälfärd än vad vi har i Sverige. Det skulle vara att göra djuren en björntjänst.

Eskil Erlandsson (C)
Landsbygdsminister