Hannes Hervieu
Hannes Hervieu - Foto: Privat

Hannes Hervieu (C): "Efterlyses: Stenrika miljökapitalister"

"Det andra gröna partiet i svensk politik har utsett tillväxten till sin motståndare. Centerstudenter säger att lösningen på klimathotet är att fler ges möjlighet att bli stenrika miljökapitalister", skriver Hannes Hervieu.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Hannes Hervieu är förbundsordförande Centerstudenter och riksdagskandidat Stockholm. 

Följ Hannes Hervieu på Twitter: @HannesHervieu 

Människor har i alla tider stridit för att få ett bättreliv. För inte alltför länge sen handlade striden för oss i Sverige om att fåmat på bordet. Med kapitalismen som vapen har vi vunnit den striden och har nubyggt upp ett med historiska mått mätt ofantligt välstånd. Nu möter vi nyautmaningar – där kapitalism återigen är svaret.

Den största utmaningen är klimatet. Här kunde skillnaderna isvensk politik inte vara större. Det andra gröna partiet i svensk politik harutsett tillväxten till sin motståndare. Centerstudenter säger att lösningen påklimathotet är att fler ges möjlighet att bli stenrika miljökapitalister.

Den mänskliga uppfinningsrikedomen har gång på gång löstkriser vi stått inför. Svenska uppfinningar såsom kylskåpet, kullagret ochpacemakern har bidragit till att förbättra miljontals människoliv. Dessutvecklare har blivit stenrika. Med all rätt – de har gjort världen till enbättre plats. Trots det målas kapitalismen ofta upp som synonymt med ondska.Vårt kapitalistiska levnadssätt har sina nackdelar, men när alternativet hartestats har det på alla andra platser lett till fattigdom och död.

När allt fler nu lyfts ur fattigdom möter de en framtid somriskerar att trasas sönder av miljöförstöring. Därför är de kommande årensstora utmaning att bana väg för fler miljökapitalister. 

Genom att inte baragöra det lönsamt att vara miljövän, utan också göra det möjligt att bli stenrikpå att vara miljökapitalist, kommer vi kunna se en ny era i den ekonomiskautvecklingen. Västvärldens brokiga och inte alltid miljövänligaindustrialiseringsprocess byts mot en grön industrialisering iutvecklingsländerna.

För att göra det möjligt att bli rik på miljön är enkraftfull grön skatteväxling nödvändig. Global koldioxidskatt och nationellthöjda miljöavgifter måste kombineras med sänkta skatter på arbete. För attstimulera innovation och teknikutveckling vill vi göra donationer tillforskning avdragsgilla och koppla miljöforskning närmare näringslivet. Allt föratt gynna grön tillväxt.

Miljöpartiets anti-tillväxtlinje är ett hot mot en hållbarframtid. Att beskatta miljöförstörande verksamhet är alla seriösa politiskarörelser överens om. 

Men i frågan om det ska gå att bli rik påklimatinvesteringar drar de två gröna partierna åt olika håll.Klimatinvesteringar kräver idéer, kapital och en god möjlighet till avkastning.Miljöpartiets politik går på tvärs med detta.

Idéerna kommer att bli färre ju större den statligainblandningen är i ekonomin och med enorma skattehöjningar minskar bådekapitalet och möjligheten till avkastning. Det blir helt enkelt inte lönsamtatt vara miljökapitalist, det blir lönsamt att vara staten. Men det är intestaten som lyft människor ur fattigdom och det är inte staten som kommer attklara av miljöproblemen. Det är kapitalismen. Valet handlar således inte baraom olika miljöalternativ – utan om vilket ekonomiskt tänk som ska vara rådandei framtiden. Det är en strid vi som miljökapitalisternas försvarare tänkervinna.

Hannes Hervieu
Förbundsordförande Centerstudenter
Riksdagskandidat Stockholm 

Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
/
/
/
/
/
/
/
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.