- Foto: TT/Montage

"Nazism och rasism är större än någonsin i Sverige"

"Civilsamhället fegar och har därför misslyckats med att stå upp mot rasismen", skriver Felix König, ordförande i Sveriges ungdomsorganisationer.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Dethar snart gått fyra år sedan Sverigedemokraterna röstades in iriksdagen, vårt demokratiska samhälles finrum. Under de fyra årsom gått har vi sett hur stora delar av samhället misslyckats medatt stå upp mot rasismen. Vi har också sett ljuspunkter, ettfolkligt uppvaknande där många vill göra skillnad. Många tarsikte på valet på söndag, men vi tror att det är dags att sesanningen i vitögat: Sverigedemokraterna kommer gå framåt och dåtar en ny tid vid. En tid då vi alla tillsammans, med all kraftmåste kämpa mot rasismens normalisering. Vi är nämligenövertygade om att rasismens normalisering kommer gå allt snabbare.

Vi representerarungdomsorganisationer i Sverige. Ungdomsorganisationerna samlar över700 000 medlemmar som organiserar sig av olika skäl; för attförändra samhället, skapa meningsfull fritid eller mötesplatserför unga. Vi är vår tids ungdomsrörelse. Syftet med vårorganisering kan variera men en sak har vi gemensamt – vi tror pådemokrati och på demokratisk organisering.

Vimenar att demokrati är något mer än rätten att rösta på vilketparti en vill. Demokrati är inte bara ett system att förrätta valpå. Demokrati är inte ett neutralt ramverk. Tvärtom ser vi attdemokratins grundsten är övertygelsen om varje individs lika värdeoch rätt.

Vi harsett hur många ideella organisationer har famlat i sinaställningstaganden och försökt navigera mellan en högt hållenantirasism och ställningen som partipolitisk obunden. Partipolitiskobundenhet är en viktig förutsättning för våroch många andras organisering men är inte detsammasom att aktörer som inte delar ens värderingar oreflekteratska bjudas in, inkluderas i verksamheten eller legitimeras på andrasätt. Partipolitisk obundenhet går ut på att vara evigt illojalmot politiska partier, ochatt hitta allianser med de som delar politiska visionermed ens organisation. Dessa allianser kan och ska variera.

Detcivila samhället i Sverige utgår från alla människors lika värde.Det är ett fundament i vår föreningstradition och det är rentfelaktigt att hävda att den traditionen är förenlig med viljan attstänga våra gränser och att värdera människor olika utifrånvarifrån de kommer. Vi vill se tydligare civilkurage från flerorganisationer i civila samhället, som vågar stå upp mot denrasistiska världsbilden. Många avstår, av rädsla för att tappapositioner eller privilegier de idag drar nytta av. Vi tycker att detär fegt och att dessa organisationer missförstår den tradition avjämlikhet som de själva är sprungna ur.

Den utveckling vi sett i Sverige de senaste åren ärskrämmande. Partier och organisationer som inte är demokratiska, iord eller handling, har erbjudits plattformar i demokratins namn.Givetvis ska alla som sitter i riksdagen ha rätt till personskyddoch även granskas av media och medborgare. Men att bjuda inSverigedemokrater, utan eftertanke,bara för att de sitter i riksdagen, det är att lägga grunden föratt de ska sitta kvar där.

Vi sermed oro på hur det politiska samtalet förskjutits och fascismennormaliserats. I valrörelsen 2010 var en het fråga SD:s eventuellanärvaro på skolor. I år har en liknande debatt blossat upp rörandeSvenskarnas parti. Utvecklingen är alarmerande. Enligt Exposer vi idag den största mobiliseringen av nazistiska och rasistiskakrafter i Sveriges moderna historia. Vi måste alla slå vakt om endemokratisk organisering, alla människors lika värde, och varaberedda att säga ifrån.

Vi måste ocksåkonstatera att rasismen sannolikt kommer finnas representerad iriksdagen även efter valet 2014. Det får aldrig kännas normalt.Därför öppnar LSU och ungdomsrörelsen nu upp det antirasistiskanätverk vi driver också för andra organisationer inomcivilsamhället. Målet är att skapa en bred samling med en tydligudd. Vi hoppas på stor uppslutning och mycket mod.

Tillsammans kan vi skapaen demokratisk agenda som upprätthåller anti-rasismen. På riktigt.

Felix König, OrdförandeLSU – Sverigesungdomsorganisationer
Gisela Janis,Förbundsordförande RFSL Ungdom
SaraThiringer, Förbundsordförande Rädda BarnensUngdomsförbund
Martin Björgell ochJosefine Larsson, båda Ordförande iScouterna
Amanda Carlshamre,Förbundsordförande Svenska KyrkansUnga
Bilal Caglayan, Ordförande TurkiskaUngdomsförbundet
Isabella Andersson,Ordförande Ungdom Mot Rasism

/
LSU
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med om att nazism och rasism har ökat?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.