Moderaterna: "Med 99 timmar kvar till valet är jobben i fara"

"Rösta för jobben. Rösta på nya Moderaterna och Alliansen", skriver Anna Kinberg Batra och Erik Bengtzboe från Moderaterna.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Med 99 timmar kvar till valet står mycket på spel – om du är ung kan det vara ditt jobb det handlar om.

Fler jobb eller dyrare jobb. Vi har aldrig varit fler som bidragit till mer i Sverige och alla jobb behövs på svensk arbetsmarknad – inte minst ungdomars. Därför skulle Socialdemokraternas skattechock – i form av höjda arbetsgivaravgifter för unga och en fördubbling av restaurangmomsen – vara förödande mot just dem som anställer ungdomar.

Socialdemokraterna vill göra det över 40 000 kronor dyrare per år att anställa unga men vägrar förklara hur jobben blir fler när de blir dyrare. I stället ska Sveriges unga betala för Socialdemokraternas bidrags- och platspolitik. Hur kan detta vara en politik för jobben? Vi behöver istället fortsätta värna ett gott företagsklimat där företag har utrymme att växa och anställa ungdomar – så skapas riktiga jobb.

Många ungdomar som idag går ut i arbetslivet möter en arbetsmarknad där arbetsgivare ställer allt högre krav på arbetslivserfarenhet. Hur ska man kunna skaffa sig arbetslivserfarenhet om man aldrig får in en fot på arbetsmarknaden? Det är ett dilemma som många ungdomar idag ställs inför när de börjar söka jobb. Därför är YA-jobben som infördes i januari år en viktig del i arbetet att sänka trösklarna till arbetsmarknaden för unga.

I och med YA-jobben kan den arbetsgivare som anställer någon mellan 15 och 24 år inom ramen för yrkesintroduktionsavtal få ekonomiskt stöd. Det handlar helt enkelt om att unga ska få komma in på en arbetsplats och lära sig jobbet - på jobbet. Med det stöd till YA-jobben som Alliansen infört kommer anställningskostnaden för en ung anställd sjunka från nästan 21 000 kronor i månaden till omkring 8 000 – 9 000 kronor. Det är ett viktigt steg för att fler unga ska få erfarenhet från hur det är att ha ett jobb.

Skiljelinjerna i svensk politik är tydliga. Socialdemokraterna föreslår kraftigt ökade skatter på arbete och företag tillsammans med en fördubbling av arbetsgivaravgiften för att anställa unga. Det är förslag som både riskerar att slå ut unga som i dag har jobb och höjer trösklarna för unga som vill komma in på arbetsmarknaden. Dessa ungdomar behöver sänkta trösklar och fler vägar in på arbetsmarknaden – inte en skattesmäll mot företagen som anställer.

Trots den värsta ekonomiska krisen sedan andra världskriget går idag över 300 000 fler till jobbet jämfört med 2006, 50 000 av dessa är nya ungdomsjobb. Det är bara början. Med de över 50 förslag för jobb som Alliansen går till val på lägger vi grund för fler i arbete. Vägarna till arbetsmarknaden ska bli bredare genom satsningar på bland annat mer kunskap i skolan, lägre anställningskostnader för dem under 23 år samt att lärlingsutbildningarna ännu bättre kan anpassas till arbetsmarknadens behov.Den 14 september väljer Sverige väg. 

Rösta för jobben. Rösta på nya Moderaterna och Alliansen.

Anna Kinberg Batra (M),
Gruppledare och ordförande för riksdagens finansutskott

Erik Bengtzboe (M),
Förbundsordförande för Moderata ungdomsförbundet

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Klarar Alliansen jobben bättre än de rödgröna?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.